Ondernemen met de beste ondersteuning

Financieel

Nederlanders bezuinigen vooral op uitjes, horeca en energie

16 mei 2023 - De inflatie is al lange tijd zeer hoog en in april nam deze weer toe, naar 5,2 procent. Dat zorgt ervoor dat veel Nederlanders proberen hun uitgaven te beperken. Uitjes en luxeproducten zijn voor de meeste mensen de eerste post om op te bezuinigen, zo blijkt uit onderzoek van pensioenbank Brand New Day. Daarnaast noemen veel mensen het bezoeken van horeca en uitgaven aan energie.

Lees verder  |  Reageer

FTE en kosten CDD lopen op: maar heeft het zin?

10 mei 2023 - Financiële instellingen steken momenteel veel tijd en geld in CDD als onderdeel van KYC (Know Your Customer), door veranderende wetgeving en strikt controlerende toezichthouders. Veel van die trajecten zijn momenteel niet goed genoeg geautomatiseerd. Daardoor zijn veel compliance-trajecten momenteel onnodig stroperig én prijzig voor de betreffende zakelijke klanten.

Lees verder  |  Reageer

Vrees voor recessie neemt af, risico blijft aanwezig

8 mei 2023 - Het vertrouwen in de economie steeg in het eerste kwartaal van 2023 in West-Europa voor het derde opeenvolgende kwartaal sterk. Aan deze ontwikkeling is te zien dat financiële professionals minder bezorgd zijn over de vooruitzichten van een recessie in 2023. Maar het gevaar is nog niet geweken: centrale banken voeren nog steeds een streng monetair beleid, wat een verlaat negatief effect kan hebben op de groei van de economie in de tweede helft van 2023.

Lees verder  |  Reageer

Tweede kwartaal begonnen: check je inkomen voor toeslagen

4 mei 2023 - Sinds dit jaar kan je meer huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en/of kindgebonden budget krijgen. Ook heb je sneller recht op toeslagen. Nu het eerste kwartaal voorbij is, herinnert Dienst Toeslagen mensen met een flexibel inkomen eraan hun geschatte inkomen voor hun toeslagen opnieuw te checken. En zo nodig te wijzigen via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl. Zo ontvang je niet te veel of te weinig toeslag. Ontvang je nog geen toeslagen? Check dan of je daar nu wel recht op hebt.

Lees verder  |  Reageer

Flinke recessie eind 2023 in de VS

3 mei 2023 - Kredietverzekeraar Allianz verwacht eind dit jaar een pittige recessie in de VS. Tel daarbij op dat vooral ‘kleinere’ Amerikaanse banken extra kwetsbaar zijn nu ook de prijzen van commercieel vastgoed wegglijden. De FED meldde onlangs rekening te houden met slechts een milde recessie in de VS. Daar denkt de kredietverzekeraar duidelijk anders over, zo blijkt uit verschillende recent verschenen rapporten.

Lees verder  |  Reageer

'Banken halen hun neus op voor de kleinere MKB-ondernemer'

1 mei 2023 - Kleinere MKB-ondernemers verkopen massaal hun facturen aan American Factoring Organisaties om zo hun financiering op orde te brengen. Dat meldt de Branchevereniging van American Factoring Organisaties (BAFO). De BAFO heeft het in 2022 een groei van 44 procent weten te realiseren in vergelijking met het jaar daarvoor. De reden van de massale groei zit hem vooral in het feit dat traditionele banken kleinere MKB-ondernemingen het onmogelijk maakt om in aanmerking te komen voor financiering.

Lees verder  |  Reageer

Den Haag duurste stad om auto te verzekeren

24 april 2023 - Den Haag is dit jaar de duurste stad om een autoverzekering af te sluiten, gevolgd door nieuwkomer Haarlem en Amsterdam. Groningers hebben geluk: de stad is voor het vierde jaar uitgeroepen tot de goedkoopste stad om een auto te verzekeren. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek* van vergelijkingssite Autoverzekering.nl naar de premies in de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam. 

Lees verder  |  Reageer

Meer dan 200.000 btw-betalingen met iDEAL via Mijn Belastingdienst Zakelijk

21 april 2023 - Sinds de toevoeging van iDEAL aan Mijn Belastingdienst Zakelijk betaalden ondernemers al meer dan 200.000 keer op deze manier hun btw. Dit blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. Met de mogelijkheid om met iDEAL te betalen, wil de Belastingdienst de btw-aangifte voor ondernemers gemakkelijker maken.

Lees verder  |  Reageer

MKB-financier NLInvesteert ziet record in aantal kredietaanvragen

19 april 2023 - Nederlandse MKB-bedrijven zitten in een heuse credit crunch, merkt financieringsplatform NLInvesteert. Banken hanteren strengere eisen of geven niet thuis. Lenen wordt niet alleen lastiger, maar ook duurder. Andere partijen vullen het gat. "We hebben nog nooit zoveel financieringsaanvragen gekregen als in het afgelopen kwartaal," stelt directeur Dirkjan Takke. 

Lees verder  |  Reageer

Groeiende populariteit factoring: drie oorzaken

3 april 2023 - De afgelopen halfjaar volgden het aantal faillissementen (met uitzondering van januari 2023) een stijgende trend. Niet opvallend, want veel ondernemers hebben het niet gemakkelijk. De postcorona vreugde waar iedereen zich op verheugde, lijkt zeker geen waarheid geworden te zijn. Onder meer stijgende grondstof- en energieprijzen en stijgende lonen zorgen momenteel voor grote uitdagingen. Niet alle prijsstijgingen kunnen zomaar doorgerekend worden aan klanten. Met kleinere marges hebben veel ondernemers behoefte aan extra financiële slagkracht.

Lees verder  |  Reageer

Bij kwart organisaties is debiteurenbeheer een ondergeschoven kindje

31 maart 2023 - Bij maar liefst 24 procent van de organisaties is debiteurenbeheer een ondergeschoven kindje. Dit blijkt uit onderzoek van Flanderijn onder ruim 500 finance professionals, die zich bezighouden met debiteurenbeheer. Dit is opvallend omdat tegelijkertijd steeds meer organisaties kampen met een groeiend aantal klanten met betalingsproblemen. Maar liefst 40 procent van de finance professionals geeft aan dat hun organisatie in het afgelopen jaar meer klanten met betalingsachterstanden heeft gezien.

Lees verder  |  Reageer

Nepnieuws, finfluencers en algoritmes: vier zaken om op te letten als beginnende belegger

28 maart 2023 - Beleggen zit in de lift, mede door de lage rente, die het relatief aantrekkelijk maakt om meer risico te nemen en dus aandelen te kopen. Die risico's blijven echter bestaan en het is belangrijk om daar alert op te zijn bij het beleggen van geld. Salim Sebbata, Global Managing Director van Stryk beschrijft vier zaken waar je op moet letten als je gaat beleggen.

Lees verder  |  Reageer

Druk op werkkapitaal bedrijven stijgt sterk

24 maart 2023 - Bedrijven moeten langer wachten op hun geld omdat facturen wereldwijd later worden betaald. Vorig jaar steeg de gemiddelde ‘wachttijd’ tot 59 dagen (+vijf dagen). Bedrijven in West-Europa moeten langer wachten: 68 dagen (+zeven dagen). Zeventien procent van de bedrijven wereldwijd moeten 90 dagen wachten voordat ze betaald worden. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Lees verder  |  Reageer

Aftrekposten voor ondernemers: zo weet jij waar je recht op hebt

21 maart 2023 - Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je misschien recht op meer belastingvoordeel. Check in vijf stappen op welke aftrekposten jij recht hebt. 

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  75