Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Auto op naam van de zaak zetten - Fiscale regels

Door: Geld.nl , 10 maart 2014 - Als u als ondernemer veel zakelijke ritten maakt, kan het interessant zijn een auto op naam van de zaak te zetten. U kunt bijvoorbeeld uw privé-auto overschrijven naar de zaak of een nieuwe auto kopen op naam van de zaak. Het is in beide gevallen van belang goed te letten op de fiscale regels. Wat zijn de fiscale voordelen en waar moet u op letten als u overweegt een auto op naam van de zaak te zetten?

Auto op de zaak zetten -  Fiscale voordelen
Het belangrijkste voordeel van de auto op naam van de zaak zetten, is dat deze door de Belastingdienst wordt gerekend tot het vermogen van je onderneming. Alle kosten die u vanaf dat moment maakt voor de auto kunt u aftrekken van de winst. Daarnaast trekt u de btw over de autokosten af van de voorbelasting.

Let er hierbij wel op dat u alleen kosten en btw mag aftrekken voor zover deze bedoeld zijn voor het zakelijk gebruik van de auto. Gebruikt u de auto bijvoorbeeld nog af en toe privé, dan moet u de kosten naar rato verrekenen. U mag dan alleen dat percentage van de kosten en btw aftrekken dat overeenkomt met het percentage zakelijk gebruik van de auto.

Tip! De Belastingdienst accepteert bij de aftrek van tankkosten voor de auto van de zaak geen bonnetjes, tenzij duidelijk te zien is dat deze zijn betaald met een bankpas van de zaak. Een tankpas kan een handige oplossing bieden. U krijgt dan gewoon elke maand een overzicht met de gemaakte tankkosten. Dit overzicht kunt u gebruiken bij de belastingaangifte.

Auto op naam van de zaak en privé-gebruik - Zorgvuldige administratie noodzakelijk
U voelt het waarschijnlijk al aankomen: als u de auto behalve voor de zaak ook privé gebruikt, komt er een hoop administratie bij kijken. Zo is een zorgvuldige rittenadministratie onontbeerlijk en vervolgens moet u omrekenen voor hoeveel procent de auto privé en zakelijk is gebruikt in het betreffende jaar. Van alle gemaakte kosten mag u nu dus alleen het deel aftrekken dat overeenkomt met het percentage zakelijk gebruik van de auto.
Daarnaast is een zorgvuldige rittenadministratie van belang, omdat u te maken krijgt met bijtelling. Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan betaalt u geen bijtelling aan de Belastingdienst. Maar u moet dit dan wel kunnen aantonen met behulp van de rittenadministratie.

Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaalt u wel een bijtelling. De hoogte hiervan is afhankelijk van de CO-2 uitstoot van de auto. Op de website van de Belastingdienst vindt u de actuele tarieven voor de bijtelling.

Auto overschrijven op naam van de zaak
Besluit u de auto op naam van de zaak te zetten, dan dient u het kenteken over te schrijven. Dit regelt u bij een van de grotere postkantoren of bij een RDW-service balie. Op de website van PostNL en de RDW leest u hoe dit werkt.

Auto op zaak zetten en de verzekering
Tot slot moet u naast de belastingregels ook rekening houden met de autoverzekering als u de auto op naam van de zaak zet. Uw huidige autoverzekering biedt dan niet meer voldoende dekking. De auto is namelijk alleen verzekerd tijdens zakelijk gebruik als u hiervoor een zakelijke autoverzekering afsluit. Wilt u meer weten over wat een zakelijke autoverzekering inhoudt en hoe u deze kunt afsluiten, lees dan het artikel 'Zakelijke autoverzekering' op Geld.nl.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

P.L. Boer

13-03-2014 12:05  |  

E. Jonkers

29-03-2014 17:52  |  

Zakelijke autoverzek...

7-11-2016 14:37  |  

Interessante aanvulling op het artikel: bijtellingretour.nl.
Al jaren lopen ZZP'ers geld mis doordat de belastingdienst een 'rekenfout' maakt.

DeOudeSchakelaar

26-11-2021 13:13  |  

Erg fijn en en interessant artikel over hoe je een auto op de naam van de zaak kan zetten. Ik ga dit zeker toepassen in mijn eigen bedrijf!

business center in A...

29-07-2023 12:09  |  

Het was erg informatief.
Bedankt voor het geweldige artikel!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.