Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nepnieuws, finfluencers en algoritmes: vier zaken om op te letten als beginnende belegger

Ben je bewust van algoritmen en gebruik dit in je voordeel

Nepnieuws, finfluencers en algoritmes: vier zaken om op te letten als beginnende belegger

28 maart 2023 - Beleggen zit in de lift, mede door de lage rente, die het relatief aantrekkelijk maakt om meer risico te nemen en dus aandelen te kopen. Die risico's blijven echter bestaan en het is belangrijk om daar alert op te zijn bij het beleggen van geld. Salim Sebbata, Global Managing Director van Stryk beschrijft vier zaken waar je op moet letten als je gaat beleggen.

 • Vertrouw op nieuws, niet op roddels
  Social mediaplatforms als Twitter, Reddit en Facebook en de invloed van zogenaamde 'finfluencers' groeit doordat steeds meer jongeren in de beleggingswereld stappen. Miljoenen gebruikers delen inzichten, nieuws en meningen over de markten. Aan de ene kant erg handig; toch is er ook een keerzijde waarbij deze informatie soms niet meer is dan een ongefundeerde roddel. Het is waardevoller om individueel aandelennieuws te volgen. Het positieve van zo’n community is dat het mogelijk is om high profile publieke accounts te volgen die markt- en positie-updates geven over vrijwel elke activaklasse of instrument. Zo ben je verzekerd van betrouwbaardere informatie.
 • Controleer je bronnen en beperk het risico
  Bij online platformen horen ook de accounts die deze informatie verspreiden. Het lastige is dat veel van deze accounts anoniem zijn. Wat daarom belangrijk is: de validiteit van de inhoud controleren zodat beleggers hun eigen verantwoorde beslissingen blijven nemen en hun risico zorgvuldig beheren. Finfluencers beloven hun volgers gouden bergen met financieel advies over aandelen en crypto. Maar wat ze niet vertellen is dat dergelijke investeringen gepaard gaan met risico's.
 • Ben je bewust van algoritmen en gebruik dit in je voordeel
  Algoritmen, waarbij geavanceerde analysetools in staat zijn patronen te herkennen, het sentiment te volgen en markttrends te voorspellen, worden ook bij beleggen veel gebruikt. Het is ook een belangrijke drijvende kracht achter de volatiliteit van aandelenkoersen geworden, waarbij virale posts, nieuwsberichten en memes vaak scherpe koersschommelingen veroorzaken.
  Naar schatting wordt 60 tot 70 procent van de Amerikaanse aandelenhandel gedreven door algoritmen. Als ‘handmatige belegger’, kun je profiteren van deze technische beperkingen. De individuele belegger hoeft niet op elk moment duizenden posities actief te hebben, maar kan ervoor kiezen vlak te blijven en alleen te handelen wanneer zich (volgens hem of haar) de juiste kansen voordoen.
 • Ontwikkel je eigen marktvisie
  Het internet is één grote bron van informatie en kan bij verschillende zaken, waaronder beleggen, enorm behulpzaam zijn. Natuurlijk kunnen sommige bronnen beleggers op weg helpen en de juiste handvaten bieden om een start te maken met beleggen. Toch moeten beleggers een eigen marktvisie ontwikkelen en zelf inzichten vergaren. Beroemd zijn of invloed hebben op social media – en vooral het misbruik maken hiervan – kan ontwrichtende verschuivingen veroorzaken die niet te plannen of te voorzien zijn. Het is goed om sociale media daarom als slechts één onderdeel van informatie te zien en niet als het geheel. Andere bronnen zijn - en blijven - economie en marktgegevens.
 •  
   

  Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  http://
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.