Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Verzuim in derde kwartaal gemiddeld hoger

8 december 2021 - Het verzuim in de verschillende sectoren schommelt mee met de fases van de pandemie. Aangezien we na de zomer minder afstand hielden en maatregelen werden versoepeld, keert ook het verzuim door griep en verkoudheid terug in de verzuimcijfers van het derde kwartaal. Die cijfers laten na de zomermaanden een stijging zien in verschillende sectoren, blijkt uit de verzuimcijfers over het derde kwartaal van Arbo Unie.

Lees verder  |  Reageer

Oplopende loonafspraken volgen gewoon patroon

26 november 2021 - De in oktober gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent boven het jaargemiddelde in 2021 van 2,0 procent. Het aantal nieuw afgesproken cao’s lag in de afgelopen maand op 22, net onder het gemiddelde aantal van 24. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht. Het totale aantal in 2021 afgesloten cao’s ligt met 262 iets boven dat van andere jaren.

Lees verder  |  Reageer

Mag je als werkgever om een coronatoegangsbewijs vragen?

26 november 2021 - Het College voor de Rechten van de Mens krijgt veel vragen en meldingen binnen van mensen die zich zorgen maken over de morgen aan te kondigen nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Moeten werknemers straks een QR-code laten zien op hun werk? Het College legt uit wanneer dit toegestaan is en waar deze maatregel op gespannen voet staat met mensenrechten.

Lees verder  |  Reageer

Oratie: Het probleem van de personeelstekorten moet je regionaal aanpakken

23 november 2021 - Bedrijven schreeuwen om personeel en tegelijkertijd is er sprake van een onbenut arbeidspotentieel bestaande uit werklozen, semiwerklozen en deeltijders die meer uren willen werken. Hoe pak je dat aan? Dat is een van de vragen waar prof. dr. Jol Stoffers, bijzonder hoogleraar Employability, zich over buigt.

Lees verder  |  Reageer

Ziekmeldingen in anderhalve maand met 60 procent toegenomen

15 november 2021 - Het aantal ziekmeldingen in Nederland is vanaf begin september met 60 procent toegenomen. De gemiddelde verzuimduur laat daarbij een stijging van tien procent zien ten opzichte van 2019. Het toenemen van de verzuimduur binnen het mkb lijkt een aanhoudende trend te zijn, die door de pandemie verder gestegen is. Blijkt uit data van verzekeraar Interpolis.

Lees verder  |  Reageer

Voor het eerst in de geschiedenis hyperschaarste op flexmarkt

8 november 2021 - Organisaties hebben zich een tijd lang de luxe kunnen veroorloven om het tekort aan vaste krachten op te vullen met tijdelijke, externe professionals. Die tijd is voorbij: ook op de flexibele arbeidsmarkt heerst op alle fronten schaarste. Dit blijkt uit onderzoek van HeadFirst Group en Intelligence Group.

Lees verder  |  Reageer

Kunnen werknemerbenefits het verschil maken?

4 november 2021 - Hoe we in Nederland onze werkdagen gemiddeld indelen? Bij een fulltime werkweek van veertig uur gaat het dagelijks om acht uur werken, acht uur (minus reistijd) vrij en acht uur slaap. In een onderneming besteden medewerkers een significant deel van hun week en daarbij hun leven. Daarom is het van groot belang dat ze zich op hun gemak voelen en vooral gewild.

Lees verder  |  Reageer

Hogere loonafspraken in cao’s

25 oktober 2021 - De in september gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent de hoogste sinds de corona-pandemie en -maatregelen een rol spelen in het arbeidsvoorwaarden­overleg. Het aantal nieuwe afgesproken cao’s was in de afgelopen maand zeventien, een normaal aantal.

Lees verder  |  Reageer

Bijna de helft van de Nederlandse horeca kampt met personeelstekort

22 oktober 2021 - 44 procent van de Nederlandse horeca werkt met minder personeel dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit komt naar voren in een wereldwijd onderzoek van Lightspeed. Lightspeed heeft zijn ‘Globale Stand van Zaken in de Horeca’-rapport gepubliceerd, waarin 850 restauranthouders, managers en exploitanten uit zes landen (de VS, Canada, het VK, Duitsland, Frankrijk en Nederland) werden gevraagd naar regionale uitdagingen en trends.

Lees verder  |  Reageer

Wat is Daily Performance Management en hoe pas je het toe?

19 oktober 2021 - Als (productie)bedrijf wil je je operationele informatie zo eenvoudig en duidelijk mogelijk visualiseren. Daily Performance Management (DPM) is een visuele methode om de prestaties van een team te meten en stelt teams in staat om zelf verbeteringen door te voeren. Door gebruik te maken van een digitaal platform kan iedereen in het team, locatie onafhankelijk, zien hoe het team ervoor staat en op welke punten verbetering nodig is.

Lees verder  |  Reageer

Arbeidsmarkt transport en logistiek herstelt verder maar tekort aan personeel neemt toe

15 oktober 2021 - De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het tweede kwartaal van 2021. Uit de meest recente Sectormonitor blijkt dat het aantal vacatures voor werknemers transport en logistiek op een hoog niveau ligt en het aantal werkgevers stijgt. De omzet groeit stevig in het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening.

Lees verder  |  Reageer

Flexwerken vervangt salaris als belangrijkste werkmotivator

7 oktober 2021 - Bij de keuze voor een werkgever, wint de mogelijkheid voor flexibel werken het van het salaris. Flexibiliteit en autonomie zijn daarmee voortaan belangrijker dan financiële motivatoren voor de meeste werknemers. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Jabra; het Jabra Hybrid Ways of Working 2021 Global Report, dat is uitgevoerd onder 5.000 werknemers in vijf landen wereldwijd.

Lees verder  |  Reageer

Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?

29 september 2021 - Nederlandse bedrijven vinden gelijkheid, diversiteit en inclusie (equity, diversity & inclusion – ED&I) op de werkvloer belangrijk, maar dan vooral voor het welzijn van de medewerkers. Ze denken niet dat investeren in ED&I veel positieve invloed heeft op het succes van het bedrijf of op de innovatiekracht. Zeker in dat laatste verschillen Nederlandse bedrijven nogal van organisaties andere landen. 

Lees verder  |  Reageer

Hoe speel je in op de veranderende behoeften van werknemers?

27 september 2021 - De pandemie veranderde het dagelijkse leven van miljoenen werknemers. Mensen over de hele wereld ontdekten dat ze eigenlijk vanaf iedere locatie prima door kunnen werken en dus niet langer vijf dagen per week op kantoor aan een bureau gekluisterd hoeven te zitten. De prioriteiten van de werknemer verschoven daardoor in wat we ondertussen al een tijdje ‘het nieuwe normaal’ noemen.

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  61