Ondernemen met de beste ondersteuning

Bedrijfsvoering

Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid, terwijl Brussel voortraast

31 mei 2023 - Ruim vier op de tien bedrijven in Europa heeft nog steeds geen beleid op het gebied van klimaat, duurzaamheid, sociaal- en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijna net zoveel bedrijven zijn niet op de hoogte van de Europese CSRD-richtlijn die hen verplicht daar vanaf 2024 of 2025 over te rapporteren. Ze hebben hier niemand voor in dienst en de directie weet nog van niets. De automotive- en chemische industrie zijn hier beter op voorbereid dan andere sectoren. Maar zelfs driekwart van de accountants die deze rapportages moeten controleren, is hier niet mee bezig.

Lees verder  |  Reageer

Najagen openstaande facturen kost Nederlandse bedrijfsleven ruim 19,6 miljard euro

26 mei 2023 - Het kost het Nederlandse bedrijfsleven ruim 19,6 miljard euro per jaar om onbetaalde facturen na te jagen. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Payment Report van credit managementorganisatie Intrum. Omgerekend zijn Nederlandse bedrijven gemiddeld 73 dagen per jaar bezig om ervoor te zorgen dat openstaande facturen alsnog worden betaald. Facturen blijven steeds langer open staan als gevolg van financiële moeilijkheden bij de klant (61 procent), de stijgende rentes (59 procent) en de inefficiënte administratie (57 procent).

Lees verder  |  Reageer

Technologische innovatie op de werkvloer gebaat bij uitbreiden informatierecht OR

25 mei 2023 - De beste manier om technologische innovatie op het werk in goede banen te leiden, is door werknemers goed bij het innovatieproces te betrekken. In Nederland kan dat onder meer via de ondernemingsraad, die sinds 1998 bijvoorbeeld adviesrecht heeft op het invoeren van nieuwe technologie. Maar de belangrijkste bepalingen in de wet op ondernemingsraden die toezien op technologische innovatie, functioneren – althans in de verpleeghuiszorg -- niet of nauwelijks.

Lees verder  |  Reageer

Waarom R&D een formule kan zijn voor blijvend zakelijk succes

23 mei 2023 - Research & Development (R&D) draagt bij aan zakelijke groei, en het ontbreken daarvan gaat ten koste van innovatie. Toch slaan veel bedrijven deze stap over en gaan ze direct de markt op met een product, in de hoop op snelle winst. Je kunt echter voor gestage zakelijke groei zorgen door het R&D-budget van je onderneming te verhogen, je focus te richten op productontwikkeling en te investeren in nieuwe technologieën, zegt Sridhar Iyengar, managing director Europe bij Zoho.

Lees verder  |  Reageer

52 procent mkb’ers verwacht neutrale winstmarge in 2023

22 mei 2023 - Een meerderheid van 52 procent van alle mkb’ers in Nederland verwacht in 2023 een neutrale nettowinstmarge. Dat blijkt uit het grootschalige, tweejaarlijkse Exact MKB Barometer onderzoek, dat recentelijk is uitgevoerd onder bijna 600 mkb’ers en hun accountants in ons land. Maar liefst 60 procent van de respondenten geeft aan dat de inflatie een negatief effect heeft op het bedrijfsresultaat. Kosten verlagen is dan ook de grootste zakelijke uitdaging van dit jaar.  

Lees verder  |  Reageer

Branche goud- en zilversmeden is een groeibriljant

19 mei 2023 - Het aantal goud- en zilversmeden is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2018 stonden er bijna 1.750 goud- en zilversmeden ingeschreven bij KVK. Begin 2023 zijn het er bijna 2.100. Een toename van twintig procent. Kaj Bras, docent goudsmeden aan het Zadkine College in Schoonhoven, de enige goud- en zilversmidopleiding in Nederland, ziet dat de invloed van social media groot is. "Er komen daar tal van mooie voorbeelden voorbij onder andere door de samenwerking met andere vakgebieden. Men raakt geïnspireerd."  

Lees verder  |  Reageer

Nieuwe subsidieronde voor mkb’ers en eenmanszaken die willen digitaliseren

17 mei 2023 - Vanaf 17 mei is er weer subsidie beschikbaar voor ondernemers die aan de slag willen gaan met verdere digitalisering van de bedrijfsvoering. ‘Mijn Digitale Zaak’ is een initiatief van branchevereniging INretail, KVK, MKB-Nederland en RVO, dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt uitgevoerd. Het biedt, naast subsidie, een persoonlijk advies op basis van een quickscan, een stappenplan en een overzicht van mogelijke leveranciers aan. Nieuw dit jaar is dat de subsidie ook beschikbaar is voor eenmanszaken.

Lees verder  |  Reageer

201 Nederlandse bedrijven failliet in april 2023

16 mei 2023 - In Nederland gingen in april van dit jaar 201 bedrijven failliet. Dit zijn er 93 meer dan in dezelfde periode in 2022, een stijging van zo’n 85 procent. Ondanks dat de cijfers hoger liggen dan vorig jaar gaat het goed met de economie, het BBP stijgt, en we zien het terug in het consumenten- en producentenvertrouwen. Dat blijkt ook uit de laatste cijfers van bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet.

Lees verder  |  Reageer

Zoektocht naar beste zzp’er van 2023 is in volle gang

15 mei 2023 - ZZP Nederland organiseert dit jaar de tiende editie van de Freelancer of the Year Awards. Tijdens deze verkiezing gaan we op zoek naar de beste zzp’er van het jaar. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden en het staat iedereen vrij om een bevlogen vriend, familielid of buurtgenoot die zzp'er is te nomineren. Aanmelden of nomineren is mogelijk tot en met 14 juni. Iedere zelfstandig ondernemer die voor eigen rekening en risico werkt komt in aanmerking. Naast het winnen van de titel, zijn er mooie prijzen te winnen, maar deelname wordt vooral ervaren als een mooi en leerzaam avontuur.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips voor ondernemers om over te stappen naar uitstootvrij vervoer

15 mei 2023 - Schonere lucht en minder verkeersoverlast in de binnenstad. Om dat te bereiken, voeren 28 grote gemeenten in Nederland vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor stadslogistiek in. Dat zijn gebieden waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Ben jij ondernemer en heb je een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief. Hoe doe je dat? En waar moet je allemaal aan denken? 5 tips voor ondernemers.

Lees verder  |  Reageer

Meerderheid ondernemers verwacht in de toekomst geen eigen vervoersmiddel meer te bezitten

12 mei 2023 - Twee op de drie ondernemers (66 procent) verwacht in de toekomst over te stappen van het bezitten van vervoersmiddelen naar het delen van vervoersmiddelen. Dit blijkt uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk naar deelmobiliteit. Er zijn grote verschillen op welk termijn ondernemers verwachten dat het delen zal gaan gebeuren. De verwachtingen variëren van ‘nul tot twee jaar’ tot ‘meer dan tien jaar’. 

Lees verder  |  Reageer

Kwart retailbedrijven niet bestand tegen hoge inflatie

11 mei 2023 - Een kwart (24 procent) van de (mede)beslissers bij retailorganisaties denkt dat zijn/haar organisatie niet bestand is tegen de hoge inflatie. De nadelige effecten van de hoge inflatie zijn bij 57 procent van de organisaties terug te zien in de verkoopcijfers. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Conclusion MBS onder ruim 250 (mede)beslissers op het gebied van marketing, sales, ICT, inkoop en/of logistiek bij retailorganisaties.

Lees verder  |  Reageer

Aantal cafés droogt steeds sneller op

9 mei 2023 - Cafés in Nederland hebben het zwaar. Het aantal kroegen daalt steeds sneller. De afgelopen tien jaar is het aantal cafés met bijna een kwart afgenomen: van 11.905 kroegen eind 2012 naar slechts 9.135 in 2023. Dit jaar zette de daling nog sterker door met maar liefst zes procent. Dit en meer blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Lees verder  |  Reageer

Ingenieurs vrezen dat de problemen in de toeleveringsketen 'voor onbepaalde tijd' kunnen aanhouden

5 mei 2023 - Bijna acht van de tien ingenieurs (79 procent) die in Duitsland en Nederland in de industrie werken, melden dat hun bedrijf negatieve gevolgen heeft ondervonden van toeleveringsproblemen. Nog zorgwekkender is echter dat meer dan een derde (39 procent) verwacht dat deze problemen tot vijf jaar zullen aanhouden, terwijl 22 procent denkt dat ze voor altijd kunnen aanhouden, volgens een nieuw State of Manufacturing 2023 Report, uitgevoerd in opdracht van Essentra Components.

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  262