Ondernemen met de beste ondersteuning

Bedrijfsvoering

205 Nederlandse bedrijven failliet in januari 2023

17 februari 2023 - In de eerste maand van 2023 gingen in Nederland 205 bedrijven failliet. Het aantal ligt veel hoger dan in januari 2022. Toen gingen 132 bedrijven onderuit, zo’n 35 procent minder dan afgelopen maand. Dat zegt bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet na analyse van zijn laatste cijfers. Toch is het niveau van vóór corona nog lang niet bereikt. In januari 2020 sloten namelijk 306 bedrijven voorgoed de deuren.

Lees verder  |  Reageer

Verstoringen in de supply chain: wanneer en hoe eindigt het?

16 februari 2023 - De wereldwijde supply chain verkeert nog altijd in zwaar weer. 2022 was een jaar propvol uitdagingen voor leveranciers en vervoerders. Om met het slechte nieuws te beginnen: het ziet er niet naar uit dat het in 2023 veel anders zal zijn. Daarvoor is het herstel van de keten van te veel factoren afhankelijk. Sommige experts zijn ervan overtuigd dat de supply chain zichzelf herstelt, een ander verwacht dat de onrust nog jaren voort gaat duren.  

Lees verder  |  Reageer

Allergrootste bedrijven zijn investeringsmoe

14 februari 2023 - Al lange tijd staan investeringen van de allergrootste (beursgenoteerde) concerns in de wereld op een laag pitje. Ook nu prijzen stijgen wat doorgaans investeringen uitlokt. Een zorgelijke trend stelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade. Nooit eerder waren winstmarges, rendement op het geïnvesteerd vermogen, financieringskosten en de effectieve winstbelasting zo gunstig en toch ontbreekt de prikkel om te investeren.

Lees verder  |  Reageer

Zzp’ers kunnen gezamenlijk onderhandelen zonder overtreding concurrentieregels

13 februari 2023 - Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden zonder de concurrentieregels te overtreden. Naar aanleiding van aangepaste Europese regels heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Nederlandse leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’ aangepast. Daarin staat onder andere dat zzp’ers gezamenlijk mogen onderhandelen als zij: 1. Economisch afhankelijk zijn van hun opdrachtgever, of 2. Feitelijk zij-aan-zij werken met werknemers in loondienst, of 3. Werken via digitale arbeidsplatformen (bijvoorbeeld maaltijdbezorging of taxi’s).

Lees verder  |  Reageer

Efficiëntie belangrijkste voordeel van datagedreven werken voor Nederlands bedrijfsleven

13 februari 2023 - Efficiëntie is volgens IT-beslissers het belangrijkste voordeel van datagedreven werken (55 procent). Op nummer twee en drie staan het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening (40 procent) en optimale klantbediening (34 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Conclusion onder 596 IT-beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Het feit dat ruim de helft efficiëntie als belangrijkste voordeel ziet, is opvallend als je het vergelijkt met de scores voor het verhogen van de wendbaarheid van de organisatie (zestien procent), het behalen van concurrentievoordeel (dertien procent), optimale waardecreatie (veertien procent) en de implementatie van nieuwe businessmodellen (acht  procent).

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven zeggen toe CO2-uitstoot van zakelijke vluchten met een kwart te reduceren

10 februari 2023 - Grote werkgevers, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, zeggen toe om in 2025 de CO2-uitstoot van zakelijke vliegreizen met 25 procent te verminderen ten opzichte van 2019. 24 bedrijven hebben beloofd ten minste twaalf maatregelen in te voeren om het reductiedoel te halen. Werkgevers doen dat onder meer door niet meer te vliegen voor afspraken korter dan 3 uur. En alleen vliegen voor afstanden verder dan 700 kilometer. 

Lees verder  |  Reageer

Zo bereid je je onderneming voor op stroomuitval

10 februari 2023 - Eind vorig jaar werd bekend dat veel Nederlandse ondernemingen slecht voorbereid zijn op calamiteiten zoals stroomuitval. De reden hiervan? Bedrijven en organisaties in ons land zijn over het algemeen verder gedigitaliseerd dan die in andere landen. Bij veel bedrijfs- en organisatieprocessen is sprake van een grote afhankelijkheid van centrale ITG-systemen. Dat maakt ze kwetsbaarder voor onder meer het uitvallen van stroom en internetverkeer. Hoe je als onderneming wel goed voorbereid kunt zijn op bijvoorbeeld stroomuitval?

Lees verder  |  Reageer

Inflatie en personeelstekort zorgen voor opkomst van parttime ondernemen

9 februari 2023 - Vanaf 2020 is er een toename te zien van het aantal starters in Nederland. Van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een eigen onderneming gestart zijn, is 70 procent dit gestart tijdens of na de pandemie in 2020. Daarbij geeft 29 procent aan dat zij hun onderneming zijn gestart naast een baan in loondienst. Dit komt naar voren uit onderzoek van verzekeraar Interpolis. De verzekeraar ziet een trend van ‘parttime ondernemen’, versterkt door de hoge inflatie en het grote personeelstekort.

Lees verder  |  Reageer

Energie-klap moet nog komen voor bedrijven

8 februari 2023 - Het ergste van de energiecrisis krijgen Europese bedrijven nog voor de kiezen. Dankzij langlopende contracten bleef het effect van de hogere energiekosten tot nu toe beperkt. Naarmate meer contracten worden verlengd, zal de klap in kracht toenemen. Voor 2023 krijgen Duitse bedrijven te maken met 40 procent hogere energiekosten (in vergelijking met 2021), tegenover 90 procent in Italië en Spanje. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Lees verder  |  Reageer

Meer vrouwen aan het roer in Nederland

7 februari 2023 - Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland is in de afgelopen tien jaar met ruim 60 procent toegenomen. Nederland telt op dit moment meer dan 700.000 bedrijven die opgericht zijn door vrouwelijke ondernemers. Uit het SHE LEADS Dashboard 2023 van Erasmus Centre for Entreneurship, het ondernemerschapscentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam, blijkt dat deze bedrijven bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van grote sociaal-maatschappelijke vraagstukken: bedrijven geleid door vrouwen zijn meer impact-georiënteerd en hebben de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties hoog in het vaandel staan.

Lees verder  |  Reageer

Een derde van de Nederlandse bedrijven vreest te moeten sluiten in 2023

6 februari 2023 - Pleo lanceert het nieuwe onderzoeksrapport: ‘De staat van uitgaven 2023’. Het rapport onthult dat lang niet alle bedrijven een goed overzicht hebben van hun uitgaven. Bijna 40 procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan in 2023 meer grip te willen krijgen op hun uitgaven en het verlagen van de kosten. Uit het onderzoek blijkt dat door de onzekere economische tijden in Nederland bijna een derde van de ondervraagde MKB-bedrijven vreest de deuren te moeten sluiten als er geen extra financiële steun beschikbaar komt.

Lees verder  |  Reageer

Je bedrijfspand professionaliteit laten uitstralen? Zo doe je het!

3 februari 2023 - Wanneer we het hebben over de uitstraling van een onderneming, dan denken we vaak aan de website, het interieur van de onderneming of het personeel dat voor de onderneming werkt. Echter wordt één van de essentiële factoren hierin vaak achterwege gelaten. We hebben het in dit geval over de uitstraling van het bedrijfspand zelf. Een schoon, verzorgd en goed onderhouden bedrijfspand zorgt namelijk voor een enorme boost in de professionaliteit van de onderneming.

Lees verder  |  Reageer

Bijna één op vijf ondernemers verwacht krimp bedrijf in 2023

3 februari 2023 - Bijna zeven op de tien Nederlandse ondernemers hebben door de onzekere economische omstandigheden moeite met het uitstippelen van een strategische koers. Met het oog op een mogelijke recessie maken veel bedrijven pas op de plaats, in afwachting van betere tijden. Zo verwacht bijna één op de vijf ondernemers (achttien procent) dat hun bedrijf dit jaar zal krimpen; een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Het aantal ondernemers dat overweegt het eigen bedrijf te verkopen, is ook gestegen: van twaalf procent in 2017 naar twintig procent in 2023.

Lees verder  |  Reageer

Kopzorg nr. één voor ondernemers wereldwijd: cyberincidenten

31 januari 2023 - Wereldwijd maken ondernemers zich het meest zorgen over het gevaar van cyberincidenten zoals IT-verstoring, ransomware-aanvallen of datalekken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Risk Barometer van Allianz. Als tweede noemen ondernemers het gevaar van nieuwe bedrijfsonderbrekingen zoals die afgelopen jaren zijn veroorzaakt door corona en de oorlog in Oekraïne.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
5  6  7  8  ...  262