Ondernemen met de beste ondersteuning

Bedrijfsvoering

Nederlandse economie veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan biodiversiteit

13 december 2022 - De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en het Impact Institute, waarin de schade van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart is gebracht. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling. Dit beïnvloedt de biodiversiteit en leidt tot verlies aan waarde voor ‘ecosysteemdiensten’ in binnen- en buitenland, zoals voedselproductie, koolstofopslag en het filteren van lucht en water.

Lees verder  |  Reageer

Zzp’ers willen flexibiliteit bij verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

12 december 2022 - Een derde van de hoogopgeleide zzp’ers staat achter de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Het stemt wél bijna de helft positief als een zelfgekozen verzekering als alternatief mag worden afgesloten. Zo blijkt uit onderzoek van HR-techdienstverlener HeadFirst Group onder ruim 1.400 deelnemers.

Lees verder  |  Reageer

Consumenten kiezen massaal voor repareren en onderhoud

8 december 2022 - Voor het tweede jaar op rij organiseerde buitenwinkel Bever op vrijdag 25 november (Black Friday) ‘For Future Fridays’. Het Black Friday-alternatief blijkt door Nederland te zijn omarmd. Consumenten kwamen massaal langs in een van de veertig filialen langs om hun buitenkleding gratis te laten repareren of hun wandelschoenen na een uitgebreide check een gratis onderhoudsbeurt te laten geven waarmee de levensduur is verlengd.

Lees verder  |  Reageer

Waar was jij toen de machine-industrie digitaal ging?

6 december 2022 - Machinebedrijven hebben veel geïnvesteerd in productie en apparatuur, maar hebben de boot gemist als het gaat om klantenrelaties en procedures. Veel gegevens verspreid over verouderde systemen zorgen ervoor dat de bedrijven onvoldoende inzicht hebben in hun klanten en dat leidt tot gemiste zakelijke kansen. Nu de digitalisering het koopgedrag opnieuw heeft vormgegeven ga je vanzelf zien dat de gevestigde bedrijven die het belang van de fundamentele IT hebben onderschat tegen problemen aan gaan lopen.

Lees verder  |  Reageer

Ondernemer positief ondanks opeenstapeling problemen

29 november 2022 - Ondanks de opeenstapeling van maatschappelijke factoren die het ondernemerschap lastig maken blijft de gemiddelde ondernemer positief. In een groot opgezet onderzoek van KVK onder ruim 1500 ondernemers blijkt de ondernemer zijn bedrijf net als vorig jaar te waarderen met gemiddeld cijfer van 7,2. Het eigen welbevinden werd dit jaar iets hoger gewaardeerd, een 7,5 ten opzicht van een 7,2 in 2021. Dit blijkt uit het KVK onderzoek Ondernemen 2022.

Lees verder  |  Reageer

MKB’ers zien opleving in omzetgroei in de maand augustus

28 november 2022 - Nederlandse mkb-bedrijven zagen hun omzetgroei de afgelopen maanden sterk afnemen. Bedroeg de gemiddelde omzetgroei in januari nog bijna twintig  procent, in juli was dit percentage gedaald naar 6,07 procent. In augustus noteerden mkb’ers echter een gemiddelde omzetgroei van ruim 8,5 procent, zo blijkt uit de Exact MKB monitor. Daarmee is er toename in de omzetgroei, een opleving. En die was voelbaar voor mkb’ers in bijna alle sectoren: van handel tot productie, bouw en zakelijke dienstverlening.

Lees verder  |  Reageer

Vanaf 2025 alleen nog vracht- en bestelverkeer zonder uitstoot in binnensteden

25 november 2022 - Winkels, kantoren en horeca bevoorraden of pakketjes bezorgen gebeurt via goederenvervoer. Denk aan bijvoorbeeld bestelauto’s en vrachtwagens. Die rijden nu nog vaak op diesel of benzine en stoten dus CO2 uit. Daarom komen er vanaf 2025 zero-emissiezones in 30 tot 40 gemeenten en binnensteden in Nederland. Binnen deze gebieden moeten zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Voor een aantal emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling.

Lees verder  |  Reageer

Grootste uitdagingen Nederlands mkb: cybersecurityincidenten en grote omzetdalingen

25 november 2022 - De grootste uitdaging voor het Nederlandse mkb blijkt cybersecurityincidenten. Bijna een op de vijf (negentien procent) ondernemers en besluitvormers in bedrijven met 1 tot 999 werknemers geeft dit aan in een recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Kaspersky. Andere grote uitdagingen waar mkb’ers mee te maken hebben, zijn grote omzetdalingen (elf procent), macro-economische factoren, bijvoorbeeld inflatie (elf procent), en technologische storingen, zoals softwarefalen of een mislukte migratie (elf procent). 

Lees verder  |  Reageer

Jonge ondernemer groeit uit kinderschoenen

24 november 2022 - Het aantal jonge ondernemers is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden er bijna 19.000 ondernemers tot en met 21 jaar ingeschreven bij KVK. In 2022 zijn het er al ruim 50.000. Een toename van 173 procent. KVK-adviseur Gerdine Annaars, expert op het gebied van jong ondernemen, verwacht dat deze groei nog wel even doorgaat. "Inspirerende succesverhalen op social media zijn voor jongeren een belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen: ‘Wat zij kunnen, kan ik ook’."

Lees verder  |  Reageer

Besparingstip: kiezen voor refurbished apparatuur

22 november 2022 - Veel ondernemers verkeren financieel in zwaar weer. Aan de vraag naar producten of diensten ligt het momenteel opvallende genoeg vaak niet. Door onder andere materiaal- en personeelstekorten ligt de uitdaging juist meer in het zo veel mogelijk voldoen aan de vraag. En tegelijkertijd de kosten beheersbaar houden. Onder meer de stijgende lonen, prijzen van materialen en energie kunnen immers vaak niet zomaar een-op-een doorberekend worden aan de klanten.

Lees verder  |  Reageer

Winstmarges staan in meeste bedrijfssectoren onder druk

18 november 2022 - Het Nederlandse bedrijfsleven gaat uitdagende tijden tegemoet. De energieprijzen zijn nog steeds zeer hoog, de loonkosten en rente stijgen en met de naderende recessie neemt de terughoudendheid onder consumenten en investeerders toe. Tegelijkertijd is het doorberekenen van hogere kosten niet vanzelfsprekend. Maar liefst 58 procent van de ondernemers kan kostenstijgingen niet of nauwelijks doorberekenen. Dit resulteert in de meeste sectoren in druk op de winstmarges, blijkt uit de Sectorprognoses 2023 van ABN AMRO.

Lees verder  |  Reageer

Toename starters, stoppers en faillissementen

16 november 2022 - Op 1 november 2022 waren er in het Handelsregister 2.305.289 economisch actieve ondernemingen ingeschreven. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 119.207 ondernemingen bij gekomen, een toename van 5,5 procent in één jaar tijd. Het aantal starters is al vijf  maanden vrijwel stabiel en schommelt tussen de 21.000 en 22.000 per maand.  

Lees verder  |  Reageer

Zakelijke rijder past tankgedrag aan

14 november 2022 - Zzp’ers, mkb’ers, maar ook leaserijders laten de duurdere tankstations langs de snelweg sinds de coronapandemie vaker links liggen. Ook wordt er door leaserijders minder getankt. Dit blijkt uit cijfers van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. 

Lees verder  |  Reageer

Stijging faillissementen in 2023: Nederland koploper

4 november 2022 - Inflatiedruk, monetaire krapte, energiecrisis en verstoringen van de toeleveringsketen brengen de cashflows van bedrijven in gevaar. Maar veel regeringen besloten de huidige situatie aan te pakken door een aantal krachtige fiscale maatregelen te nemen. Zullen deze maatregelen voldoende zijn om een sterke stijging van het aantal faillissementen op zowel wereldwijd als lokaal niveau binnen de perken te houden? Allianz Trade onderzoekt dit in haar laatste rapport: ‘Corporate risk is back: Watch out for business insolvencies’.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  258