Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Alles over letselschade bij ondernemers

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Alles over letselschade bij ondernemers

5 april 2023 - Schade is altijd vervelend. Maar de ene soort schade heeft wel meer impact dan de andere soort schade. Materiële schade is bijvoorbeeld vaak simpel op te lossen door datgene dat kapot is te vervangen. Bij letselschade is dat een ander verhaal. Letsel zorgt vaak voor pijn en verdriet, en beïnvloedt iemands leven voor korte of langere tijd. Ondernemers lopen daarnaast ook nog meer inkomsten mis, omdat ze geen sociaal vangnet hebben.

Wat letselschade is, en wat je moet doen als je ermee te maken krijgt als ondernemer? Letselschadebureau JBL&G vertelt er meer over.
 
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Niemand is helemaal foutloos. Het kan dus altijd gebeuren dat jou als ondernemer iets overkomt door toedoen van een ander. Denk aan een medewerker van het bedrijf dat jou heeft ingehuurd, of een collega-ondernemer waarmee je samen aan een opdracht werkt. Omdat letselschade vaak behoorlijk in de papieren kan lopen, zijn verzekeringen hiervoor tenminste aan te raden.  U kunt hier als ondernemer bijvoorbeeld een ongevallenverzekering voor afsluiten of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).
 
Verschillende soorten letselschade
Om een idee te geven van een verwonding of ander fysieke trauma dat in aanmerking kan komen voor een schadevergoeding bij letselschade: Fysiek letsel kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende letsels op de werkvloer zijn die veroorzaakt  door een val of tijdens het werken met een machine. Ook crush letsel komt vaak voor, hierbij gaat het onder meer om een botbreuk door een beklemming of beknelling.
 
Wie is er aansprakelijk?
 Zoals we al eerder aangaven, kan letselschade ingrijpende financiële gevolgen hebben. Er moet vastgesteld worden wie er aansprakelijk is voor het ongeluk en uw letsel, om te bepalen wie de schadevergoeding zal moeten betalen. Heb je het letsel zelf veroorzaakt, dan kun je soms terecht bij je eigen verzekeraar voor een schadevergoeding. Is iemand anders verantwoordelijk, mogelijk gedeeltelijk? Dan zal ook de verzekering van de wederpartij aangesproken worden.
 
Wat vergoedt een verzekering? 
Bij letselschade kun je te maken krijgen met extra kosten. Denk aan medische
kosten en reiskosten om bij een specialist te komen. En bijvoorbeeld aan kosten voor onder andere thuiszorg, extra dagen kinderopvang en aanpassingen in uw woning.
JBL&G benadrukt het belang van een gepaste schadevergoeding voor inkomensverlies wanneer een ondernemer letsel heeft opgelopen door een ongeluk. Medewerkers in loondienst vallen onder het sociale vangnet in ons land. Zo dekken onder meer de Ziektewet, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten het risico van arbeidsongeschiktheid af. Medewerkers behouden hierdoor – deels – hun inkomen. Dit is niet het geval bij ondernemers. Zij hebben zowel nu als mogelijk in de toekomst inkomensschade. Hebben ze zelf geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan kan er van de een op de andere dag geen inkomen meer zijn. De schadevergoeding voor de letselschade dient daarom ook dit inkomensverlies te compenseren.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.