Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Werknemer vindt dat werkgevers moeten helpen met stijgende kosten levensonderhoud

15 juli 2022 - 60  procent van de Nederlandse werknemers vindt dat hun werkgever zou moeten helpen met de stijgende kosten van levensonderhoud, zo blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Culture Amp. Uit dit onderzoek blijkt ook dat tweederde van de Nederlandse beroepsbevolking zich zorgen maakt over stijgende kosten voor levensonderhoud, zoals woonlasten, energieprijzen en boodschappen. Vrouwen maken zich er meer zorgen over (72 procent) dan mannen (62 procent).  

Lees verder  |  Reageer

Een derde van de bedrijven stelde afgelopen jaar eisen sollicitanten naar beneden

13 juli 2022 - Maar liefst 35 procent van de Nederlandse organisaties heeft in het afgelopen jaar minder geëist van potentiële medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van De Staffing Groep onder 1.088 Nederlandse HR-professionals, uitgevoerd door Panelwizard. Ook op financieel vlak doen Nederlandse bedrijven meer water bij de wijn: vier op de tien HR-specialisten gaven in het afgelopen jaar meer gehoor aan salariseisen van sollicitanten.

Lees verder  |  Reageer

Maak van de ondernemingsraad een Raad voor Duurzame Medezeggenschap

11 juli 2022 - Al sinds 1950 hebben grote bedrijven en instellingen een ondernemingsraad. In 1979 is de regelgeving voor het laatst fundamenteel gewijzigd. Op basis van onderzoek ziet Stichting SBI drie redenen om de medezeggenschap te overdenken. Vooral de positie van jongeren verdient heroverweging.

Lees verder  |  Reageer

De vijf meest originele stunts van bedrijven voor meer werkgeluk

7 juli 2022 - Per 100 werkzoekenden zijn er nu 133 vacatures. Bedrijven doen er dus alles aan om op te vallen op deze krappe arbeidsmarkt. Ook zoeken ze naar manieren om bestaande werknemers gelukkig te maken en houden. Juliette Zwagemakers, algemeen manager van Workplace Giving, deelt vijf originele acties voor meer werkgeluk, die bedrijven hopelijk inspireren.

Lees verder  |  Reageer

Personeelskrapte bij mkb-ondernemers: frustratie, doorzettingsvermogen en pragmatisme

6 juli 2022 - Ruim vier op de vijf mkb-ondernemers die medewerkers zoeken, kunnen die op dit moment moeilijk tot zeer moeilijk vinden. Dit blijkt uit een representatief KVK-onderzoek naar personeelskrapte onder 517 mkb-ondernemers. De overgrote meerderheid van deze ondernemingen (96 procent) bestaat uit twee tot negen werkzame personen. 60 procent daarvan was op zoek naar medewerkers.

Lees verder  |  Reageer

Oorlog Oekraïne verandert kijk op inzet vluchtelingen in bedrijfsleven

1 juli 2022 - Werkgevers staan sinds de oorlog in Oekraïne meer open voor het aanbieden van (tijdelijk) werk aan vluchtelingen dan voorheen. 44 procent zegt dat zijn of haar kijk op de inzet van een vluchteling op werkvloer is veranderd en 57 procent is bereid om een vluchteling uit Oekraïne een baan aan te bieden. Iets sceptischer is deze groep over mensen uit Rusland, al staat 46 procent hier ook voor open.

Lees verder  |  Reageer

Tussenstand cao-onderhandelingen

28 juni 2022 - Hoewel voor sommige bedrijven en bedrijfstakken de lonen harder oplopen dan wellicht gewenst is, is werkgeversvereniging AWVN tevreden over het verloop van het cao-overleg in het eerste halfjaar van 2022. ‘De krappe arbeidsmarkt, de hoge inflatie en de grote economische en politieke onzekerheden dwingen vakbonden en werkgevers tot grote flexibiliteit en compromisbereidheid’, zegt AWVN in een toelichting op de analyse ‘Spagaat. Tussenevaluatie cao-jaar 2022’.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken opnieuw hoger

22 juni 2022 - Met een gemiddelde van 3,6 procent zijn de afgesproken loonsverhogingen in mei opnieuw hoger dan in de voorafgaande maand. In april werd met 3,4 procent al een nieuwe ‘record’ gezet. Het vorige hoogste maandgemiddelde dateert van onmiddellijk na het uitbreken van de crisis van 2008-2009. De in het voorjaar van 2021 ingezette opwaartse trend in de loonafspraken is hiermee versterkt doorgetrokken.

Lees verder  |  Reageer

Aantal verzuimmeldingen in mei dertien procent hoger dan mei vorig jaar

21 juni 2022 - Het aantal verzuimmeldingen bij mkb-ondernemingen is in mei dit jaar 13 procent hoger dan in mei vorig jaar. Vergeleken met mei 2018 en 2019, de twee pre-coronajaren, ligt het aantal meldingen gemiddeld 37 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis. Uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van de verzekeraar komt naar voren dat 44 procent van de ondernemers zich momenteel zorgen maakt over een hoog verzuimpercentage.

Lees verder  |  Reageer

Thuiswerken nog steeds taboe

14 juni 2022 - Thuiswerken is bij veel bedrijven – ook na de lockdowns – nog steeds taboe. Slechts een op de drie werknemers mag thuiswerken wanneer hij of zij dat wil en veel werknemers willen vaker thuiswerken dan de werkgever toestaat. Dat blijkt uit onderzoek (onder 1000 Nederlanders) door Workplace Giving. Ook zijn weinig werknemers enthousiast over de manier waarop werkgevers het hybride werken organiseren.

Lees verder  |  Reageer

Een derde overweegt werkgever te verlaten vanwege ontoereikende samenwerkingstools

13 juni 2022 - Corel Corporation kondigt de resultaten aan van hun eerste onderzoek over samenwerking. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de werknemers hun werkgever hebben verlaten of dit overwegen te doen vanwege een slechte ervaring op het gebied van samenwerking. Daarnaast claimt maar liefst 61 procent van de respondenten dat slechte samenwerking hen ten minste 3 tot 5 uur per week aan productiviteit, 22 procent zegt zelfs tot wel zes uur per week te verspillen.  

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven met grensarbeiders: waar aan te denken?

8 juni 2022 - Krapte op de arbeidsmarkt en schaarste aan vakpersoneel zorgen ervoor dat veel bedrijven steeds vaker ook over de landsgrenzen heen op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Een zinvolle stap, want personeel uit het buurland kan zorgen voor nieuwe perspectieven of zelfs toegang tot een nieuwe markt verschaffen.

Lees verder  |  Reageer

Gebrek aan persoonlijke ontwikkeling op werkvloer reden om nieuwe werkgever te zoeken

7 juni 2022 - Maar liefst 45 procent van de Nederlandse werknemers is geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van GoodHabitz, Europese marktleider op het gebied van online trainen, naar het belang van persoonlijke ontwikkeling op de werkplek. Hiervoor ondervroeg onderzoeksbureau Markteffect in totaal 13.615 werknemers in dertien Europese landen. 

Lees verder  |  Reageer

Werkgevers, stop de controle op thuiswerkers en stuur aan op vertrouwen

3 juni 2022 - Thuiswerken is een blijvertje. Door de coronacrisis is (gedeeltelijk) thuiswerken zelfs voor veel werknemers een voorwaarde geworden om het plezier in hun baan te behouden. ​​Bij een groot deel van werkgevers blijkt thuiswerken echter vooral het wantrouwen tegen de werknemer aan te wakkeren. Werkgevers zetten steeds vaker software in om thuiswerkers te controleren.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
5  6  7  8  ...  68