Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Future of work: flexibiliteit bij werkgever en werknemer is het toverwoord

9 maart 2021 - De corona pandemie heeft de arbeidsmarkt aanzienlijk veranderd voor zowel kandidaten als werkgevers. De wereld zal niet meer exact teruggaan naar voorheen en dat geldt ook voor de manier waarop we werken. Bedrijven moeten een eigen visie gaan ontwikkelen op de toekomst van werk. Dat blijkt uit het Future of Work Report van Monsterboard (onderdeel van Monster Global).

Lees verder  |  Reageer

Uren registreren voor uw personeel: vijf tips

5 maart 2021 - Goed de gewerkte uren van uw medewerkers registreren is belangrijk om diverse redenen. Ten eerste hebt u als ondernemer zo inzicht in het aantal gewerkte uren voor de productiviteit en het uitbetalen van loon. Daarnaast is het echter ook wettelijk verplicht. Het Europese Hof van Justitie heeft een aantal jaar geleden bepaald dat het aantal gewerkte uren inclusief overwerk vastgelegd moeten worden om te controleren of ondernemingen wel de minimale rusttijden voor personeel aanhouden. Meer weten over een goede urenregistratie?

Lees verder  |  Reageer

Animo voor stageplaatsen neemt toe, aanbod neemt af

2 maart 2021 - Het aanbod van stageplekken is in het afgelopen jaar met drie procent afgenomen. Dat blijkt uit een analyse van Indeed. Het aanbod van plekken voor stagiairs en stagiaires loopt inmiddels achter bij de vraag naar stageplekken, waardoor sprake is van flinke schaarste op de stagemarkt. In het afgelopen jaar is de interesse van mensen voor dit soort functies met 32 procent toegenomen.

Lees verder  |  Reageer

Impasse in cao-overleg

22 februari 2021 - In de maand januari zijn slechts zeven cao-akkoorden tot stand gekomen, veel minder dan in eerdere januari-maanden en dan in december 2020. Door het aflopen van cao’s en het lage aantal nieuwe akkoorden staan nu in totaal 300 cao’s open. Die betreffen twee miljoen werknemers. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht.

Lees verder  |  Reageer

(Thuis)werkend Nederland wil het recht om zelf te bepalen vanuit waar er wordt gewerkt

11 februari 2021 - Maar liefst 85 procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, wil het recht hebben om zelf te kunnen bepalen vanuit welke locatie er gewerkt wordt. Nederlanders zoeken hierbij de gulden middenweg. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder ruim 1.250 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken over hoe zij werken zien tijdens en na de coronacrisis.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips voor een goed functioneringsgesprek in coronatijd

2 februari 2021 - Voor veel werknemers en werkgevers is het een moetu: het functioneringsgesprek. Jaarlijks even een uurtu met elkaar om de tafel, kop koffie erbij, een vragenlijst doorlopen en u kunt er weer een jaar tegenaan. Zonde, want als u het functioneringsgesprek met medewerkers goed aanpakt, dan is het voor allebei heel waardevol. U kunt zo’n gesprek veel beter zien als een kans om u werknemer te laten groeien. Waar krijgt u werknemer energie van? Waarin wil hij of zij zich verder ontwikkelen? En zijn er dingen die de werknemer daarin belemmeren?

Lees verder  |  Reageer

Eindejaarsverwerking 2020: één druk op de knop

20 januari 2021 - December en januari zijn van oudsher maanden waarin payroll-specialisten zich bewijzen in hun ambacht. Waarom? Dat heeft alles te maken de eindejaarsverwerking, die vroeger een flinke administratieve klus was vol HR-besluiten, CAO-wijzigingen en veranderingen in de wet. Het doorvoeren van zulke mutaties, en daarmee de overgang van het ene jaar op het andere jaar, is echter gemakkelijker dan ooit. Dat stelt Vera Lenaerts, sales consultant Online Payroll bij Exact.

Lees verder  |  1 reactie

23 procent MKB vreest voor langdurige uitval personeel door psychische klachten

15 januari 2021 - MKB’ers vrezen voor langdurige uitval van personeel in de komende maanden, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis onder 503 MKB’ers dat werd uitgevoerd door Motivaction. Een derde van de bedrijfsverantwoordelijken in het MKB is bang dat het personeel zich vaker ziek meldt dan voor de COVID-19 uitbraak en ruim een vijfde vreest voor langdurige uitval van het personeel door psychische klachten. Het onderzoek toont aan dat de crisis een wake-up call is geweest voor het MKB: 49 procent van de MKB’ers heeft meer aandacht voor de gezondheid van de medewerkers en 25 procent investeert meer in het welzijn van de medewerkers.

Lees verder  |  1 reactie

Slim werkgeven in coronatijd

30 december 2020 - De coronacrisis heeft een grote impact op het mkb. Waar sommige ondernemers zien dat hun bedrijf groeit, hebben anderen juist te maken krijgen met krimp. Ook zijn er ondernemers die hun bedrijf transformeren om in te spelen op de kansen die door corona zijn ontstaan. Om mkb-ondernemers te ondersteunen bij allerhande vraagstukken die hand in hand gaan met de groei, krimp en transformatie van hun bedrijf, biedt het ministerie van SZW op het platform Slimwerkgeven handvatten die mkb-ondernemers helpen bij hun personele uitdagingen als werkgever in coronatijd.

Lees verder  |  Reageer

Thuiswerken valt in de smaak, maar bedrijven vrezen disbalans

24 december 2020 - Een grote meerderheid van kantoorwerkers wil ook na de crisis thuis blijven werken. Ze voelen zich thuis productiever. Toch staan bedrijven niet te trappelen, met name vanwege het grootschalig in de wind slaan van regels om bedrijfsgegevens te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van CyberArk. Voor de tweede keer dit jaar werd gekeken naar hoe mensen thuis met de zakelijke apparatuur en bijbehorende beveiligingsregels omgaan. Ondanks waarschuwingen en trainingen is het gedrag sinds de eerste golf alleen maar risicovoller geworden.

Lees verder  |  1 reactie

Organisaties moeten wervingsstrategieën herzien

21 december 2020 - Hoe zorgen werkgevers dat personeelstekorten binnen een bedrijf tijdig worden aangepakt? De traditionele aanpak - het werven van nieuwe werknemers - is in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, nog steeds favoriet, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van SD Worx. Steeds meer HR-afdelingen verruimen echter hun horizon. Door COVID-19 is smart workforce management, het inzetten van de juiste medewerkers met de juiste vaardigheden op de juiste tijd, nog actueler. Daarom moeten werkgevers nu de kans grijpen om hun wervingsstrategieën grondig te herzien.

Lees verder  |  Reageer

Leren en ontwikkelen in coronatijd

18 december 2020 - Door corona is werkgeverschap veranderd. Ook in het mkb. Het werk is digitaler, er vindt meer op afstand plaats. Ook zijn er banen die verdwijnen, of op pauze staan. Tegelijk zijn er ook bedrijven die harder groeien dan ooit. Wat de situatie ook is, voor de toekomst van uw bedrijf en werknemers is het belangrijk dat zij zich blijven updaten qua kennis en vaardigheden. Door om- of bijscholing kunnen werknemers inspelen op kansen in de markt.

Lees verder  |  Reageer

Door COVID-19 richten organisaties wereldwijd zich op het nieuwe werken

18 december 2020 - Terwijl de COVID-19 pandemie voor een ongekende verstoring van de arbeidsmarkt zorgt, zijn organisaties bezig de manier waarop zij werken en opereren radicaal om te gooien. Human capital-vraagstukken staan daarbij bovenaan de agenda. Het ‘2021 Global Human Capital Trends’-rapport van Deloitte, getiteld ‘The social enterprise in a world disrupted’, heeft onderzocht hoe organisaties en leiders de lessen van deze pandemie kunnen gebruiken voor een fundamentele herinrichting van werk.

Lees verder  |  Reageer

Eerste ‘normale’ cao-maand sinds begin crisis

8 december 2020 - In november werden iets meer cao’s afgesloten dan in de novembermaand in andere jaren, 25 dit jaar tegenover 22 in andere jaren. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis dat in een maand meer cao’s dan ‘normaal’ tot stand kwamen. Dit kan duiden op het begin van een inhaalslag bij het afsluiten van cao’s. Momenteel zijn zo’n 200 cao’s afgelopen zonder te zijn vernieuwd. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
5  6  7  8  ...  61