Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Loonafspraken terug op pre-corona-niveau

25 april 2022 - Met een gemiddelde van 3,1 procent in maart zijn de loonafspraken terug op het niveau van vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, voorjaar 2020. Met dit maandgemiddeld wordt de opwaartse trend in cao-afspraken voortgezet en kruipt het jaargemiddelde richting de 3,0 procent.

Lees verder  |  Reageer

Veel werkgevers bereid tot compensatie brandstofkosten

20 april 2022 - Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat zij vanwege de hoge brandstofkosten overwegen hun mobiliteitsregeling aan te passen of dat al gedaan te hebben. Ook zijn twee op de drie werkgevers bereid om een hogere kilometervergoeding te betalen mits de fiscale regels dit mogelijk maken. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN op basis van eigen onderzoek onder het Nederlandse bedrijfsleven. 

Lees verder  |  Reageer

Ziekteverzuim begin 2022 hoogste in vier jaar

29 maart 2022 - Het ziekteverzuim van werknemers van mkb’ers in Nederland is het hoogst in vier jaar, blijkt uit data van verzekeraar Interpolis over de meldingen die deze ontvangen hebben van mkb-ondernemers. Hoewel werknemers minder ziek zijn van de omikronvariant en de ziekenhuisopnames stabiel blijven volgens het RIVM, loopt het verzuim op en leidt dit tot personeelstekort.

Lees verder  |  Reageer

Bijna helft werknemers in het mkb wil van baan veranderen

24 maart 2022 - Bijna de helft van de Nederlandse werknemers in het mkb (46 procent) zegt de komende zes tot twaalf maanden een nieuwe baan te willen zoeken. Dit is net zo veel als in de survey van 2021. HR beslissers zien dit risico ook: ruim de helft (54 procent) verwacht het komende jaar meer talent kwijt te raken dan normaal.

Lees verder  |  Reageer

Zorgwekkende verhoging verzuim met psychische oorzaak

23 maart 2022 - HCS sluit zich aan bij de nieuwe cijfers van het CBS, eerder deze maand, dat psychische klachten steeds vaker de reden zijn voor langdurig verzuimtrajecten. Bij de arbodienstverlener zijn afgelopen jaar psychische oorzaken voor verzuim met tien procent gestegen van 35 procent tot 45 procent. Deze stijging lijkt zich in het eerste kwartaal voort te zetten.

Lees verder  |  Reageer

Onzekerheid werpt schaduw over cao-overleg

22 maart 2022 - Onzekerheid over de economische situatie en geopolitieke ontwikkelingen – met twijfels over levering van brandstoffen en oplopende prijzen van graan, voeding, microchips en andere grondstoffen als gevolg - bemoeilijken veel cao-onderhandelingen en beperken de gespreksonderwerpen meestal tot lonen en vergoedingen.

Lees verder  |  Reageer

Werkgevers nog steeds voorzichtig ondanks coronaversoepelingen

11 maart 2022 - Werkgevers zijn opgelucht dat het kabinet de meeste coronamaatregelen heeft afgebouwd, maar ze blijven op de werkvloer voorzichtig. Werkgevers maken zich zorgen over het nog steeds hoge aantal besmettingen en het daarmee samenhangende ziekteverzuim. Zij willen blijven voldoen aan hun zorgplicht voor een veilige werkomgeving, maar weten niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen.

Lees verder  |  Reageer

Maak je bedrijf toekomstbestendig door leercultuur aan te moedigen

10 maart 2022 - Om als mkb-ondernemer een goede werkplek te bieden in een krappe arbeidsmarkt, personeel te behouden én bij te blijven in de ontwikkelingen, is het belangrijk om zo nu en dan te kijken waar je staat. Bijvoorbeeld als het om leren en ontwikkelen gaat. De SLIM-subsidie kan mkb-ondernemers helpen leren en ontwikkelen vanzelfsprekend te maken.

Lees verder  |  Reageer

Jongeren: ‘Geef ons een hypotheekgarantie, en wij komen voor je werken!’

7 maart 2022 - Van een kantoorhond tot onbeperkte vakantiedagen: bedrijven lokken op steeds creatievere manieren kandidaten naar hun sollicitatietafel. Recent onderzoek van CompanyMatch.me in samenwerking met De Virtuele Banenbeurs suggereert een nieuwe, lucratieve optie in het land van arbeidsmarktvoorwaarden. Werkgevers opgelet: adverteer eens met een hypotheekgarantie!

Lees verder  |  Reageer

Specialistische recruitmentbureaus steeds populairder

4 maart 2022 - Onlangs publiceerde het UWV weer een spanningsindicator. Hieruit bleek dat de krapte op de arbeidsmarkt begin 2022 groter is dan ooit. Onder andere vanwege de opleving na de coronapandemie is er een groot tekort aan medewerkers. Het aantal vacatures neemt toe, en het aantal werkzoekenden is historisch laag. Veel vacatures kunnen daardoor niet ingevuld worden.

Lees verder  |  Reageer

Bijna helft mkb-ondernemers wil vaccineren van personeel verplichten

2 maart 2022 - Mkb-ondernemers in de zakelijke dienstverlening worstelen met het enorme aantal coronabesmettingen en het ziekteverzuim dat dit tot gevolg heeft. Door de toch al grote personeelstekorten geeft 44 procent aan dat hun personeel harder moet werken dan normaal, zeker nu de economie weer aantrekt. Veel ondernemers zijn dan ook voorstander van vergaande maatregelen om hun personeel aan het werk te houden.

Lees verder  |  Reageer

Thuiswerkadvies bleek reddingsboei voor veel werkende mantelzorgers

1 maart 2022 - Corona zorgde naast veel ellende en verdriet ook voor verrassende inzichten. Van de een op de andere dag maakte een groot deel van werkend Nederland kennis met Teams en Zoom. De keukentafel of zolderkamer werd het nieuwe kantoor. Veel werknemers ervaarden als gevolg van het thuiswerkadvies een betere werk-privébalans.

Lees verder  |  Reageer

Lonen in 2022 met drie procent omhoog

1 maart 2022 - De cao-lonen stijgen dit jaar met circa drie procent, mogelijk meer. Daarbovenop krijgen veel werknemers een incidentele loonsverhoging. Daarmee komt de totale loonstijging in 2022 uit rond de door het Centraal Planbureau verwachte inflatie van ruim drie procent.

Lees verder  |  Reageer

MKB-serviceteams zijn niet immuun voor Great Resignation

25 februari 2022 - In wat door economen ‘The Great Resignation’ wordt genoemd namen werknemers over de hele wereld massaal ontslag. Het heeft ertoe geleid dat de vraag naar talent het aanbod snel overtreft, waarbij vooral klantenservicefuncties in de detailhandel en de dienstverlenende sector zwaar worden getroffen.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
5  6  7  8  ...  67