Ondernemen met de beste ondersteuning

Financieel

Deurwaarder inschakelen? Dit kost dat in 2021

8 januari 2021 - De deurwaarderskosten zijn per 1 januari 2021 opnieuw geïndexeerd. Het betreft niet de eerder aangekondigde, forse verhoging van de deurwaarderskosten van (gemiddeld) maar liefst zestien procent, die eerder tot veel ophef leidde, maar de gebruikelijke jaarlijkse indexering. Hoewel het de bedoeling was van minister Dekker van Rechtsbescherming om de forse tariefsverhoging door te voeren per 1 januari 2021 (zoals blijkt uit het ontwerpbesluit), is dit dus nog niet gebeurd.

Lees verder  |  1 reactie

In coronatijd kan een incasso kort geding uitkomst bieden

29 december 2020 - In tegenstelling tot wat veel advocaten zeggen, kan een incasso kort geding een zeer geschikt incassomiddel zijn om wanbetalers in rechte tot betaling te laten veroordelen. Ook in tijden van corona. Het is dan wel zaak om de vordering en het spoedeisend belang goed te onderbouwen. Dat zegt Vincent Willems, advocaat bij e-Legal incasso advocaten. "Veel advocaten zijn onbekend met de mogelijkheid om een incasso kort geding aan te spannen of adviseren hun klanten dat niet te doen als het gaat om een betwiste vordering. Dit is echter vaak een verkeerd advies. Want juist ook betwiste vorderingen kunnen in een incasso kort geding worden behandeld. Zeker in coronatijd, waarin veel debiteuren op omvallen staan, kan dit voor een ondernemer het verschil betekenen tussen wel of niet betaald krijgen."

Lees verder  |  Reageer

Accountantskosten in de zorg dalen voor het eerst in vijf jaar

28 december 2020 - Na jaren van gematigde prijsstijgingen, heeft de zorg voor het eerst in vijf jaar minder uitgegeven aan accountantskosten. De zorgsector was in 2019 aan accountantskosten € 97,9 miljoen kwijt, een daling van bijna een procent. Sinds 2015 (totale kosten € 85,7 miljoen) toen een grote stelselwijziging werd doorgevoerd, stegen de kosten met ruim € 12 miljoen euro. Gemiddeld zijn zorginstellingen € 129.000 per jaar kwijt aan accountantskosten. GGZ-instellingen zijn daarbij het duurst uit, vooral door hogere kosten voor (extra) controlewerkzaamheden.

Lees verder  |  2 reacties

Nederlandse bedrijven betalen in coronaperiode vaker op tijd dan eind 2019

23 december 2020 - In de eerste helft van 2020, de periode waarin de coronacrisis uitbrak, betaalde meer Nederlandse bedrijven hun rekeningen op tijd dan in de laatste helft van 2019. In de eerste helft van 2020 betaalde 73,3 procent van de Nederlandse bedrijven de nota’s binnen de gestelde termijn, in de tweede helft van 2019 was dit nog 69,2 procent. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Payment Study dat bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet wereldwijd uitvoert.

Lees verder  |  Reageer

Gebruik boekhoudsoftware onder zzp’ers aanzienlijk gegroeid

16 december 2020 - Een grote meerderheid van 70 procent van de ondervraagde ondernemers maakt gebruik van boekhoudsoftware. Dat is aanzienlijk meer dan de 50 procent die in 2019 aangaf boekhoudsoftware te gebruiken. Een derde van de gebruikers van boekhoudsoftware heeft daarbij ook nog de hulp van een boekhouder/accountant. Van de respondenten die geen boekhoudsoftware gebruiken zegt 65 procent voldoende te hebben aan een Excelsheet en een kwart van deze groep heeft een boekhouder/accountant die alles voor ze regelt.

Lees verder  |  Reageer

Zorgverzekering 2021: let op prijs, kwaliteit en inhoud

15 december 2020 - December is voor veel ondernemers een drukke maand. Ze proberen nog net op de valreep hun jaarcijfers een boost te geven, en zijn zich alweer aan het voorbereiden op het nieuwe jaar. Vergeet echter ook niet voor 31 december te kijken of het nodig of interessant is van zorgverzekeraar te wisselen. Als ondernemer is het immers al lastig genoeg als u ziek wordt, dus het is belangrijk dat op dat moment alles goed geregeld is. Kijk daarom niet alleen naar de prijs als u zorgverzekeringen voor 2021 gaat vergelijken, maar ook naar de inhoud en kwaliteit.

Lees verder  |  Reageer

2021: cashflow-crisis ligt op de loer

11 december 2020 - Een kwart van alle Europese bedrijven zit volgend jaar krap bij kas en heeft daardoor moeite om de facturen te betalen. Dat voorspelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes. Alleen met steunpakketten van de overheid en banken is een cashflow-crisis te voorkomen. Johan Geeroms, Risk Director Euler Hermes Nederland: "Een groot deel van het bedrijfsleven lijdt volgend jaar tot twintig procent meer operationeel verlies in vergelijking met het pre-crisis niveau. Daarbij gaat het vooral om de covid-gevoelige sectoren. Als daar bovenop in de loop van 2021 de staatsteun wegvalt of vermindert, achten wij de kans groot dat een op de vier Europese bedrijven in 2021 in een cash-flow crisis terecht komt. Voor Nederland gaan we uit van een van de vijf bedrijven."

Lees verder  |  Reageer

Achterstallige betalingen in Nederland stijgen met 75 procent

10 december 2020 - Tijdens de coronacrisis is het aantal achterstallige betalingen maar liefst met driekwart gestegen. Bedrijven blijken vaker bereid vooral binnenlandse klanten langere betalingstermijnen te geven. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor West-Europa waarin Atradius de betalingsmoraal van 2.603 bedrijven in dertien landen heeft onderzocht. Uit het onderzoek van Atradius blijkt dat 56 procent van facturen sinds het begin van de coronacrisis achterstallig is, in vergelijking met 32 procent in dezelfde periode een jaar geleden. Dit komt overeen met een stijging van 75 procent.

Lees verder  |  Reageer

Ondernemen met Bitcoin heeft duidelijke voordelen

4 december 2020 - De koerswaarde van Bitcoin is opnieuw sterk aan het klimmen en dit verbaast Abbegje Van der Aa niks. Van der Aa is Financial & Community Manager bij Bitcoin Koers en heeft het in een gemoedelijk gesprek over de vele voordelen van Bitcoin voor ondernemers. Ze gelooft oprecht in de toekomst van Bitcoin, maar blijft er ook opvallend helder bij.

Lees verder  |  Reageer

Nieuwe WHOA-financiering voor mkb-ondernemers in financieel zwaar weer

4 december 2020 - Zodra de steunmaatregelen van de overheid stoppen, komen naar verwachting duizenden mkb-ondernemers in acute problemen. Een uitweg voor deze ondernemers is de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die op 1 januari van kracht wordt. Hiermee worden alle schulden die het bedrijf heeft gesaneerd en afgekocht. KieVieK Finance introduceert nu de WHOA-financiering.

Lees verder  |  Reageer

85 procent financiële dienstverleners: autonomous finance is cruciaal is om concurrentievoordeel te behalen

24 november 2020 - Salesforce heeft het Financial Services-trendrapport gepubliceerd, dat aantoont dat financiële dienstverleners het moeilijk vinden om het tempo van veranderingen bij te houden die worden aangedreven door de wereldwijde pandemie. Een gegevensanalyse van een enquête die op twee momenten, in 2019 en 2020, is afgenomen, laat zien dat de klantervaring daaronder leed, maar ook dat bepaalde tools en technologieën, zoals autonomous finance, concurrentievoordeel kunnen opleveren.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips voor de btw-aangifte in coronatijd

29 oktober 2020 - Ondernemers hebben nog twee dagen de tijd om hun btw-aangifte over het derde kwartaal in te dienen bij de Belastingdienst. De aangifte moet uiterlijk zaterdag 31 oktober binnen zijn. Dat geldt ook voor ondernemers die het afgelopen kwartaal geen omzet draaiden, zijn gestart of gestopt met hun onderneming, of bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd.

Lees verder  |  Reageer

Dit zijn de drie financiële prioriteiten voor ondernemers in Nederland voor de rest van het jaar

20 oktober 2020 - Het creëren van helder inzicht in de financiële situatie (47 procent) heeft samen met het verbeteren van de voorspelheid van de financiële situatie (47 procent) dit jaar de hoogste prioriteit voor ondernemers. De derde prioriteit is het digitaliseren en optimaliseren van interne processen. Dit blijkt uit onderzoek van Unit4 Bedrijfssoftware.  De pandemie heeft in gang gezet dat er naast zorgen over de veiligheid van medewerkers en klanten, ook vraagtekens zijn of ondernemers wel voldoende omzet en winst kunnen realiseren om zich staande te houden.

Lees verder  |  Reageer

Looptijd openstaande facturen neemt toe

20 oktober 2020 - Het aantal dagen dat een factuur open blijft staan, gaat volgens een op de drie finance professionals (32 procent) de komende maanden stijgen. Dit blijkt uit een recente peiling van Onguard onder ruim 300 finance professionals. Begin dit jaar lagen de verwachtingen heel anders: toen dacht slechts een op de zeven dat de looptijd van openstaande facturen zou stijgen. Met name de finance professionals werkzaam in de zakelijke dienstverlening (45 procent) verwachten de komende maanden een stijging.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
5  6  7  8  ...  68