Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zes tips voor de aangifte inkomstenbelasting

Belastingaangifte doen? Je hebt nog minder dan één maand om je aangifte in te sturen

Zes tips voor de aangifte inkomstenbelasting

6 april 2022 - Heb je als ondernemer nog geen belastingaangifte gedaan? Je hebt nog één maand om ‘m in te sturen. Belastingaangifte doen als ondernemer kan best een klus zijn. Daarom is het verstandig om ruim voor de deadline van 1 mei met je aangifte te beginnen. Om je als ondernemer op weg te helpen bij je aangifte, geeft de Belastingdienst zes tips.

1. Ondernemer voor inkomstenbelasting?
Om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. De OndernemersCheck van de Belastingdienst geeft je een goede indicatie. Let op: ook als je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet je over deze inkomsten belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.
 
2. Verzamel documenten en gegevens
Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst. Als zzp’er of eenmanszaak log je in met DigiD. Het is belangrijk dat je administratie op orde is. Zo kun je snel en volledig aangifte doen. Belangrijke zaken bij je aangifte zijn bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening en de balans.
 
3. Gebruik de aangiftechecklist
De aangiftechecklist voor ondernemers helpt je bij de voorbereiding op een soepele, juiste en volledige aangifte.
 
4. Houd rekening met aftrekposten
Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op aftrekposten. Bijvoorbeeld de zelfstandigen- en startersaftrek. Op belastingdienst.nl/ondernemers ga je na op welke aftrekposten je recht hebt.
 
5. Check of je gebruik kunt maken van de milieu-investeringsaftrek voor elektrische personenauto’s
Investeerde je in 2021 in een elektrische personenauto? En heb je daarvoor milieu-investeringsaftrek aangevraagd (MIA) en een positieve beschikking ontvangen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Vergeet niet om de MIA te verwerken in je belastingaangifte. Voor de investeringspremie geldt een maximum van 40.000 euro. Was de elektrische personenauto duurder? Dan vul je toch 40.000 euro in.
 
6. Gebruik boekhoudsoftware
Om je aangifte gemakkelijk en foutloos te doen, is het belangrijk dat je administratie up-to-date is. Boekhoudsoftware kan je hierbij helpen. Via sommige softwarepakketten kun je het winstdeel automatisch laten inlopen in de belastingaangifte. Zo houd je meer tijd over voor je onderneming. De kosten die je voor boekhoudsoftware maakt, kun je aftrekken.
 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.