Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Werkgevers verwachten dit kwartaal drie procent stijging werkgelegenheid

22 april 2021 - Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer voor het tweede kwartaal van 2021 komt uit op +drie procent. Dit is nagenoeg hetzelfde als het eerste kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey. Een onderzoek van ManpowerGroup in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 512 in Nederland.

Lees verder  |  1 reactie

Meer cao-akkoorden, achterstand niet ingelopen

15 april 2021 - In de maand maart zijn 25 cao-akkoorden tot stand gekomen en dat zijn er iets meer dan in eerdere maart-maanden. Deze kleine versnelling compenseert het aantal akkoorden dat wacht op herziening echter niet. AWVN ziet dat werkgevers en vakbonden elkaar al een aantal maanden in een houdgreep hebben: vakbonden zien loonruimte, houden vast aan de vijf  procent-looneis en wijzen op sectoren die goed draaien terwijl werkgevers wijzen op de onzekere economische toekomst. Zij hebben weinig loonruimte, zeker in de sectoren die niet goed draaien.

Lees verder  |  Reageer

Driekwart jongeren vindt werkgever verantwoordelijk voor gezondheid medewerkers

14 april 2021 - Ruim driekwart (76 procent) van de werkenden onder de 30 jaar vindt dat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van medewerkers bij de werkgever ligt. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, juridische HR-kennispartner, onder 1.288 Nederlanders in loondienst voor minimaal 32 uur per week. Kijkend naar heel werkend Nederland heeft 68 procent deze mening. 

Lees verder  |  Reageer

64 procent van de bedrijven vraagt niet naar diploma

29 maart 2021 - Het tijdperk waarin een diploma de beste baankans garandeert lijkt voorbij. Maar liefst 64 procent van de bedrijven vraagt nieuwe werknemers niet meer om een diploma. Dat blijkt uit de Lepaya Skills Index, een onderzoek uitgevoerd door Lepaya, onder de publiekelijke beschikbare vacatureteksten van de 100 snelst groeiende bedrijven in Nederland. Dertien procent geeft aan nog wel op zoek te zijn naar een bepaald denklevel dat bij een specifieke opleiding past, maar vraagt niet meer naar het papiertje.

Lees verder  |  1 reactie

Sectormonitor transport en logistiek: aantal vacatures voor chauffeurs neemt toe

26 maart 2021 - De arbeidsmarkt in de sector toont herstel in het vierde kwartaal. Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, en ook het aantal werknemers, nemen toe. In het beroepsgoederenvervoer is er weer sprake van omzetgroei, na omzetverlies in de twee voorgaande kwartalen door de coronacrisis. Wel blijft de WW-instroom hoger dan een jaar eerder. Ook de uitstroom naar pensioen loopt op. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

Lees verder  |  Reageer

Impasse in cao-overleg duurt voort

22 maart 2021 - In de maand februari zijn slechts veertien cao-akkoorden tot stand gekomen, minder dan in eerdere februarimaanden en dan in december 2020. Door het aflopen van cao’s en het lage aantal nieuwe akkoorden staan nu in totaal 300 cao’s open. Die betreffen 1,5 miljoen werknemers. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht.

Lees verder  |  Reageer

Schaarste op de krappe ICT-arbeidsmarkt: zo vindt u wel professionals

19 maart 2021 - De vraag naar ICT-toepassingen neemt al jaren toe, met als gevolg een stijgend aantal vacatures. Hoewel het aantal ICT’ers ook stijgt, kan niet aan alle vraag worden voldaan. De schaarste op de ICT-arbeidsmarkt neemt daardoor alleen maar verder toe. Het is intussen al zo nijpend dat vier van de vijf openstaande functies niet kan worden gevuld door actieve werkzoekende, zo is gebleken uit onderzoek.

Lees verder  |  Reageer

Future of work: flexibiliteit bij werkgever en werknemer is het toverwoord

9 maart 2021 - De corona pandemie heeft de arbeidsmarkt aanzienlijk veranderd voor zowel kandidaten als werkgevers. De wereld zal niet meer exact teruggaan naar voorheen en dat geldt ook voor de manier waarop we werken. Bedrijven moeten een eigen visie gaan ontwikkelen op de toekomst van werk. Dat blijkt uit het Future of Work Report van Monsterboard (onderdeel van Monster Global).

Lees verder  |  Reageer

Uren registreren voor uw personeel: vijf tips

5 maart 2021 - Goed de gewerkte uren van uw medewerkers registreren is belangrijk om diverse redenen. Ten eerste hebt u als ondernemer zo inzicht in het aantal gewerkte uren voor de productiviteit en het uitbetalen van loon. Daarnaast is het echter ook wettelijk verplicht. Het Europese Hof van Justitie heeft een aantal jaar geleden bepaald dat het aantal gewerkte uren inclusief overwerk vastgelegd moeten worden om te controleren of ondernemingen wel de minimale rusttijden voor personeel aanhouden. Meer weten over een goede urenregistratie?

Lees verder  |  Reageer

Animo voor stageplaatsen neemt toe, aanbod neemt af

2 maart 2021 - Het aanbod van stageplekken is in het afgelopen jaar met drie procent afgenomen. Dat blijkt uit een analyse van Indeed. Het aanbod van plekken voor stagiairs en stagiaires loopt inmiddels achter bij de vraag naar stageplekken, waardoor sprake is van flinke schaarste op de stagemarkt. In het afgelopen jaar is de interesse van mensen voor dit soort functies met 32 procent toegenomen.

Lees verder  |  Reageer

Impasse in cao-overleg

22 februari 2021 - In de maand januari zijn slechts zeven cao-akkoorden tot stand gekomen, veel minder dan in eerdere januari-maanden en dan in december 2020. Door het aflopen van cao’s en het lage aantal nieuwe akkoorden staan nu in totaal 300 cao’s open. Die betreffen twee miljoen werknemers. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht.

Lees verder  |  Reageer

(Thuis)werkend Nederland wil het recht om zelf te bepalen vanuit waar er wordt gewerkt

11 februari 2021 - Maar liefst 85 procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, wil het recht hebben om zelf te kunnen bepalen vanuit welke locatie er gewerkt wordt. Nederlanders zoeken hierbij de gulden middenweg. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder ruim 1.250 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken over hoe zij werken zien tijdens en na de coronacrisis.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips voor een goed functioneringsgesprek in coronatijd

2 februari 2021 - Voor veel werknemers en werkgevers is het een moetu: het functioneringsgesprek. Jaarlijks even een uurtu met elkaar om de tafel, kop koffie erbij, een vragenlijst doorlopen en u kunt er weer een jaar tegenaan. Zonde, want als u het functioneringsgesprek met medewerkers goed aanpakt, dan is het voor allebei heel waardevol. U kunt zo’n gesprek veel beter zien als een kans om u werknemer te laten groeien. Waar krijgt u werknemer energie van? Waarin wil hij of zij zich verder ontwikkelen? En zijn er dingen die de werknemer daarin belemmeren?

Lees verder  |  Reageer

Eindejaarsverwerking 2020: één druk op de knop

20 januari 2021 - December en januari zijn van oudsher maanden waarin payroll-specialisten zich bewijzen in hun ambacht. Waarom? Dat heeft alles te maken de eindejaarsverwerking, die vroeger een flinke administratieve klus was vol HR-besluiten, CAO-wijzigingen en veranderingen in de wet. Het doorvoeren van zulke mutaties, en daarmee de overgang van het ene jaar op het andere jaar, is echter gemakkelijker dan ooit. Dat stelt Vera Lenaerts, sales consultant Online Payroll bij Exact.

Lees verder  |  1 reactie
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  60