Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opwaartse trend in lonen houdt aan

Loonafspraken september: gemiddeld 4,4 procent

Opwaartse trend in lonen houdt aan

25 oktober 2022 - In september is de opwaartse trend in loonafspraken verder doorgetrokken met een maandgemiddelde van 4,4 procent. Daardoor komt het jaargemiddelde voor 2022 nu uit op 3,4 procent. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht over september. AWVN concludeert dat de cao-onderhandelingen ondanks maatschappelijke onrust over koopkracht tot dusver over het algemeen vlot verlopen.

In september werden maar dertien nieuwe cao’s afgesloten, veel minder dan de 22 die gemiddeld in andere jaren in deze maand worden afgesloten. Het lage aantal cao’s in september is het gevolg van juist extra veel nieuwe akkoorden in de eerste helft van het jaar.
In totaal werden dit jaar tot dusver al 262 nieuwe cao’s voor 2,7 miljoen werknemers afgesloten. Deze 262 nieuwe akkoorden vormen 65 procent van de 405 cao’s die dit jaar vernieuwd moeten worden. In andere jaren is dat eind september 57 procent.
Door het afsluiten van veel cao’s in het voorjaar en de vroege zomer heeft 94 procent van alle cao-werknemers momenteel een lopende cao: 5,1 miljoen van de 5,5 miljoen werknemers. Dat is erg veel. Meestal ligt dit percentage rond de 80 procent omdat veel cao’s pas ná de einddatum worden vernieuwd.
 
Kerncijfers
Loonafspraken september: gemiddeld 4,4 procent
Loonafspraken 2022: gemiddeld 3,4 procent
Loonafspraken 2021: gemiddeld 2,1 procent
Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren: 4,1 procent in juni 2022
Laagste maandgemiddelde afgelopen jaren: 1,7 procent in november 2020
Aantal nieuwe cao-akkoorden in september 2022: dertien
Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand september: 22
Aantal aflopende cao’s in 2022: 405 voor 2,9 miljoen werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2022 ingaan: 262 voor 2,7 miljoen werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2022): 143 voor 180.000 werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment met expiratie in 2021: 48 cao’s (130.000 werknemers)
 
Analyse
De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken is in september verder doorgetrokken. Het onderliggende patroon blijft normaal: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken.
De huidige stijging van de loonafspraken zoals die altijd volgt op economische groei, wordt versterkt door krapte op delen van de arbeidsmarkt en maatschappelijke onrust over koopkracht.
Een dempend effect op de hoogte van de loonafspraken komt voort uit vaak sterk oplopende bedrijfskosten (onder meer energie- en andere grondstofprijzen), steeds onzekerder wordende (bedrijfs)economische vooruitzichten en de groeiende dreiging van een recessie.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.