Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Puts (AWVN): ‘Verminder de vraag naar arbeid’

17 oktober 2022 - 'Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de vraag naar arbeid te verminderen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie.' Die oproep aan zijn achterban doet Raymond Puts van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) tijdens het jaarcongres van zijn organisatie in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Lees verder  |  Reageer

Ontkrachting van mythes rond diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkplek

11 oktober 2022 - Het is voor elk bloeiend bedrijf essentieel om diversiteit te omarmen, een eerlijke werkwijze te ontwikkelen en een inclusieve werkcultuur te creëren. Sterker nog, onderzoek toont aan dat werkplekken die voor diversiteit zorgen succesvoller zijn en meer innovatieve medewerkers aantrekken dan werkplekken die dit niet doen. Er zijn de afgelopen jaren veel positieve ontwikkelingen geweest, maar toch blijven diverse mythes ons overtuigen dat discriminatie op de werkplek niet langer bestaat.

Lees verder  |  Reageer

Overheid en MKB zien automatisering over het hoofd als middel in strijd tegen personeelstekort

7 oktober 2022 - Ondernemers gaan al een tijdje gebukt onder een nijpend personeelstekort. Dat ziet ook Den Haag, maar politici dragen vooral oplossingen aan die voltijd werken stimuleren. Opvallend genoeg wordt over automatisering vaak niet gerept.. Bv Nederland moet meer doen met minder medewerkers en tijd. Automatisering maakt organisaties minder afhankelijk van de omvang van hun personeelsbestand, en zorgt ervoor dat mensen steeds kwalitatiever werk kunnen leveren. Dat is nodig door grote personeelstekorten. Dat schrijft Joep Hoeks, Chief Product Officer bij Exact.

Lees verder  |  Reageer

Werkgever moet steun van medewerker voor D&I-beleid beter organiseren

7 oktober 2022 - Waar veel werkgevers bang zijn voor weerstand tegen hun diversiteits- en inclusiebeleid (D&I), ligt er voor hen een grote kans bij het bereiken van de neutrale medewerker om meer steun voor het beleid te creëren. Dat blijkt uit het onderzoeksproject ‘Het Moet Wel Werken: inclusiviteit op de arbeidsmarkt door synergie tussen wetenschap en praktijk’ van de Universiteit Utrecht, Nederlandse Inclusiviteitsmonitor en SER Diversiteit in Bedrijf, mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Lees verder  |  Reageer

Nederlandse mkb-werknemers bezorgd over mogelijke recessie

4 oktober 2022 - De dreiging van een mogelijke economische recessie in de komende maanden baart Nederlandse mkb-werknemers zorgen, zo blijkt uit een nieuwe survey van Personio. Bijna negen op de tien (88,3 procent) ondervraagde werknemers zegt zich hierover zorgen te maken of zich gestrest te voelen. Daarbij zijn veel werknemers (41,9 procent) er niet gerust op dat hun bedrijf ook tijdens een recessie zal blijven investeren in mensen. 

Lees verder  |  Reageer

Arbeidstekort in de horeca oplossen met ‘nieuw’ arbeidsmarktpotentieel

23 september 2022 - Net als in andere branches kampt de horeca met een groot personeelstekort dat alleen maar groter wordt nu de GGD weer een beroep op hetzelfde arbeidspotentieel maakt. Het aantal vacatures in de horeca ligt in de laatste maanden minimaal 30 procent hoger dan in dezelfde maanden in 2021. Om dit probleem het hoofd te bieden past de horeca haar arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden aan.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken ook in augustus hoog

22 september 2022 - Net als in vorige maanden zijn in augustus opnieuw hoge cao-afspraken gemaakt. Het maandgemiddelde kwam uit op vier  procent. Daardoor komt het gemiddelde voor heel 2022 uit op 3,3 procent. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over augustus. In augustus werden slechts negen nieuwe cao’s afgesloten. Dat lage aantal is normaal voor de zomermaand.

Lees verder  |  Reageer

Hoge ziektecijfers maken preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit

19 september 2022 - Het aanhoudend hoge ziekteverzuim in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt inzet op preventie en goed verzuimbeleid door werkgevers belangrijker dan ooit, zeker in het mkb. Om ondernemers hiervan extra bewust te maken en te informeren over preventie, re-integratie en alles rond loondoorbetaling bij ziekte, zijn MKB-Nederland en het ministerie van SZW, in samenwerking met twintig aangesloten branches, het platform www.loondoorbetalingbijziekte.nl gestart.

Lees verder  |  Reageer

Nederlandse organisaties worstelen met positionering als aantrekkelijke werkgever

26 augustus 2022 - 54 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite om nieuwe medewerkers aan te trekken. Ook geeft meer dan de helft (52,6 procent) van de Nederlandse bedrijven aan dat ze het nog nooit zo moeilijk hadden om zich te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van SD Worx onder ruim 4.300 Europese bedrijven. De war for talent blijft de grootste uitdaging op de arbeidsmarkt, maar hoe vertaalt zich dat in concrete cijfers en aandachtspunten voor werkgevers?

Lees verder  |  Reageer

Executive search als antwoord op krappe de arbeidsmarkt

19 augustus 2022 - Als ondernemer wil je de beste werknemers op de beste posities krijgen om zo het optimale uit je werknemers te kunnen halen. Soms is het echter lastig om de juiste personen op de juiste plek te krijgen, zeker wanneer je een vacature voor een bepaalde functie maar niet ingevuld krijgt. Je vist vaak in dezelfde vijver als andere bedrijven en op een gegeven moment weet je gewoon niet meer waar je moet zoeken. Executive search kan dan een goede oplossing zijn om je verder te helpen.

Lees verder  |  Reageer

Vier tips om mentale weerbaarheid op werkvloer te vergroten

1 augustus 2022 - Steeds meer werknemers hebben last van ernstige stressklachten of burnouts. Wie mentaal weerbaar is, heeft een kleiner risico op deze psychische klachten. Daarom deelt Ellen Botman, stress-expert en CEO van Happy Brain® Clinics, vier tips waarmee de mentale weerbaarheid op de werkvloer vergroot kan worden.

Lees verder  |  Reageer

Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket

26 juli 2022 - Slechts een derde (32 procent) van de werkgevers in Nederland biedt hun personeel een leasefiets of een fietsregeling aan. Dat terwijl acht op de tien werkende Nederlanders dit ziet als een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde, die past in een modern en duurzaam mobiliteitsbeleid. Dat blijkt uit het onderzoek van ALD Automotive onder ruim 1.100 werkende Nederlanders.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken op recordhoogte

19 juli 2022 - Het jaargemiddelde voor 2022 van de loonafspraken is boven de 3,0 procent gestegen. Door een record-maandgemiddelde van 3,8 procent in juni komt de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor de eerste jaarhelft op 3,1 procent uit.  Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over juni.

Lees verder  |  Reageer

Goed pensioen hoger in rijtje belangrijke arbeidsvoorwaarden dan auto van de zaak

18 juli 2022 - De nieuwe pensioenwet treedt naar verwachting begin 2023 in werking. In samenwerking met Allianz onderzocht GfK hoe mkb’ers zich voorbereiden op de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Uit dit onderzoek* blijkt dat het merendeel van de mkb’ers een goede pensioenregeling belangrijk vindt voor het aantrekken en behouden van medewerkers. Zo denkt 53 procent dat een goede regeling hieraan bijdraagt. Daarmee staat een goed pensioen hoger in het rijtje van arbeidsvoorwaarden dan een auto van de zaak.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  68