Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

23 procent MKB vreest voor langdurige uitval personeel door psychische klachten

15 januari 2021 - MKB’ers vrezen voor langdurige uitval van personeel in de komende maanden, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis onder 503 MKB’ers dat werd uitgevoerd door Motivaction. Een derde van de bedrijfsverantwoordelijken in het MKB is bang dat het personeel zich vaker ziek meldt dan voor de COVID-19 uitbraak en ruim een vijfde vreest voor langdurige uitval van het personeel door psychische klachten. Het onderzoek toont aan dat de crisis een wake-up call is geweest voor het MKB: 49 procent van de MKB’ers heeft meer aandacht voor de gezondheid van de medewerkers en 25 procent investeert meer in het welzijn van de medewerkers.

Lees verder  |  1 reactie

Slim werkgeven in coronatijd

30 december 2020 - De coronacrisis heeft een grote impact op het mkb. Waar sommige ondernemers zien dat hun bedrijf groeit, hebben anderen juist te maken krijgen met krimp. Ook zijn er ondernemers die hun bedrijf transformeren om in te spelen op de kansen die door corona zijn ontstaan. Om mkb-ondernemers te ondersteunen bij allerhande vraagstukken die hand in hand gaan met de groei, krimp en transformatie van hun bedrijf, biedt het ministerie van SZW op het platform Slimwerkgeven handvatten die mkb-ondernemers helpen bij hun personele uitdagingen als werkgever in coronatijd.

Lees verder  |  Reageer

Thuiswerken valt in de smaak, maar bedrijven vrezen disbalans

24 december 2020 - Een grote meerderheid van kantoorwerkers wil ook na de crisis thuis blijven werken. Ze voelen zich thuis productiever. Toch staan bedrijven niet te trappelen, met name vanwege het grootschalig in de wind slaan van regels om bedrijfsgegevens te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van CyberArk. Voor de tweede keer dit jaar werd gekeken naar hoe mensen thuis met de zakelijke apparatuur en bijbehorende beveiligingsregels omgaan. Ondanks waarschuwingen en trainingen is het gedrag sinds de eerste golf alleen maar risicovoller geworden.

Lees verder  |  1 reactie

Organisaties moeten wervingsstrategieën herzien

21 december 2020 - Hoe zorgen werkgevers dat personeelstekorten binnen een bedrijf tijdig worden aangepakt? De traditionele aanpak - het werven van nieuwe werknemers - is in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, nog steeds favoriet, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van SD Worx. Steeds meer HR-afdelingen verruimen echter hun horizon. Door COVID-19 is smart workforce management, het inzetten van de juiste medewerkers met de juiste vaardigheden op de juiste tijd, nog actueler. Daarom moeten werkgevers nu de kans grijpen om hun wervingsstrategieën grondig te herzien.

Lees verder  |  Reageer

Leren en ontwikkelen in coronatijd

18 december 2020 - Door corona is werkgeverschap veranderd. Ook in het mkb. Het werk is digitaler, er vindt meer op afstand plaats. Ook zijn er banen die verdwijnen, of op pauze staan. Tegelijk zijn er ook bedrijven die harder groeien dan ooit. Wat de situatie ook is, voor de toekomst van uw bedrijf en werknemers is het belangrijk dat zij zich blijven updaten qua kennis en vaardigheden. Door om- of bijscholing kunnen werknemers inspelen op kansen in de markt.

Lees verder  |  Reageer

Door COVID-19 richten organisaties wereldwijd zich op het nieuwe werken

18 december 2020 - Terwijl de COVID-19 pandemie voor een ongekende verstoring van de arbeidsmarkt zorgt, zijn organisaties bezig de manier waarop zij werken en opereren radicaal om te gooien. Human capital-vraagstukken staan daarbij bovenaan de agenda. Het ‘2021 Global Human Capital Trends’-rapport van Deloitte, getiteld ‘The social enterprise in a world disrupted’, heeft onderzocht hoe organisaties en leiders de lessen van deze pandemie kunnen gebruiken voor een fundamentele herinrichting van werk.

Lees verder  |  Reageer

Eerste ‘normale’ cao-maand sinds begin crisis

8 december 2020 - In november werden iets meer cao’s afgesloten dan in de novembermaand in andere jaren, 25 dit jaar tegenover 22 in andere jaren. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis dat in een maand meer cao’s dan ‘normaal’ tot stand kwamen. Dit kan duiden op het begin van een inhaalslag bij het afsluiten van cao’s. Momenteel zijn zo’n 200 cao’s afgelopen zonder te zijn vernieuwd. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht.

Lees verder  |  Reageer

Sectormonitor transport en logistiek: pensioenuitstroom neemt toe en instroom WW loopt op

8 december 2020 - Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek geven aan dat in het derde kwartaal de pensioenuitstroom verder toeneemt. Vooral in september is er weer een toename van het aantal vacatures voor chauffeurs en logistiek medewerkers. Na de gedeeltelijke lockdown in oktober neemt aantal vacatures voor logistiek medewerkers weer iets af en blijft het aantal vacatures voor chauffeurs stabiel (circa 5.500 vacatures begin november). En tenslotte loopt in oktober de instroom in de WW op. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven komen beter door coronacrisis als medewerkers medeaandeelhouder zijn

7 december 2020 - Nederlandse bedrijven met medewerkers die aandelen hebben, komen goed door de coronacrisis. Dit blijkt uit een inventarisatie door het onafhankelijke expertisecentrum voor financiële participatie SNPI. In Nederland is aandeelhouderschap door medewerkers veel minder populair dan in bijvoorbeeld de VS, maar de belangstelling voor mede-aandeelhouderschap door medewerkers groeit. Zo presteren bedrijven beter en medewerkers delen in goede tijden mee in waarde en winst van het bedrijf, bovendien komen deze bedrijven ook beter uit een crisis.

Lees verder  |  Reageer

Fiets als troef voor werkgever op weg naar duurzame inzetbaarheid

1 december 2020 - De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en mede door de coronacrisis veranderende behoefte aan reizen, maken dat veel werkgevers het moment aangrijpen om in te zetten op de (elektrische) fiets voor hun personeel. Sinds begin dit jaar hebben 54 grote Nederlandse werkgevers met een gezamenlijk personeelsbestand van ruim 24.000 medewerkers, het digitale fietsportal van Aon in gebruik genomen. Tijdens de week van de duurzame inzetbaarheid was het belangrijk om stil te staan bij de fiets als troef om grip te houden op vitaliteit, zeker wanneer thuiswerken voorlopig de norm blijft.

Lees verder  |  1 reactie

Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding

23 november 2020 - Eén op de drie organisaties overgeeft een thuiswerkvergoeding uit te keren nu medewerkers door de coronacrisis veelvoudig of volledig thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR onder ruim 800 HR-professionals. Op dit moment keert negentien procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding uit. Toch kunnen niet alle medewerkers een zakcentje verwachten voor de kosten die gemaakt worden vanwege het thuiswerken: 48 procent van de HR-professionals geeft aan dat zij nu geen thuiswerkvergoeding uitkeren en dit ook niet gaan doen.

Lees verder  |  3 reacties

Kan ik mijn werknemer verplicht laten testen op corona?

20 november 2020 - Werkgevers hebben veel vragen rondom corona op de werkvloer. Wat als een werknemer ziek wordt op het werk of een werknemer nauw contact heeft gehad met iemand die besmet is met het virus? Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, geeft een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips voor modern werkgeverschap

20 november 2020 - Fintech-scale-up Blanco maakt het voldoen aan wet- en regelgeving voor vermogensbeheerders eenvoudiger. Ook grote banken gebruiken de KYC-software van Blanco, het bedrijf groeit rap en heeft diverse investeringsrondes afgerond. Dat succes is onder meer te danken aan de slimme organisatievorm, stelt Bernadette Wijnings, founder van Blanco. Daarom deelt ze vijf tips voor modern werkgeverschap, zodat meer organisaties hiervan profiteren

Lees verder  |  Reageer

Piek nieuwe cao’s blijft opnieuw uit

17 november 2020 - De net weer aarzelend op gang gekomen cao-onderhandelingen stagneren opnieuw, dit ondanks een aantal van negentien nieuwe cao’s in oktober. De gedeeltelijke lockdown van begin november en de daaruit voortkomende onzekerheid staan ook de komende weken een echte inhaalslag in de weg. Daarnaast bemoeilijkt een groot verschil tussen de vakbondswensen (met meestal een looneis van vijf procent) en de werkgeversinzet steeds sterker de besprekingen.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  60