Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

In een snel veranderde arbeidsmarkt is één vak uitoefenen echt passé

6 maart 2023 - Het begin van het jaar is het moment om te starten met het realiseren van goede voornemens op zowel zakelijk- als privégebied. Uit onderzoek van MobieTrain blijkt dat ondernemers de zakelijke groei van hun medewerkers enorm belangrijk vinden. Scholing van personeel is namelijk prioriteit bij 91 procent van de bedrijven. Guy van Neck, CEO van MobieTrain vertelt meer over het belang van het ontwikkelen van nieuwe skills op de werkvloer en op welke manier de werkgever dit het beste kan faciliteren.

Lees verder  |  Reageer

Kwart zorgprofessionals beschikt niet over juiste papieren

3 maart 2023 - Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse zorgprofessionals beschikt niet over de juiste diploma’s die nodig zijn om hun werk te mogen doen. Dit becijfert Drillster in recent onderzoek onder ruim 1.000 medewerkers met een cruciaal beroep in sectoren als de zorg, onderwijs of het openbaar vervoer. Van de professionals werkzaam in de zorg erkent maar liefst 69 procent dat er fouten worden gemaakt in de dagelijkse praktijk door het gebrek aan parate kennis. 23 procent geeft toe dat er zelfs fysieke ongelukken voorkomen op de werkvloer door foutief handelen.

Lees verder  |  Reageer

Vijf manieren waarop je als werkgever arbeidsvoorwaarden kunt vergroenen

28 februari 2023 - De belangstelling voor duurzaamheid en milieu is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit vertaalt zich ook door naar het bedrijfsleven. Bedrijven zien de noodzaak van verduurzaming omwille van het klimaat. Daarnaast gaat de voorkeur van een groot deel van werkend Nederland uit naar een werkgever die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is dan ook niet verrassend dat het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden dé nieuwe trend is.

Lees verder  |  Reageer

Toename ‘financieel verzuim’ vraagt meer ondersteuning

28 februari 2023 - De toename van het ‘financieel verzuim’ als gevolg van budgettaire stress, vraagt om meer ondersteuning bij werknemers en hun gezinnen. Volgens DiFfit (Duurzaam Inzetbaar Financieel & Mentaal Fit) en arbodienstverlener HCS kan een gerichte samenwerking met werkgevers ruimte geven voor oplossingen voor deze uitdagingen.

Lees verder  |  Reageer

Kwart werkgevers zet sportmogelijkheden in als laatste redmiddel voor nieuw personeel

24 februari 2023 - De helft van werkend Nederland (52 procent) is van mening dat het stimuleren van bedrijfsfitness goed is voor het imago van een werkgever. Al helemaal in de huidige arbeidsmarkt. De krapte leidt er namelijk toe dat werkgevers alles uit de kast halen om medewerkers te werven, waaronder het aanbieden van sportmogelijkheden. 23 procent van de werkgevers geeft zelfs aan dat dit het laatste redmiddel is in het werven van personeel. Dit blijkt uit onderzoek van OneFit onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst van achttien jaar en ouder.

Lees verder  |  Reageer

Twee derde Nederlanders verwacht inflatiecompensatie van werkgever

23 februari 2023 - Werknemerstevredenheid is een veelbesproken onderwerp, mede door de hoge inflatie en krappe arbeidsmarkt. Wat verwachten werknemers nu eigenlijk van hun werkgever en welke compensaties bieden werkgevers? Europese HR-dienstverlener SD Worx deed onderzoek naar de extraatjes en compensaties die Nederlandse werknemers ontvingen in 2022 en verwachten in 2023. Daarnaast onderzocht SD Worx de tevredenheid van werknemers over hun carrière.

Lees verder  |  Reageer

Temperatuur aan onderhandelingstafel loopt op

17 februari 2023 - In de eerste maand van 2023 is de loonstijging gemiddelde 6,3 procent. Daarmee wordt de stijgende trend in loonafspraken, die is ingezet in 2021, voortgezet. In januari zijn er veertien cao-akkoorden bereikt voor ongeveer 50.000 werknemers. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht over december. Het aantal cao-akkoorden in januari ligt aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat er in 2022 meer cao's zijn afgesloten dan gebruikelijk. Anderzijds duren de cao-onderhandelingen momenteel langer dan normaal.

Lees verder  |  Reageer

Stijgende werkdruk in bijna alle sectoren

16 februari 2023 - Bijna vier op de tien (37,6 procent) werknemers kampen met hoge werkdruk blijkt uit de Werkbaarheidsmeting van de SERV | Stichting Innovatie & Arbeid. Dat is een stijging met een vijfde tegenover 2004 (31 procent). Ook op Europees niveau zien we een toename van de werkdruk. Hoge werkdrukcijfers zijn geen goed nieuws want ze zijn de belangrijkste voorspellers voor de werkbaarheid van jobs in het algemeen. Ondernemingen kunnen met goede werkstresspreventie de werkdruk doen dalen.

Lees verder  |  Reageer

Ondanks dreigende recessie blijft scholing van personeel prioriteit

20 januari 2023 - Ruim negen op de tien bedrijven zullen in 2023 zeker niet bezuinigen op scholing van personeel. Dat blijkt uit onderzoek* van MobieTrain onder 255 Europese bedrijven tot 10.000 werknemers. 91 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan het budget minimaal gelijk blijft of wordt opgeschroefd, ondanks de dreigende recessie.  

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken blijven op hoog niveau

19 januari 2023 - Met een gemiddelde van 6,1 procent werd in december het hoge niveau van loonafspraken gehandhaafd. Het gemiddelde van alle loonafspraken in cao’s  in kalenderjaar 2022 komt daarmee uit op 3,8 procent – een historisch gezien uitzonderlijk hoog niveau. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over december.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven geven eigen arbeidsvoorwaarden een 6,3

18 januari 2023 - Werkgevers zetten een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden in om talent aan te trekken en te behouden. Dat blijkt uit het jaarlijkse Benefits Benchmark Report* van HR-platformen YourCampus, Figures en 7people. Volgens de onderzoekers laten bedrijven kansen liggen op het gebied van betrokkenheid en productiviteit, maar ook het welzijn en de gezondheid van werknemers.

Lees verder  |  Reageer

Corona, griep en nijpend personeelstekort brengen ziekteverzuim omhoog

9 januari 2023 - Het totaal aantal ziekmeldingen in Nederland is in het afgelopen jaar met 39 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit de binnengekomen meldingen tot november van mkb’ers bij verzekeraar Interpolis. Ook in het laatste kwartaal van 2022 laat het ziekteverzuim een toename zien. Zorgwekkend is dat het aantal werknemers dat langdurig uitvalt toegenomen is. Zowel ten opzichte van 2021 als ten opzichte van de jaren voor de pandemie. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt het nijpende personeelstekort, waardoor de werkdruk bij andere werknemers toeneemt.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijfsleider is er niet zeker van dat ex-werknemers geen toegang hebben tot digitale middelen

5 januari 2023 - Personeelsvermindering kan leiden tot extra cybersecurityrisico’s blijkt uit recent onderzoek van Kaspersky naar het gedrag van mkb’s tijdens crises. Zo is nog geen drie op de vijf (58 procent) van de Nederlandse bedrijfsleiders ervan overtuigd dat hun ex-werknemers geen toegang meer hebben tot de bedrijfsgegevens die zijn opgeslagen in de cloud, en zelfs meer dan een op de tien (twaalf procent) is er niet zeker van of ex-werknemers geen bedrijfsaccounts meer kunnen gebruiken.  

Lees verder  |  Reageer

Drie prioriteiten voor hybride werken in de mkb-maakindustrie

30 december 2022 - Hybride werken is inmiddels gemeengoed, ook in de maakindustrie. Toch geeft slechts elf procent van de Europese mkb-organisaties in de maakindustrie aan dat ze alle IT-faciliteiten in huis hebben om hybride werken optimaal te faciliteren. Dat blijkt uit onderzoek van Dynabook. Daarom geeft de laptopspecialist drie tips om hybride werken beter te ondersteunen.

Lees verder  |  Reageer
Vorige  |  
1  2  3  4  5  ...  68