Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Great Place To Work maakt de 40 Best Workplaces van Nederland bekend

22 mei 2023 - Vorige week maakte Great Place To Work Nederland, het internationale onderzoeksbureau op het gebied van goed werkgeverschap, bekend welke werkgevers tot de Best Workplaces van Nederland behoren. Great Place To Work onderzoekt daarvoor de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Dit wordt gemeten aan de hand van een vragenlijst met zestig stellingen die de medewerkers van een organisatie invullen. De veertig hoogst scorende organisaties, van de 187 gecertificeerde organisaties, zijn erkend met de titel Best Workplace.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken opnieuw boven inflatie

19 mei 2023 - Met een gemiddelde van 7,5 procent kwamen de loonafspraken in april opnieuw uit boven het niveau van de inflatie. Daarmee is april de 15e maand van een opwaartse trend in loonafspraken. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over april. Het aantal nieuwe cao’s was met 23 afgelopen maand lager dan in andere jaren in april. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat er in 2022 meer cao's zijn afgesloten dan gebruikelijk.

Lees verder  |  Reageer

Nederlanders: arbeidsvoorwaardenpakket oneerlijk ten opzichte van anderen

11 mei 2023 - Voor Europese bedrijven geldt binnenkort een nieuwe wetgeving waarbij meer openheid over het loon geboden is vanuit de werkgever. Zo kunnen werknemers eenvoudiger salarissen vergelijken – en wordt een eventuele loonkloof ook zichtbaar. Europese HR-dienstverlener SD Worx deed onderzoek onder 16.000 werknemers in zestien landen naar de stand van zaken rondom salaris, transparantie en keuze.

Lees verder  |  Reageer

Pre-pensionarissen niet altijd eerlijke kans op baan

1 mei 2023 - Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de opmars van een inclusiviteitsbeleid in het bedrijfsleven, is de zestigplusser nog steeds niet in trek als medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact, gehouden onder 300 Nederlandse ondernemers en hogere managers in bedrijven van verschillende grootte en minimaal tien fte. Een derde (30 procent) geeft aan dat ze liever iemand zonder enige ervaring aannemen, dan iemand die bijna de pensioenleeftijd aantikt.

Lees verder  |  Reageer

Dit zijn de beste werkgevers van Nederland in 2023

25 april 2023 - Effectory maakt de beste werkgevers van Nederland en daarbuiten bekend, op basis van een grootschalig onderzoek onder ruim een miljoen werknemers. Het World-class Workplace-keurmerk wordt uitgereikt aan organisaties die boven de landelijke benchmark voor goed werkgeverschap scoren*. Deze organisaties met de allerhoogste scores binnen dit keurmerk mogen zich dé World-class Workplace van 2023 noemen. 

Lees verder  |  Reageer

Sectormonitor: Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan

21 april 2023 - De arbeidsmarkt voor in de sector transport en logistiek blijft zeer krap. Het aandeel ondernemers dat last heeft van een personeelstekort ligt op vergelijkbaar (hoog) niveau als vorig jaar. Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft hoog, voor transportplanners en logistiek medewerkers neemt het aantal vacatures af ten opzichte van vorig jaar. De uitstroom naar pensioen neemt toe, vooral onder vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast neemt het aantal faillissementen toe. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken maart hoger dan inflatie

14 april 2023 - Met een gemiddelde van 7,5 procent zijn de loonafspraken in maart voor het eerst in lange tijd uitgestegen boven de inflatie. Het CBS meldde vorige week een inflatie in maart van 4,4 procent. De 7,5 procent voor de loonafspraken is opnieuw een record. De huidige niveaus van loonafspraken zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw niet voorgekomen. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over maart.

Lees verder  |  Reageer

Re-integratie na long covid onvoldoende, verzuim duurt langer

11 april 2023 - Covid is alledaags verklaard en test- en isolatieadviezen worden ingeruild voor algemene hygiëneregels, aldus het OMT in februari dit jaar. "De gevolgen van Covid zijn allerminst alledaags of gewoon. Patiënten met long covid herstellen langzaam en re-integratie gaat niet goed," aldus verzuimexpert Corné Roelen van Arbo Unie. Arbo Unie presenteerde vorige weekde verzuimcijfers over het eerste kwartaal van 2023 waarin de arbodienst inzoomde op covid cijfers.

Lees verder  |  Reageer

Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden

29 maart 2023 - Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij het werven, binden en behouden van talent, blijkt uit onderzoek van Alight Solutions. Toch zien werknemers er niet altijd de waarde van in, terwijl werkgevers hun eigen secundaire arbeidsvoorwaarden juist overschatten.

Lees verder  |  Reageer

Nederland koploper in gebruik cloudtechnologie bij payrollprocessen

27 maart 2023 - Een derde van de Europese bedrijven gebruikt uitsluitend cloudtechnologie voor zijn payroll. Nederland werkt veel meer in de cloud. Ons land is koploper met maar liefst 64 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Payroll Proficiency Index van de SD Worx. De index laat zien hoe efficiënt Europese bedrijven omgaan met payrollprocessen. Dit wordt gemeten op basis van zes elementen: wetgeving, technologie, loonbeleid, payroll-expertise, samenstelling personeelsbestand en samenwerking met externe partners.

Lees verder  |  Reageer

Thuiswerken kan langdurend verzuim aanjagen

24 maart 2023 - Met het loslaten van alle coronamaatregelen breekt een nieuwe fase aan voor ondernemers, waarin de juiste manier van werken opnieuw uitgevonden moet worden. René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis, pleit voor een nieuwe balans tussen thuis- en op kantoorwerken en adiviseert mkb’ers om samen met werknemers te kijken naar manieren om meer-regelmatig, maar zo veilig mogelijk, op kantoor te werken.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven moeten meer aandacht schenken aan retentie van talent

17 maart 2023 - Nu het Nederlandse mkb blijft worstelen met het vinden van nieuwe mensen, zouden ze zich meer moeten focussen op het vasthouden van het talent dat ze al in huis hebben. In de meest recente survey van Personio geeft bijna twee derde (68 procent) van de ondervraagde HR-managers aan dat ze zich zorgen maken over het tekort aan talent. Tegelijkertijd zegt ruim een op de drie (31 procent) ondervraagde mkb-medewerkers in Nederland aan zich niet gelukkig te voelen in hun huidige baan.

Lees verder  |  Reageer

Opnieuw record in loonafspraken

16 maart 2023 - Met een gemiddelde van 7,0 procent zijn de loonafspraken in februari op een nieuwe recordhoogte uitgekomen. De loonafspraken gaan al sinds begin 2021 omhoog met een sterke versnelling begin 2022. De huidige niveaus van loonafspraken zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw niet voorgekomen. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over februari.

Lees verder  |  Reageer

Tekort bedrijfsartsen veroorzaakt miljardenstrop voor werkgevers

13 maart 2023 - Het recordverzuim van 5,0 procent kostte werkgevers in 2022 ruim 38 miljard euro. Dat werd mede veroorzaakt door het oplopende tekort aan bedrijfsartsen, zo constateerde arbodienstvergelijker HR Navigator op basis van onafhankelijk onderzoek onder 3.000 werkgevers en 50 arbodienstverleners. De schaarste neemt anno 2023 alleen maar toe. Arbodiensten zeggen actief contracten op, met alle gevolgen van dien.

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  68