Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Ondanks dreigende recessie blijft scholing van personeel prioriteit

20 januari 2023 - Ruim negen op de tien bedrijven zullen in 2023 zeker niet bezuinigen op scholing van personeel. Dat blijkt uit onderzoek* van MobieTrain onder 255 Europese bedrijven tot 10.000 werknemers. 91 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan het budget minimaal gelijk blijft of wordt opgeschroefd, ondanks de dreigende recessie.  

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken blijven op hoog niveau

19 januari 2023 - Met een gemiddelde van 6,1 procent werd in december het hoge niveau van loonafspraken gehandhaafd. Het gemiddelde van alle loonafspraken in cao’s  in kalenderjaar 2022 komt daarmee uit op 3,8 procent – een historisch gezien uitzonderlijk hoog niveau. Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over december.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijven geven eigen arbeidsvoorwaarden een 6,3

18 januari 2023 - Werkgevers zetten een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden in om talent aan te trekken en te behouden. Dat blijkt uit het jaarlijkse Benefits Benchmark Report* van HR-platformen YourCampus, Figures en 7people. Volgens de onderzoekers laten bedrijven kansen liggen op het gebied van betrokkenheid en productiviteit, maar ook het welzijn en de gezondheid van werknemers.

Lees verder  |  Reageer

Corona, griep en nijpend personeelstekort brengen ziekteverzuim omhoog

9 januari 2023 - Het totaal aantal ziekmeldingen in Nederland is in het afgelopen jaar met 39 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit de binnengekomen meldingen tot november van mkb’ers bij verzekeraar Interpolis. Ook in het laatste kwartaal van 2022 laat het ziekteverzuim een toename zien. Zorgwekkend is dat het aantal werknemers dat langdurig uitvalt toegenomen is. Zowel ten opzichte van 2021 als ten opzichte van de jaren voor de pandemie. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt het nijpende personeelstekort, waardoor de werkdruk bij andere werknemers toeneemt.

Lees verder  |  Reageer

Bedrijfsleider is er niet zeker van dat ex-werknemers geen toegang hebben tot digitale middelen

5 januari 2023 - Personeelsvermindering kan leiden tot extra cybersecurityrisico’s blijkt uit recent onderzoek van Kaspersky naar het gedrag van mkb’s tijdens crises. Zo is nog geen drie op de vijf (58 procent) van de Nederlandse bedrijfsleiders ervan overtuigd dat hun ex-werknemers geen toegang meer hebben tot de bedrijfsgegevens die zijn opgeslagen in de cloud, en zelfs meer dan een op de tien (twaalf procent) is er niet zeker van of ex-werknemers geen bedrijfsaccounts meer kunnen gebruiken.  

Lees verder  |  Reageer

Drie prioriteiten voor hybride werken in de mkb-maakindustrie

30 december 2022 - Hybride werken is inmiddels gemeengoed, ook in de maakindustrie. Toch geeft slechts elf procent van de Europese mkb-organisaties in de maakindustrie aan dat ze alle IT-faciliteiten in huis hebben om hybride werken optimaal te faciliteren. Dat blijkt uit onderzoek van Dynabook. Daarom geeft de laptopspecialist drie tips om hybride werken beter te ondersteunen.

Lees verder  |  Reageer

Zo help je werknemers met financiële zorgen

23 december 2022 - De dreigende recessie, inflatie en stijgende energiekosten maken dat veel Nederlandse werknemers financiële zorgen hebben. Als gevolg hiervan krijgen werknemers ook fysieke en mentale gezondheidsklachten en die impact is voelbaar op de werkvloer. Het probleem is groot; zo blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat aantoont dat vier op de vijf werkgevers hiermee te maken heeft.

Lees verder  |  Reageer

Werkgevers: ‘Samen verdienvermogen vergroten’

23 december 2022 - De Nederlandse welvaart staat onder druk door hoge inflatie, laag consumentenvertrouwen en langdurig achterblijven van de arbeidsproductiviteitsgroei. We moeten vooral zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt. Om de dreigende recessie op te vangen, moeten werkgevers en werknemers het arbeidsvoorwaardenoverleg gebruiken om samen het verdienvermogen van Nederland op peil te houden.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken opnieuw hoger

20 december 2022 - In november werden opnieuw hogere loonafspraken gemaakt dan in eerdere maanden en jaren. Met 6,4 procent gemiddeld zijn de loonafspraken van de afgelopen maand op een nieuwe recordhoogte gekomen. De stijgende trend in cao-afspraken houdt nu al een jaar aan. In de cao-afspraken van november is ook het effect zichtbaar van de aanstaande verhoging van het minimumloon.

Lees verder  |  Reageer

71 procent van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers

19 december 2022 - Ruim tweederde van de werkgevers geeft iets extra’s aan zijn werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.

Lees verder  |  Reageer

Flinke groei aantal medewerkers in de onderhoudsbranche

13 december 2022 - De onderhoudsbranche is het afgelopen jaar met 4,9 procent gegroeid naar ruim 17.000 medewerkers. Dat blijkt uit cijfers van PGGM, de pensioenuitvoerder van de bedrijfstak. Het is voor het achtste jaar op rij dat de branche groeit.Onder zowel het uitvoerende personeel, zoals schilders, glaszetters en timmerlieden, als het kantoorpersoneel is het aantal medewerkers toegenomen. Dit is de grootste groei sinds 2019.

Lees verder  |  Reageer

Ontevredenheid en zorgen onder mkb-medewerkers kunnen leiden tot meer ‘quiet quitting’

1 december 2022 - Ook in het Nederlandse mkb kan het fenomeen ‘quiet quitting’ steeds vaker voorkomen. In de nieuwste survey van Personio zegt bijna een op de drie (31 procent) mkb-medewerkers in Nederland niet gelukkig te zijn in hun huidige baan. Extra zorgelijk is dat ruim de helft (51 procent) van de respondenten zegt dat wanneer ze ontevreden zijn op hun werk, dit een negatief effect heeft op hun interacties met klanten en collega’s.

Lees verder  |  Reageer

Met volle kracht aan de slag

28 november 2022 - De overheid vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen gezond werkend hun pensioen kunnen bereiken. Sectoren kunnen hiervoor de speciale subsidieregeling MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) aanvragen. Sociale partners in de sector TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen zijn verheugd dat de minister 16,5 miljoen euro subsidie beschikbaar heeft gesteld aan de sector transport en logistiek voor twee jaar. Zo kan meer worden ingezet op duurzame inzetbaarheid.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken opnieuw hoger

21 november 2022 - In oktober werden opnieuw hogere loonafspraken gemaakt dan in eerdere maanden en jaren. Met 4,7 procent gemiddeld zijn de loonafspraken van de afgelopen maand zelfs de hoogste in veertig jaar. De stijgende trend in cao-afspraken houdt daarmee nog steeds aan.

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  67