Ondernemen met de beste ondersteuning

Personeel

Een feestelijke sfeer in sombere tijden

18 januari 2022 - Het carnaval in 2020 is in hindside het laatste grote feest dat we in ons land zorgeloos hebben kunnen vieren. Sinds het begin van de coronapandemie hebben we nu al bijna twee jaar lang allerlei feestdagen niet meer zo kunnen vieren zoals we gewend waren. Er gelden diverse maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, en veel plekken zijn gesloten. Helemaal nu we aan de middenin de omikrongolf zitten.

Lees verder  |  Reageer

Vijf tips om je medewerkers fit te houden

13 januari 2022 - Dat het belangrijk is om fit te zijn, dat is niets nieuws. Ten eerste omdat voldoende bewegen zorgt voor een gezond lichaam. Dit geeft onder andere minder kans op ziekte, verbetert de stofwisseling, zorgt voor een beter slaappatroon en verhoogt het energieniveau. Daarnaast heeft het echter ook allerlei mentale voordelen. Bewegen geeft je namelijk een mentale opkikker, zorgt ervoor dat je minder piekert en bevordert het je doorzettingsvermogen.

Lees verder  |  Reageer

Loonafspraken blijven gewoon groeipatroon volgen

7 januari 2022 - De loonafspraken zoals die in november werden gemaakt, passen in een normaal patroon: een gestaag oplopend gemiddelde dat de economische groeicijfers op enige ‘achterstand’ volgt en iets minder hoog is dan die groeicijfers. Daardoor wordt de sterke loonstijging van 3,0 procent in het krimpjaar 2020 gecompenseerd. De economie kromp in dat jaar met meer dan 3,0 procent.

Lees verder  |  Reageer

Groei werkgelegenheid breekt volgend kwartaal opnieuw record

4 januari 2022 - De werkgelegenheid in Nederland groeit in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw door naar een recordhoogte. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 505 in Nederland.

Lees verder  |  Reageer

Werkgevers willen cao-overleg benutten om krapte aan te pakken

31 december 2021 - De gezamenlijke werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat het cao-overleg van het komende jaar meer dan voorheen ook bijdraagt aan het tegengaan van krapte op de arbeidsmarkt. Daartoe moeten in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen afspraken komen die het aantrekkelijker maken om meer uren te werken, om mensen van de zijkant van de arbeidsmarkt te laten instromen en om medewerkers mee te laten profiteren van bedrijfswinsten.

Lees verder  |  Reageer

Werkgever zelf verantwoordelijk als algoritmes bij sollicitaties discrimineren

24 december 2021 - De algoritmes die werkgevers inzetten om mensen te werven en te selecteren kunnen discriminatie veroorzaken. Als dit het geval is, overtreden werkgevers de wet. Ze kunnen de verantwoordelijkheid hiervoor dus niet afschuiven op het algoritme of de softwareleverancier. Dit blijkt uit een nieuwe publicatie van het College voor de Rechten van de Mens over het gebruik van algoritmes bij werving en selectie in de relatie tot de gelijkebehandelingswetgeving.

Lees verder  |  Reageer

Productiviteit en rendement omhoog door gemotiveerde medewerkers

20 december 2021 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het elfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Lees verder  |  Reageer

Investeren in digitale vaardigheden: geen kwestie van bíjblijven, maar vóórop blijven

13 december 2021 - Het is al langere tijd zichtbaar hoe nieuwe technologieën onze economie voortstuwen en veranderen. Innovatie en digitalisering – het zijn tegenwoordig termen die je vanuit alle hoeken in onze samenleving terug hoort komen. Terwijl bedrijven en ondernemers zich vooral richten op hun voortbestaan, het vernieuwen van hun bedrijf en het digitaliseren van verkoop-, service- en marketingfuncties, is het tegelijkertijd moeilijk om ook de juiste werknemers te vinden om die nieuwe functies te vervullen.

Lees verder  |  1 reactie

Verzuim in derde kwartaal gemiddeld hoger

8 december 2021 - Het verzuim in de verschillende sectoren schommelt mee met de fases van de pandemie. Aangezien we na de zomer minder afstand hielden en maatregelen werden versoepeld, keert ook het verzuim door griep en verkoudheid terug in de verzuimcijfers van het derde kwartaal. Die cijfers laten na de zomermaanden een stijging zien in verschillende sectoren, blijkt uit de verzuimcijfers over het derde kwartaal van Arbo Unie.

Lees verder  |  Reageer

Oplopende loonafspraken volgen gewoon patroon

26 november 2021 - De in oktober gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent boven het jaargemiddelde in 2021 van 2,0 procent. Het aantal nieuw afgesproken cao’s lag in de afgelopen maand op 22, net onder het gemiddelde aantal van 24. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht. Het totale aantal in 2021 afgesloten cao’s ligt met 262 iets boven dat van andere jaren.

Lees verder  |  Reageer

Mag je als werkgever om een coronatoegangsbewijs vragen?

26 november 2021 - Het College voor de Rechten van de Mens krijgt veel vragen en meldingen binnen van mensen die zich zorgen maken over de morgen aan te kondigen nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Moeten werknemers straks een QR-code laten zien op hun werk? Het College legt uit wanneer dit toegestaan is en waar deze maatregel op gespannen voet staat met mensenrechten.

Lees verder  |  Reageer

Oratie: Het probleem van de personeelstekorten moet je regionaal aanpakken

23 november 2021 - Bedrijven schreeuwen om personeel en tegelijkertijd is er sprake van een onbenut arbeidspotentieel bestaande uit werklozen, semiwerklozen en deeltijders die meer uren willen werken. Hoe pak je dat aan? Dat is een van de vragen waar prof. dr. Jol Stoffers, bijzonder hoogleraar Employability, zich over buigt.

Lees verder  |  Reageer

Ziekmeldingen in anderhalve maand met 60 procent toegenomen

15 november 2021 - Het aantal ziekmeldingen in Nederland is vanaf begin september met 60 procent toegenomen. De gemiddelde verzuimduur laat daarbij een stijging van tien procent zien ten opzichte van 2019. Het toenemen van de verzuimduur binnen het mkb lijkt een aanhoudende trend te zijn, die door de pandemie verder gestegen is. Blijkt uit data van verzekeraar Interpolis.

Lees verder  |  Reageer

Voor het eerst in de geschiedenis hyperschaarste op flexmarkt

8 november 2021 - Organisaties hebben zich een tijd lang de luxe kunnen veroorloven om het tekort aan vaste krachten op te vullen met tijdelijke, externe professionals. Die tijd is voorbij: ook op de flexibele arbeidsmarkt heerst op alle fronten schaarste. Dit blijkt uit onderzoek van HeadFirst Group en Intelligence Group.

Lees verder  |  Reageer
1  2  3  4  5  ...  61