Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vertrouwen ZZP-ers neemt nog verder toe

9 mei 2011 - De trend in de ZZP-markt is positief: ten opzichte van een jaar geleden zijn meer ZZP'ers volledig bezet met opdrachten. Ook maken zij zich minder zorgen over het verkrijgen van opdrachten dan in 2010. Wel kan een groot deel van de zelfstandigen nog zeker meer werk aan. Dat geldt met name voor de ouderen.

Dat en meer blijkt uit de resultaten van de vijfde Yoxa Interim Monitor. Vooral jonge ZZP’ers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Tegelijkertijd zijn er evenveel mensen volledig bezet met werk als mensen die nog wel wat opdrachten kunnen gebruiken. Gemiddeld zegt ongeveer een kwart moeite te hebben met acquisitie. Om het eigen netwerk te vergroten wordt door een ruime meerderheid (circa 60 procent) van de ZZP’ers social media ingezet. Opvallend daarbij is dat ouderen zich niet door de moderne middelen laten afschrikken. Hoewel 50-plussers iets minder gebruik maken van social media dan hun jongere collega’s, zijn de 60-plussers juist het meest actief van allemaal. 

Duidelijke trend

De Yoxa Interim Monitor is nu voor de vijfde maal uitgevoerd door PanelWizard. Nienke Platenburg, directeur van Yoxa en initiatiefnemer van het onderzoek, geeft aan dat er hierdoor inmiddels een duidelijke trend te zien valt: "Elke keer zijn de resultaten weer wat gunstiger voor de ZZP-markt, het vertrouwen neemt almaar toe. Tegelijkertijd zien we ook dat bepaalde groepen zich nog steeds flink zorgen maken om werk en dat is denk ik ook terecht. Met name de mensen die noodgedwongen zelfstandig zijn geworden, hebben vermoedelijk meer moeite met de eigen broek ophouden." 

Vast dienstverband

Platenburg: "Er is voor de meeste ZZP’ers inmiddels weer werk genoeg en dat werk zal alleen al door de demografische ontwikkelingen steeds verder toenemen. En daarmee groeit ook de personeelsschaarste voor werkgevers. Veel bedrijven lopen hier inmiddels al weer hard tegenaan." Toch staat bijna een kwart van de zelfstandigen open voor een vast dienstverband. "Dat is voor werkgevers dan weer het goede nieuws van de dag," aldus Platenburg. Wat ook opvalt is dat weinig zelfstandigen zich zorgen maken over concurrentie uit het buitenland. 60 procent is het helemaal niet eens met de stelling dat dit een bedreiging voor hen zou kunnen worden. Andersom oriënteert bijna één op de drie zich wel op buitenlandse opdrachten, mannen meer dan vrouwen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.