Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Crisis zelfstandigen voorbij

25 maart 2011 - Veel zelfstandig ondernemers in de zakelijk dienstverlening en ICT hebben de crisis in 2010 definitief achter zich gelaten. Dat blijkt uit de zzp-monitor van zzp-community Myler, die de financiële positie van ruim 2.000 zelfstandigen onderzocht over de jaren 2009 en 2010.

In 2009 had 46 procent van de zzp’ers hetzelfde of een hoger inkomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat percentage is vorig jaar gestegen naar 59 procent. Ook konden freelancers meer uren declareren, in 2010 declareerde 76 procent van de ondervraagden evenveel of meer uur per week in vergelijking met 2009. Verder is de financiële positie van de hoogopgeleide freelancers sterk verbeterd, het percentage zzp’ers dat niet van zijn inkomen kan rondkomen is in een jaar tijd gedaald van 34 procent naar 26 procent. 

Zzp’ers profiteren van economisch herstel
Niet alleen hebben hoogopgeleide zelfstandig ondernemers hun inkomen zien verbeteren, ze blijven ook positief over hun omzetverwachting. Een jaar geleden verwachtte 86 procent nog een gelijkblijvende of hogere omzet, dat percentage is gestegen tot 88 procent. Flexwerkers - zoals zzp’ers - profiteren vaak als eerste van economisch herstel omdat opdrachtgevers niet voor een langere periode vast willen zitten aan arbeidskrachten. Verder is uit onderzoek van Myler naar voren gekomen dat zzp’ers meer zijn gaan verdienen. Het percentage freelancers in de zakelijke dienstverlening en ICT die een omzet hebben van 70.000 euro of meer of meer is opgelopen tot 54 procent, dat is elf procentpunt hoger dan een jaar eerder. 

Financiële positie goed
Ook hoogopgeleide zzp’ers hebben de gevolgen van de crisis duidelijk gemerkt. In 2009 kon slechts 66 procent van de freelancers nog van zijn inkomen rondkomen. Volgens Myler-directeur Toon van Bodegom was er voor de crisis een grote vraag naar zzp’ers, daardoor hielden ze te lage buffers aan wat in sommige gevallen leidde tot financiële problemen. Nu het aantal opdrachten sterk stijgt, zijn ook de financiële reserves van de zzp’ers verbeterd. Het percentage zelfstandigen dat van zijn inkomen rond kan komen is gestegen tot 74 procent. Ook als freelancers zonder opdrachten zitten duurt het langer voordat zij in financiële problemen komen. Een jaar geleden kwam 61 procent van de zzp’ers binnen zes maanden in financiële problemen, terwijl dat percentage gedaald is naar 56 procent.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.