Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

18 april 2011 - 37 procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel in Nederland richt zich in vooral op collega-ZZP’ers. Opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen: slechts vijftien procent van de mannelijke ZZP’ers richt zich uitsluitend op de collega éénpitters. Bij de vrouwen is dit maar liefst 60 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van ZZP Netwerk Nederland, dat tussen 4 en 8 april is gehouden, onder 2.023 ZZP’ers. 41 procent van de mannen-ZZP’ers zegt zich verder uitsluitend op het MKB te richten, waar slechts elf procent van de vrouwen-ZZP’ers zegt dit te doen. Het percentage ZZP’ers dat zich zowel op ZZP’ers als op het MKB richt, is nagenoeg gelijk. De mannen scoren hier 22 procent en de vrouwen twintig procent. 

Overheid

Verder werd nog een relevant verschil ontdekt als de overheid als klantendoelgroep wordt gezien. Twintig procent van de mannen-ZZP’ers in Nederland richt zich bewust op het verkrijgen van werk bij de (semi)overheid terwijl dit bij slechts zeven procent van de ZZP-vrouwen het geval is. 

Brancheverdeling

Van de ondervraagde ZZP’ers die zich uitsluitend met hun werk op andere ZZP’ers richten zijn het vooral de werkzaamheden in administratie en boekhouding, trainingen op het gebied van Social Media en (persoonlijke) coaching die hoog scoren. Ook hier zien we echter enkele opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen. Het grootste significante verschil wordt gevonden bij persoonlijke coaching. 31 procent van de vrouwen is coach voor een andere ZZP’er terwijl dit bij de mannen slechts drie procent is. Van de ZZP’ers die zich uitsluitend met hun werk op andere ZZP’ers richten, houdt 32 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen zich bezig met administratie of boekhouding. 31 procent van de vrouwen geeft trainingen op het gebied van Social Media tegenover 24 procent van de mannen.

Vleugels uitslaan
Volgens Jerry Helmers - voorzitter van ZZP Netwerk Nederland - is de uitslag - met uitzondering van de opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen - niet geheel verrassend: "Je ziet dat Zelfstandigen Zonder Personeel steeds bewuster netwerken en elkaar in de verschillende landelijke en regionale ZZP-clubs opzoeken. Dat doen ze niet voor niets; zeker niet als nu blijkt dat 37 procent van het totaal aantal ZZP'ers hoopt zijn geld te verdienen door diensten aan te bieden aan andere ZZP'ers."
"Toch hoop ik wel dat meer ZZP'ers ontdekken dat er ook volop kansen zijn bij het MKB. Het MKB zit te springen om professionele deskundigheid van allerlei aard. In sommige branches is al schaarste aan het ontstaan. ZZP'ers die zich alleen op ZZP'ers richten, zullen zich beslist moeten afvragen of ze ook daar hun vleugels eens niet moeten uitslaan."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.