Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp'er heeft tijd over voor extra werk

22 april 2011 - Zzp'ers hebben in 2010 gemiddeld de helft van hun beschikbare tijd declarabel besteed. De helft van de zzp'ers geeft aan vorig jaar minder opdrachten te hebben gehad dan wenselijk. Met name in de informatie- en communicatiebranche was dit het geval (54 procent).

Dit blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Uit eerder onderzoek van de KvK bleek al dat ruim 36 procent van de zzp´ers in toenemende mate concurrentie ervaart van soortgenoten. Desondanks geeft ruim een derde van de nu ondervraagde ondernemers aan in 2010 meer opdrachten te hebben gescoord dan in 2009. Jonge bedrijven, opgericht in 2008 of later, doen het nog beter: zij hadden vorig jaar in 46 procent van de gevallen meer opdrachten dan in 2009. 

Opdrachtgevers
In 2010 hebben zzp´ers gemiddeld voor 21 opdrachtgevers gewerkt. In de dienstensector had de zzp´er gemiddeld elf opdrachtgevers Bij de respondenten was 38 procent van de opdrachten van een nieuwe opdrachtgever. 

Netwerken

De helft van de zzp'ers bundelt de krachten met andere zzp'ers om meer en/of grotere opdrachten binnen te halen. Dat gebeurt het meest in de vorm van een (informeel) netwerk van zzp'ers. Uit eerder onderzoek bleek al dat de gemiddelde zzp´er zelfvoorzienend is: 91 procent komt aan opdrachten via het eigen netwerk. Voor veertien procent zijn bemiddelingsbureaus belangrijk en zo´n zeventien procent werft via advertenties/reclame. Een derde van de respondenten merkt dat grote bedrijven vooral via bemiddelingsbureaus inhuren. 

Specialistische kennis

Bijna 80 procent van de respondenten zegt dat hij wordt ingehuurd om zijn specialistische kennis en ervaring. Hoe langer de zzp'er actief is, hoe sterker dit geldt. Vanuit de opdrachtgevers in MKB en grootbedrijf wordt deze reden door 25 procent bevestigd. Opvallend is echter dat deze opdrachtgevers even vaak (25 procent) zzp'ers zeggen in te huren omdat zij dan flexibeler kunnen zijn in hun personeelsvoorziening. Door de zzp'ers zelf wordt deze reden door slechts tien procent genoemd. 

Starters en zzp´ers

In 2010 registreerde de Kamer van Koophandel 123.500 starters, zeventien procent meer dan het jaar daarvoor. De meeste van deze startende ondernemers gaan als zzp´er aan de slag. Een zzp´er is een ondernemer met een eenmanszaak, die geen personeel in dienst heeft. Op 1 januari 2011 telt het Handelsregister 714.000 zzp´ers. Op 1 januari 2010 waren dit er nog 646.000.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.