Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Schoonheidsspecialisten introduceren richtsnoer ethiek

9 september 2016 - Schoonheidsspecialisten introduceren als eerste cosmetische beroepsgroep in Nederland een richtsnoer ethiek.
Branchevereniging ANBOS ontwikkelde deze publicatie samen met de afdeling Medische Ethiek van Erasmus MC.

Met deze innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde gedragscode bevestigt de brancheorganisatie dat consumenten in vertrouwde handen zijn bij schoonheidssalons aangesloten bij ANBOS. Op maandag 12 september vindt de boekpresentatie plaats in sociëteit De Witte op het Plein in Den Haag.
De ontwikkeling van deze publicatie stond onder leiding van prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar Medische ethiek aan Erasmus MC, Rotterdam. "Vanuit moreel oogpunt brengt het gebruiken van de titel schoonheidsspecialist verantwoordelijkheden met zich mee. We hopen met dit richtsnoer een voorbeeld te zijn voor de paramedische beroepsgroepen die op het grensvlak van cosmetisch en medisch handelen opereren."

Richtsnoer
Schoonheidsspecialisten richten zich naast huidverzorging ook op huidverbetering. Hierbij zetten ze ook apparatuur in voor een beter resultaat. Het richtsnoer geeft de professional moreel houvast en laat aan publiek en politiek zien hoe de beroepsgroep haar verantwoordelijkheid neemt. Het bevat normatieve uitspraken en heeft mede daardoor juridische zeggingskracht. De professional dient het richtsnoer bij zijn zorgverlening in acht te nemen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen in zorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bezig het toezicht op de cosmetische sector te verscherpen. Bijvoorbeeld in de nieuwe Wkkgz worden schoonheidsspecialisten aangemerkt als 'zorgaanbieders'. Schoonheidsspecialisten krijgen hierdoor een duidelijke plaats binnen de nulde lijn van de zorgketen. Dermatologen kunnen bepaalde behandelingen zoals acne overlaten aan schoonheidsspecialisten . Schoonheidsspecialisten zien de huid van de cliënt regelmatig waardoor ze een rol kunnen spelen bij de vroegtijdige signalering van (ernstige) huidafwijkingen.

Wetenschappelijk
Een richtsnoer is ter ondersteuning van zorgprofessionals en zorggebruikers, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg, en waar mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met expertise en ervaringen van zorgprofessionals en zorggebruikers. ANBOS werkte in de uitvoering samen met dr. Eline Bunnik en drs. Frans Meulenberg, beiden verbonden aan de afdeling Medische Ethiek en Filosofie van de Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.