Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werk maken van ethiek loont

23 februari 2016 - Het goede doen met de goede redenen. Dat is waar ethiek over gaat. Het raakt aan de waarden waar een bedrijf of persoon voor staat en aan waarden gedreven ondernemerschap. En dus raakt het aan de essentie van ondernemen.Het goede doen met de goede redenen.

Over dit thema brachten VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam de publicatie 'Leiderschap in ethiek. Inspiratie voor een baanbrekende ethiek voor bedrijven' uit. De publicatie bevat inspirerende voorbeelden en dilemma's, zowel van ondernemers vanuit grote bedrijven als vanuit het mkb, om ondernemers te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met ethiek en het biedt stof voor reflectie.

Werk maken van ethiek
Zeker in onze steeds complexer wordende wereld is werk maken van ethiek van groot belang en loont het ook. Alles wat een bedrijf doet of laat, raakt de belangen van anderen. Ethiek gaat over het zorgvuldig en integer omgaan met die belangen. Daarmee heeft het eerst en vooral een waarde in zichzelf. Bedrijven, groot en klein, opereren vaak internationaal, met veel leveranciers en afnemers en krijgen met steeds meer belanghebbenden te maken. Dat biedt mogelijkheden als het gaat om nieuwe verdienmodellen, maar het is ook ingewikkeld. Hoe brengt u al die belangen in kaart en hoe weegt u ze tegen elkaar af? Waar wil t u als bedrijf uiteindelijk voor staan en waar wilt u op aanspreekbaar zijn? Door als bedrijf in ethiek te investeren levert het meer op dan dat het kost. En dat is pure winst.

Leiderschao in ethiek
Leiderschap in ethiek, waar in deze publicatie accent op wordt gelegd, gaat een stap verder dan ethisch ondernemen. Het betekent dat werknemers, bedrijven, sectoren of branches een nieuwe ethische norm introduceren waarbij anderen in hun kielzog volgen. Daarmee bouwen zij aan vertrouwen, iets dat wereldwijd nodig is. Ook al stijgt het vertrouwen in het bedrijfsleven wereldwijd volgens de Edelman Trust Barometer (van 48 procent in 2015 tot 53 procent in 2016), er is nog een wereld te winnen.
Leiderschap in ethiek draagt bij aan maatschappelijke vooruitgang. Bedrijven en betrokkenen nemen hun morele verantwoordelijkheid en leveren daarmee een bijdrage aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Het geeft een impuls aan het verdienmodel van bedrijven, aan innovatie en co-creatie.
Leiderschap in ethiek vraagt om meer navolging binnen het bedrijfsleven. Het vergt vooral het geloof in de winst ervan en de moed om voorop en vooruit te gaan.

De ondernemersorganisaties organiseren op 22 maart a.s. van 14.00 tot 16.00 uur de conferentie 'De winst van leiderschap in ethiek' in de Malietoren te Den Haag. Zie voor meer informatie en aanmelding de agenda op de website vno-ncw.nl.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.