Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hulp uit onverwachte hoek voor achterblijvende Brisk Index

24 mei 2013 - De Brisk Index - opgebouwd uit beursgenoteerde fondsen waarin een ondernemer aan het roer staat of de oprichter nog altijd een flinke vinger in de pap heeft - blijft onder druk staan.

Afgelopen week vond er een correctie op de mondiale beurzen plaats, waarvan de AEX Index inmiddels al bijna weer is hersteld. De Brisk Index noteert echter nog altijd flink lager dan een week eerder.
De Brisk Index staat vandaag aan het einde van de ochtendhandel op ruim 170 punten tegenover een slotstand van 186 punten een week eerder. De AEX noteerde toen 368 punten en koerst vandaag nog slechts een puntje lager. Al het gehele jaar blijft de Brisk Index achter op de AEX. 

Grootste stijger
De grootste stijgers in de Brisk Index dit jaar zijn softwarebedrijf Unit4 en groothandel en retailer Sligro Food Group met elk achttien procent.
Kijkend naar de best presterende fondsen in de AEX dit jaar, dan zijn dit SBM Offshore (+40 procent), DE Master Blenders 1753 (+40 procent) en ASML Holding (+30 procent). Geen van deze drie fondsen is opgenomen in de Brisk Index. Wel zijn er voor twee van de drie fondsen duidelijke verklaringen voor de enorme koersstijgingen. 

DE
DE Master Blenders 1753, dat vorig jaar pas naar de beurs werd gebracht, zal waarschijnlijk slechts kortstondig genieten van de status van een beursgenoteerd bedrijf. Het Duitse Benckiser is bereid 12,50 euro per aandeel te betalen, wat de koers van het koffie- en theebedrijf omhoog deed spuiten.
Op dit moment noteert het fonds op 12,14 euro. Schijnbaar vrezen beleggers dat het bod toch nog wordt verlaagd of misschien zelfs ingetrokken. Als dit gebeurt, dan zal de koers van DE Master Blenders een flinke schuiver maken.

SBM Offshore
De koers van SBM Offshore ging vorig jaar volledig onderuit door een nachtmerrieproject voor een olieplatform voor de kust van Noorwegen dat honderden miljoenen euro's aan afschrijvingen kostte. Inmiddels is dit opgelost en heeft het bedrijf in HAL een nieuwe grootaandeelhouder gevonden.
HAL, het investeringsvehikel onder leiding van familie Van der Vorm, is wel onderdeel van de Brisk Index. De verwachte goede prestaties van SBM zullen indirect dan ook ten goede komen van de Brisk Index. HAL stapte echter pas zeer recent in SBM, waardoor een groot deel van de koerswinst die dit jaar werd behaald aan HAL voorbij ging.
Analisten dichten SBM een zonnige toekomst toe. Goed nieuws voor HAL en de Brisk Index!

Volgende week kijken we welke fondsen nu juist de AEX en de Brisk Index drukten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.