Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Brisk presenteert beursindex voor ondernemende beursfondsen

2 augustus 2011 - Vandaag introduceren we de Brisk-index. In de nieuwe beursgraadmeter worden uitsluitend 'ondernemende beursfondsen' geïndexeerd. Ondernemende beursfondsen zijn beursgenoteerde bedrijven waarin de oprichters of oorspronkelijke eigenaren nog steeds een bepalende stem hebben.

Andere beursfondsen hebben een beslissende directie die geen banden heeft met de oorspronkelijke aandeelhouders.De Brisk-index bevat negentien beursfondsen, waarvan Heineken de grootste is en Value8 van Peter-Paul de Vries de kleinste. De Brisk-index geeft een indruk hoe ondernemers presteren ten opzichte van 'gewone' beursgenoteerde bedrijven. 

Belangrijke stem
De beursfondsen in de Brisk-index zijn bedrijven, waar de ondernemer het nog volledig voor het zeggen heeft (zoals Heineken en Homburg Invest), maar ook bedrijven waar de oprichter/eigenaar nog een belangrijke stem heeft (zoals Randstad en De Telegraaf Media Groep), bijvoorbeeld in de vorm van het recht om een (super)commissaris te benoemen. 

Vertrouwen
Het idee achter de nieuwe beursindex is dat ondernemers op een andere manier beslissingen nemen dan aangestelde bestuurders. Of dat betere of slechtere beslissingen zijn is niet eerder systematisch geregistreerd. De Brisk-index probeert dat gat te dichten. Door de Brisk-index te vergelijken met -bijvoorbeeld- de AEX-index kan het vertrouwen van beleggers in de ondernemende fondsen worden gemeten. 

Betere beslissingen?
Of ondernemende fondsen beter zullen presteren dan bestuurde fondsen, durft uitgever Fred Akkerma niet te zeggen. "Onze lezers zijn ondernemers en geloven in ondernemerschap, dus ook in de bedrijven die in de Brisk-index zijn opgenomen. Ik denk dat Brisk-fondsen betere beslissingen nemen, omdat de mensen er achter ook daadwerkelijk risico lopen. Tegelijkertijd begrijp ik het ook als het tegenovergestelde blijkt. Dan vinden beleggers continuïteit kennelijk belangrijker dan ondernemerschap." 

Geïndexeerde fondsen
De beursfondsen die zijn geïndexeerd in de Brisk-index zijn: Aalberts industries, Aperam, Arcelor mittal ASM international, Brunel international, Hal trust, Heineken, Homburg INVest, Hunter douglas, Oranjewoud, Randstad Sligro food group, Swedish automobile, Telegraaf Media Groep, Tomtom, Unit 4, USG people Value8 en Van Lanschot. Alle fondsen zijn verhandelbaar op Euronext. De aandelen staan genoteerd aan de AEX, AMX, ASX en de lokale markt.
De Brisk-index wordt dagelijks en realtime bijgehouden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.