Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

KPN opgenomen in Brisk Index

22 februari 2013 - Woensdag besloot Carlos Slim akkoord te gaan met een claimemissie door KPN ter waarde van maar liefst vier miljard euro en kreeg daarvoor in ruil directe invloed op het beleid van het in zwaar weer verkerende Nederlandse telecombedrijf.

Slim, de rijkste man ter wereld, werd grootaandeelhouder in KPN via zijn telecombedrijf América Móvil nadat de Mexicaan in de zomer van 2012 een belang van uiteindelijk 28 procent verwierf in het Nederlandse telecombedrijf. Slim stemde woensdag in met de kapitaalinjectie van KPN weken nadat het telecombedrijf aankondigde vier miljard euro te willen ophalen. Slim krijgt in ruil voor zijn medewerking aan de emissie wel de mogelijkheid om twee commissarissen bij KPN te benoemen. Daarmee krijgt de Mexicaan directe invloed op het beleid van KPN. 

Geen volledige overname
Met KPN heeft de Mexicaanse miljardair afgesproken zijn belang niet te verhogen tot meer dan 30 procent. Dit zou namelijk betekenen dat Slim een bod moet doen op resterende 70 procent van de aandelen. Op het eerste gezicht lijkt de kans op een volledige overname afgewend. De afspraak tussen Slim en KPN kan de komende twee jaar niet worden opgezegd door het Nederlandse telecombedrijf, echter Slim heeft slechts een opzegtermijn van twee maanden. 

Brisk Index
Nu Carlos Slim naast een stevig belang in KPN ook directe invloed krijgt op het beleid van het telecombedrijf wordt KPN opgenomen in de Brisk Index.
KPN wordt in maart, bij de jaarlijkse herweging van de AEX door beursbedrijf NYSE Euronext, toegevoegd aan de Brisk Index.
De Brisk Index sloot woensdag bijna vier procent lager op 277,68 punten, terwijl de AEX 1,2 procent inleverde op 343,61 punten.

Over de Brisk Index
De Brisk Index is een stemmingsmeter van de Nederlandse effectenbeurs. Het geeft een weerslag van de beurskoersen van 'ondernemende beursfondsen'. Dat zijn fondsen waar de oorspronkelijke eigenaren nog een flinke vinger in de pap hebben, bij voorbeeld door een groot aandelenbelang of het recht om bepaalde functionarissen te benoemen. De Brisk Index beoogt inzicht te geven in het verschil tussen ondernemende beursfondsen en fondsen waar het bestuur gevormd wordt door niet-eigenaren. Klik hier om de actuele stand van de Brisk Index te bekijken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.