Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

COEN: Nederlandse bedrijfsleven in mineur

21 februari 2013 - Het gaat slecht met het Nederlandse bedrijfsleven en herstel is nog niet in zicht. Na een tegenvallend 2012 begint ook het nieuwe jaar negatief. In het eerste kwartaal van 2013 staan alle indicatoren diep in het rood.

Dit blijkt uit de resultaten van COEN die zijn gepubliceerd door de Kamer van Koophandel.
De omzet in het vierde kwartaal van 2012 kwam tegen de verwachting (+drie procent) in toch onder de nullijn (-drie procent). De verwachting voor het eerste kwartaal van 2013 eindigt op het laagste niveau (-zestien procent) van de laatste drie jaren.
De export gaat na twee positieve kwartalen in 2012 in het vierde kwartaal toch weer onderuit (-nul procent). Een forse tegenvaller voor ondernemers, die aanvankelijk per saldo nog met zes procent rekenden op een toename. De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2013 zijn met -vier procent nóg somberder. 

Werkgelegenheid

De krimp in de werkgelegenheid nam in het vierde kwartaal meer toe (-21 procent) dan verwacht (-achttien procent). Ook voor het eerste kwartaal van 2013 wordt een forse afname verwacht (-twintig procent), die veel hoger uitpakt dan die van een jaar geleden (-twaalf procent). De krimp van de omzet en export dwingt steeds meer bedrijven om afscheid te nemen van hun personeel. 

Investeringen en winstgevendheid

Het feitelijke investeringsverloop in het vierde kwartaal verliep volgens verwachting (-tien procent). In het eerste kwartaal van 2013 gaat de investeringsgeneigdheid bij bedrijven met -21 procent hard onderuit. De winstgevendheid van bedrijven is per saldo na drie slechte kwartalen in 2012 iets minder verslechterd in het vierde kwartaal (-negentien procent). De winstgevendheid ligt op een duidelijk lager peil dan het jaar daarvoor (-dertien procent). 

Iets minder pessimistisch

Toch wordt het oordeel van ondernemers over het economische klimaat wat milder. Na een uitgesproken negatief oordeel over het vierde kwartaal van 2012 (-33 procent) zijn de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2013 wat minder negatief (-27 procent). Het oordeel is ook minder negatief dan over het eerste kwartaal van vorig jaar (-32 procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.