Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

COEN: pessimisme voert boventoon bij ondernemers

27 november 2012 - Het ondernemersvertrouwen in Nederland heeft een dieptepunt bereikt, zo blijkt uit de resultaten van COEN. Het aantal ondernemingen dat verwacht met minder mensen te moeten doorgaan is per saldo toegenomen van min drie procent voor 2012 naar ruim min veertien procent voor 2013.

Net zo pessimistisch zijn ondernemers over hun ontzetontwikkeling: verwachtte per saldo nog elf procent van de ondernemers dat de omzet in 2012 zou toenemen, voor 2013 neemt dat saldo af tot een procent. Het enige lichtpuntje dat ondernemers zien is de ontwikkeling van de export: bijna 21 procent van de ondernemers verwacht per saldo een toename, dat is zes procent meer dan een jaar geleden. Toch is dat niet voldoende om de investeringen weer op te krikken. Voor 2012 zaten de investeringsverwachtingen al op een dieptepunt van per saldo min vijf procent. Voor 2013 is die verwachting nog een stuk lager: per saldo voorziet negen procent een afname van de investeringen. 

Personeel
De meeste krimp in personeel gaat optreden bij de bouw, waar maar liefst per saldo 44 procent van de bedrijven verwacht met minder personeel door te moeten gaan. Deze verwachting is bijna twee keer zo hoog als die voor 2012. Ook boven de sector vervoer pakken donkere wolken zich samen: per saldo ziet zeventien procent van de ondernemers het personeelsbestand afnemen. De detailhandel ziet het rooskleuriger in: per saldo verwacht drie procent van de ondernemers een toename in het personeelsbestand. 

Omzetontwikkeling

De handel is het meest positief over de omzetontwikkeling in 2013: ruim zeventien procent van de detailhandelsondernemers verwacht in 2013 een omzettoename, bij de groothandel ligt dat op veertien procent. In de bouw verwacht per saldo maar liefst 62 procent van de ondernemers een afname van de omzetontwikkeling. 

Export

De vervoerssector is het meest positief over de export: per saldo verwacht 25 procent een toename. Bij de industrie ligt dat op 22 procent. 

Investeringen

In de bouw ziet per saldo 24 procent van de ondernemers de investeringen dalen. Ook de landbouw is weinig positief gestemd met per saldo een afname van achttien procent. De industrie blijft op peil (min een procent). In de detailhandel neemt de investeringsgeneigdheid toe met per saldo vijf procent.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

27-11-2012 10:45  |  

Ik ben benieuwd. Men roept dat in 2013 de economie zal bijtrekken en daarmee ook de banen, maar als ik dit lees word ik zelf pessimistisch... Het wordt er niet makkelijker op met al de veranderingen die door de Tweede Kamer gepland zijn (mbt uitkeringen etc).

Ik ben benieuwd hoe anderen dit zien.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.