Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse ondernemers weer iets meer vertrouwen in economie

14 november 2012 - Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie neemt voor het eerst sinds een jaar weer toe. In het derde kwartaal van 2012 noteerde Nederland een lichte stijging op de optimisme-/pessimismebalans, onderdeel van het Internationaal Business Report (IBR) van Grant Thornton.

Met een score van -twintig staat ons land nog steeds ‘laag’ op deze balans, maar al een stuk hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. Wereldwijd en op Europees niveau signaleert Grant Thornton een neerwaartse trend als het gaat om economisch vertrouwen en investeringen. 

Stijgende tendens
Het economisch vertrouwen bij ondernemers neemt langzaam toe. In het tweede kwartaal van dit jaar beleefde ons land een absoluut dieptepunt; Nederland stond samen met Spanje en Griekenland onderaan de optimisme- / pessimismebalans van Grant Thornton International, waar 40 landen onderdeel van uit maken. In het derde kwartaal van 2012 steeg het economisch vertrouwen van Nederlandse ondernemers met zo’n 26 procent, resulterend in een stijging van enkele plaatsen op de totaalbalans. Toch is de Nederlandse ondernemer nog terughoudend met investeringen. Ongeveer tweederde van de ondernemers (68 procent) verwacht dat zijn financiële reserves de komende twaalf maanden ‘hetzelfde blijven’. Daarbij heeft de meerderheid (64 procent) van hen het over een geldbedrag van minder dan tien procent van de totaalomzet. 

Vertrouwen in de eurozone
In tegenstelling tot Nederland nam het economisch vertrouwen van ondernemers uit de eurozone in het derde kwartaal van 2012 juist af (-dertien procent). Met name ons buurland België (-44 procent), Finland (-76 procent), Polen (-32 procent) Frankrijk (-achttien procent) en Duitsland (-twaalf procent) beleven op dit moment zware tijden. De Grieken (+42 procent) en Denen (+26 procent) en Ieren (+twintig procent) zijn - net als Nederland - ook optimistisch(er) gestemd. Wereldwijd ziet Grant Thornton een neerwaartse trend: het optimisme daalde met -vijftien procent. De Verenigde Staten leed onder het gebrek aan besluiten als gevolg van de presidentsverkiezingen. China kampt met een vertrouwensdip als gevolg van teruglopende exportinkomsten.
Het wereldwijde gebrek aan optimisme heeft zijn weerslag op toekomstige investeringen. De meerderheid van de ondernemers wereldwijd (80 procent) geeft aan zijn financiële reserves de komende twaalf maanden te behouden of zelfs uit te breiden. Daarbij gaat het in 45 procent van de gevallen om een reserve van ‘meer dan tien procent van de omzet’.
Om de economie in beweging te krijgen, zou de overheid stimulansen moeten uitdelen, aldus de ondernemers. Daarbij verwijzen zij naar (tijdelijke) belastingverlagingen (68 procent) of nieuwe investeringen in onderwijs (57 procent). 

Invloed van nieuw kabinet

Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton: "Het lijkt er op dat Nederland haar dieptepunt heeft gehad en langzaam het vertrouwen in de economie terug krijgt. Voor het eerst sinds lange tijd is het optimisme van de Nederlandse ondernemer toegenomen. Dit vertrouwen is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet in ons land. De hoop is gevestigd op maatregelen om de economie gezonder te maken en een boost te geven. Er zal kritisch gekeken worden naar het regeerakkoord en de uitwerking daarvan."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.