Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

4 april 2012 - Nederlandse ondernemers hebben nog steeds weinig vertrouwen in de economie. In het eerste kwartaal van 2012 noteerde Nederland -24 procent op de optimisme-/pessimismebalans, onderdeel van het International Business Report (IBR) van Grant Thornton.

Toch lijkt de ergste vertrouwensdip achter de rug en tekent zich een voorzichtig optimistische trend af: het laatste kwartaal van 2011 kwamen Nederlandse ondernemers namelijk nog uit op -44 procent. Niettemin blijft het Nederlandse bedrijfsleven als het gaat om economische verwachtingen ver in de achterhoede: alleen ondernemers in België, Frankrijk, Griekenland, Japan en Spanje zijn pessimistischer gestemd.
Wereldwijd kan een voorzichtig optimistische trend worden genoteerd als het gaat om het economisch vertrouwen. Bedrijven uit de G7-landen kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld uit op zestien procent als het gaat om vertrouwen in de economie. In het laatste kwartaal van 2011 bedroeg dat percentage nog -twaalf procent. Daartegenover staat echter het minder positieve verwachtingspatroon van Japan (-53 procent) en Europa (gemiddeld -vier procent). 

Weinig positivisme over aantal werknemers in dienst

Nederlandse ondernemers zijn ook niet onverdeeld positief als het gaat om het aantal werknemers dat ze verwachten dit jaar in dienst te hebben. Gekeken naar de afgelopen vier kwartalen eindigt Nederland met -zes procent nog net voor de Europese zorgenkindjes Spanje (-zestien procent) en Griekenland (-31 procent). Het meest positief zijn ondernemers wat dat betreft in India (69 procent), Peru (50 procent), Argentinië (47 procent) en Turkije (47 procent). 

Minder pessimistisch over economische perspectieven

"Positief is dat het Nederlandse bedrijfsleven minder pessimistisch is over de economische perspectieven dan eind 2011," licht Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton toe. "Maar dit herstel is uiterst broos, en zeker niet zonder schaduwzijde. Kijk bijvoorbeeld maar naar de negatieve verwachting over het aantal medewerkers dat men in dienst heeft. Toch ben ik voorzichtig optimistisch, en dat baseer ik op de positieve verwachtingen van ondernemers in onder andere de Verenigde Staten en de rest van de G7-landen. Enorm belangrijk wordt hoe economieën wereldwijd, en natuurlijk die van Nederland in het bijzonder, zich de komende maanden gaan ontwikkelen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.