Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mag je als werkgever om een coronatoegangsbewijs vragen?

Vraag jij je werknemers om een QR-code?

Mag je als werkgever om een coronatoegangsbewijs vragen?

26 november 2021 - Het College voor de Rechten van de Mens krijgt veel vragen en meldingen binnen van mensen die zich zorgen maken over de morgen aan te kondigen nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Moeten werknemers straks een QR-code laten zien op hun werk? Het College legt uit wanneer dit toegestaan is en waar deze maatregel op gespannen voet staat met mensenrechten.

Zoals aangekondigd heeft het kabinet een wet in voorbereiding die werkgevers het recht geeft aan werknemers te vragen om een coronatoegangsbewijs. Het wordt echter geen verplichting. Elke werkgever zelf zal moeten afwegen of het eisen van een coronatoegangsbewijs echt gepast en nodig is. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de volgende.
Het vragen van een coronatoegangsbewijs moet een legitiem doel dienen. Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving van hun medewerkers. Daarvoor moeten ze maatregelen treffen. Als alle werknemers door middel van een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien dat zij beschermd zijn tegen het coronavirus, dan draagt dat bij aan een veilige werkomgeving, een legitiem doel.
Of een werkgever om een  coronatoegangsbewijs mag vragen hangt af van de vraag hoe groot het gevaar is op een besmetting en hoe de werkomstandigheden zijn. Dit gevaar zal bijvoorbeeld groter zijn bij beroepen waarin 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, of op werkplekken waar dit niet kan. Ook relevant is hoe kwetsbaar de medewerkers, klanten of cliënten van de organisatie zijn. Vooral in de zorg is het belang van veiligheid voor cliënten en personeel groot. In die omgeving zal een verzoek om vaccinatiegegevens te tonen sneller proportioneel zijn.

Vaccinatieplicht
Het verplicht tonen van een vaccinatiebewijs en zeker het verplichten tot vaccinatie is een inperking van het recht op lichamelijke integriteit en in sommige gevallen op godsdienst- en gewetensvrijheid. Toch kan dit recht in sommige gevallen wel ingeperkt worden. Hiervoor geldt de strikte voorwaarden dat er een dwingende noodzaak is en alle andere mogelijke maatregelen niet meer voldoende zijn.
Dat de overheid vooralsnog alleen lichtere middelen zoals het coronatoegangsbewijs heeft ingezet, lijkt te bewijzen dat de overheid zich ervan bewust is dat een vaccinatieplicht een laatste middel is.
 
Lees meer over corona en mensenrechten.

 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.