Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europese Handelsregisters binnenkort gekoppeld

16 juni 2011 - Er bestaat momenteel al een vrijwillige grensoverschrijdende samenwerking tussen handelsregisters (European Business Register), maar deze dekt nog niet alle EU-landen. Daarnaast verschilt de beschikbare informatie per land, is de informatie soms niet up-to-date en zijn vertalingen vaak niet beschikbaar. Daar gaat verandering in komen.

Eurocommissaris voor de interne markt Michel Barnier: "De koppeling van handelsregisters is een van de praktische oplossingen waarmee de Europese Commissie het MKB wil ontzien. Met de grote vlucht die het grensoverschrijdend zakendoen en e-commerce heeft genomen is het essentieel dat zowel ondernemers als consumenten de gegevens van een Europees bedrijf kunnen nagaan". 

Europese koppeling
Alle 27 EU-landen beschikken over bedrijvenregisters, die georganiseerd zijn op nationaal, regionaal of lokaal niveau. Bedrijvenregisters bevorderen de rechtszekerheid voor bedrijven en consumenten en bevatten informatie over vestiging, rechtsvorm en wettelijke vertegenwoordigers. Met het voorstel van de eurocommissaris worden deze problemen aangepakt, onder andere door een verplichte aansluiting van alle EU handelsregisters op een centraal elektronisch portal. 

Up-to-date informatie
Martin van Eijl, algemeen directeur Kamer van Koophandel Nederland is tevreden: "Als houder van het handelsregister in Nederland en lid van het EBR hebben we regelmatig gesproken met medewerkers van de Europese Commissie om hen van goede inhoudelijke input te voorzien.Voor Nederlandse bedrijven is het snel en eenvoudig kunnen verkrijgen van up-to-date informatie over potentiele buitenlandse klanten of leveranciers erg belangrijk. Zo weet je beter met wie je zaken doet. Met het voorstel van Barnier is dat nu een grote stap dichterbij gekomen" Het voorstel ligt momenteel bij het Europees Parlement en de Raad voor Besluitvorming. "Mijn verwachting is dat onder Pools Voorzitterschap, in de tweede helft van dit jaar, een akkoord zal worden gevonden," aldus Barnier.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.