Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB wordt steeds internationaler

25 november 2010 - Ruim één op de drie MKB-bedrijven is op enige wijze actief op de internationale markt. Dit kan zijn door export, import, buitenlandse investeringen en/of internationale samenwerking. Import is als vorm van internationalisering het populairst, gevolgd door export.

Het middenbedrijf opereert relatief vaker internationaal dan het kleinbedrijf. Toch zijn in het kleinbedrijf veel internationale actieve bedrijven te vinden. Het MKB in de groothandel, industrie en transportsector zijn het vaakst internationaal actief. Dit blijkt uit onderzoek van EIM. In dit onderzoek wordt ingegaan op vier aspecten van internationalisering: export, import, buitenlandse investeringen en internationale samenwerking. 

Import en export
Een uitsplitsing naar het type goederen laat zien dat gereed product zowel het vaakst wordt geëxporteerd als geïmporteerd. Diensten worden daarnaast relatief vaak geëxporteerd, terwijl halffabricaten weer vaker worden geïmporteerd. Grondstoffen worden veel minder vaak in- en uitgevoerd. Alleen de landbouw en de industrie vormen hierop een uitzondering. 

Buitenlandse investeringen
Van alle MKB-bedrijven heeft in totaal vier procent in de afgelopen drie jaar investeringen gedaan in het buitenland. In het middenbedrijf ligt dit aandeel een stuk hoger dan in het kleinbedrijf (respectievelijk elf en drie procent). Investeringen worden vooral gedaan in productie en verkooporganisaties. In inkooporganisaties en research & development wordt veel minder vaak geld gestoken. 

Internationale samenwerking
Ongeveer één op de acht MKB-bedrijven maakt deel uit van één of meerdere internationale samenwerkingsverbanden. Ook hier geldt dat het middenbedrijf vaker internationaal samenwerkt dan het kleinbedrijf (23 procent tegenover elf procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.