Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlanders en Duitsers doen graag zaken met elkaar

27 april 2011 - Duitse investeerders zijn positief over Nederland: 49 procent van hen wil de zakelijke activiteiten in en met Nederland dit jaar uitbreiden. Nog eens 46 procent is van plan deze in ieder geval op eenzelfde niveau te houden. Slechts vijf procent wil zijn activiteiten in Nederland afbouwen.

Dit blijkt uit een enquête van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) onder haar leden en andere Duitse bedrijven met activiteiten in Nederland. Het algemene investeringsklimaat in Nederland beoordelen de Duitsers gemiddeld met 3,3 van maximaal 5,0 punten. Bijzonder positief zijn de ondernemers te spreken over het belastingklimaat (3,9) en de zogenaamde ‘zachte factoren’ in ons land (3,9). Bij die laatste gaat het bijvoorbeeld om onderwijs, cultuur en vrijetijdsmogelijkheden. Kritiekpunten die de Duitse investeerders aangeven zijn onder andere de aanpak van de files en de administratieve lasten bij grensoverschrijdend zakendoen. Ook de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt is volgens hen een punt van aandacht. 

Nederlander nog positiever over Duitsland
Omgekeerd is het oordeel van Nederlandse investeerders over Duitsland nog positiever. Zo geeft 55,3 procent van de geënquêteerden aan, de activiteiten in het buurland dit jaar uit te willen breiden. 42,6 procent wil op hetzelfde niveau in Duitsland actief blijven. Slechts 2,1 procent wil de bedrijfsactiviteiten afbouwen. Het investeringsklimaat in Duitsland wordt door de Nederlandse ondernemers gemiddeld met 3,7 van 5 punten gewaardeerd. Koploper zijn de ‘zachte factoren’ (3,6) en de situatie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (3,5). Slechter worden de subsidiemogelijkheden (2,9) en de hoge mate van bureaucratie (2,8) beoordeeld.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.