Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Exporteurs verwachten twaalf procent groei

5 april 2011 - Nederlandse bedrijven die zakendoen met het buitenland verwachten in 2011 bijna twaalf procent exportgroei. Bijna driekwart van de exporteurs (73 procent) verwacht in 2011 te groeien. De positieve groeiverwachting is hiermee terug op het niveau van voor de crisis (2007).

Deze optimistische vooruitzichten worden ook uitgedrukt in een toenemend vertrouwen in de economie. In 2009 drukten ze hun vertrouwen in de economie uit in een 5,6. In 2010 steeg dat cijfer naar 6,1 en voor 2011 klimt het naar een 6,6. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Trends in Export 2011 van Atradius en Fenedex.
 
2010 positiever dan verwacht
Trends in Export 2011 kijkt niet alleen vooruit, maar vergelijkt ook de uitkomsten met de verwachtingen die voor 2010 werden geuit. De exportgroei over het vorige jaar werd vooraf geschat op 8,2 procent. Dat werd uiteindelijk 12,5 procent. "De groei van de Nederlandse economie in 2010 werd duidelijk gedragen door de export," aldus Bart Jan Koopman, directeur Fenedex. 

Duitsland en Midden-Oosten
Onze belangrijkste exportpartners in 2010 waren, als vanouds, Duitsland (86 procent) en België (83 procent). Buiten de Europese Unie exporteren de meeste bedrijven naar Zwitserland (49 procent), Rusland (46 procent), Noorwegen (40 procent) en de VS (40 procent). Opvallend is het grote percentage van landen in het Midden-Oosten waarmee Nederland zakendoet. De Verenigde Arabische Emiraten (plaats vijf van landen buiten de EU, na de VS), Turkije (plaats zes), Israël (negen) en Saoedi-Arabië (tien) zijn belangrijke exportmarkten. 

Verwachte groei in Duitsland en Brazilië; krimp in Griekenland en Iran
69 procent van de bedrijven die exporteren naar Duitsland verwacht exportomzetgroei, voor Polen ligt dat percentage met 65 procent ook hoog. Buiten de EU verwachten Nederlandse exporteurs een exportomzetstijging in Brazilië (68 procent), Rusland (66 procent), de VS (65 procent), Oekraïne (64 procent) en China (62 procent). Een kwart van de exporteurs die zakendoet met Griekenland verwacht krimp. Ook een flink aantal exporteurs die handelen met Ierland (zestien procent), Portugal (vijftien procent), Italië (elf procent) en Spanje (tien procent) verwacht een exportomzetdaling. Allemaal landen die in 2010 in zwaar economisch weer zijn geraakt. Buiten Europa wordt in 2011 daling verwacht door bedrijven die zakendoen met Iran (negentien procent), Tunesië (zestien procent), Pakistan (vijftien procent) en Egypte (twaalf procent). 

BRIC-landen favoriet als nieuwe exportmarkten
In 2010 gaf 34 procent van de Nederlandse exporteurs aan nieuwe exportmarkten te willen betreden. Achteraf blijkt 50 procent dit daadwerkelijk te hebben gedaan. Van die 50 procent kozen de meeste voor Brazilië, Rusland, India en China (BRIC), aangevuld met Turkije. Ook in 2011 zijn de BRIC-landen weer favoriet, waarbij Rusland er met kop en schouders bovenuit steekt: vijftien procent van de ondervraagden die een nieuwe markt willen betreden noemt Rusland. 

Blik op 2020
Exporteurs hebben zich ook gebogen over de verwachte situatie in 2020. Zij verwachten eigenlijk weinig grote veranderingen in hun exportgedrag. 31 procent verwacht in 2020 precies dezelfde activiteiten te ontplooien, een kleiner deel (28 procent) voorziet dat ze andere producten en diensten zullen verkopen. Verder meent twintig procent dat het in 2020 een duurzame strategie heeft ontwikkeld om de export te bevorderen. In het vorige Trends in Export-onderzoek noemde maar tien procent van de ondervraagden MVO belangrijk. Tweederde van de exporteurs verwacht dat ze ook in 2020 nog een zelfstandige onderneming zullen zijn. Eenderde verwacht zelfs ondernemingen over te nemen. 

Gewenst kabinetsbeleid
De respondenten is ook gevraagd wat het kabinet in 2015 moet hebben gedaan of uitgedragen om de export te stimuleren. Meer dan tweederde (67 procent) kiest voor minder regelgeving en administratieve druk. 45 procent noemt meer internationale samenwerking, gevolgd door verdergaande Europese eenwording (32 procent). Ook belastingverlaging wordt door 27 procent van de exporteurs genoemd. 

Striktere betalingscondities
Er is een duidelijke trend waarneembaar dat exporteurs strikter omgaan met betalingscondities: 65 procent let daar op. "Dat percentage stijgt de laatste jaren gestaag," aldus Bert Bruning, directeur Atradius Nederland. "Bedrijven hebben door schade en schande geleerd dat ze meer handelsrisico’s lopen in economisch magere tijden. Nu de economie weer wat aantrekt, blijven bedrijven toch alert op tijdige betaling."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.