Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemersvertrouwen blijft in stand dankzij export

1 maart 2011 - Het ondernemersvertrouwen blijft in het eerste kwartaal van 2011 nog maar net positief. Na een wel heel gunstig laatste kwartaal van 2010 zakt het herstel van de Nederlandse economie wat terug en dat heeft invloed op de ondernemer en zijn vertrouwen.

Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.  Vooral de nieuwste omzetverwachting is beduidend gedaald. Tegelijkertijd stijgen naar verwachting de prijzen van producten en diensten. De export is en blijft de trekker van het economisch herstel. De orderpositie zal naar verwachting de komende tijd verder verbeteren.  De groei van het personeelsbestand in het vierde kwartaal zet naar verwachting niet door in het eerste kwartaal van 2011. 

Ondernemersvertrouwen
In de groothandel (+12,3) en industrie (+4,1), alsook in de zakelijke dienstverlening (+2,7) blijft het ondernemersvertrouwen positief. Vooral de eerste twee sectoren zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de buitenlandse handel. Op de binnenlandse markt gerichte sectoren als de detailhandel (-10,6) en horeca (-8,4) blijven duidelijk achter en hebben ondernemers nog relatief weinig vertrouwen in betere tijden. 

Regionale verschillen
In de regio´s Gooi-, Eem- en Flevoland en Noordwest-Holland is het ondernemersvertrouwen licht negatief. Dat is vooral het gevolg van negatieve personeels- en investeringsverwachtingen in zowel de industrie als de bouw. In het zuiden (regio's Brabant, Limburg, Zuidwest-Nederland en ook Den Haag) is het ondernemersvertrouwen bovengemiddeld door relatief gunstige verwachtingen voor de export en investeringen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.