Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Beleggen als ondernemer? Vijf tips

25 augustus 2017 - Ondernemen is vooruitkijken. Daarom denkt u als ondernemer gewend regelmatig na te denken over de toekomst, zowel die van het bedrijf als van uzelf. Nu het economie weer flink groeit in Nederland na de crises hebt u mogelijk ook weer wat geld om apart te zetten voor later.

Voor uw eigen pensioen, of voor wanneer het wat slechter gaat met de zaken. Nu de spaarrentes erg laag zijn, is het interessanter om te gaan beleggen. Marko Mahler van Admiral Markets geeft ondernemers vijf tips als zij overwegen te gaan beleggen.
 
Zelf of laten beleggen?
Volgens Mahler zijn er veel overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen. "U moet capaciteiten en middelen hebben, en risico’s durven nemen. Ondernemers hebben hier dagelijks mee te maken en kunnen dus succesvoller en gemakkelijker beleggen dan een starter zonder ervaring. Daarnaast moeten in zowel beleggingen als een onderneming tijd en energie worden gestoken om het een succes te maken. Hebt u geen mogelijkheid u in beleggingen te verdiepen, dan kunt u beter een beleggingsportefeuille laten beleggen."
 
Stel het doel van de belegging vast
Lessen uit het verleden hebben volgens Mahler wel geleerd dat er enkel belegd moet worden met geld dat u over hebt, en nooit met geleend geld. "Daarnaast is het beleggen nooit een doel maar een middel om over bepaalde tijd iets te kunnen. Wilt u bijvoorbeeld over drie jaar een nieuwe bedrijfsauto aan kunnen schaffen, dan vraagt dat om een andere aanpak dan wanneer u over twintig jaar eerder wilt stoppen met werken. Het doelbedrag, de termijn en de hoeveelheid risico die u wilt en kunt lopen bepalen de manier van beleggen."
 
Waarin beleggen als ondernemer?
Daarop voortbordurend noemt Mahler enkele markten waarin belegd kan worden. Mahler: "Bij beleggingsmarkten gaat het meestal om aandelen, opties, grondstoffen of valuta’s. Na een aantal jaar slechts bij een kleine groep mensen bekend te zijn geweest, zijn in 2017 echter cryptocurrency helemaal booming. Bitcoin is de bekendste, hierop zijn vele andere cryptovaluta gebaseerd." Omdat het zoals Mahler eerder al aangaf, nodig is u te verdiepen in een markt, is het verstandig een keuze te maken in welke markt u wilt gaan beleggen. Ontwikkelingen bijhouden en analyses maken mogen u als ondernemer tenslotte niet al teveel waardevolle tijd kosten.
 
Speltip: verspreid uw kansen
Mahler haalt verder een zeer belangrijke maar nogal eens vergeten regel aan: het spreiden van kansen. "Beleg uw geld binnen een bepaalde beleggingsmarkt niet in een enkel product of bedrijf, maar verspreid het over een aantal. Als er een belegging niet zo succesvol is als u gehoopt of verwacht had bent u niet ineens uw gehele vermogen kwijt, maar kunt u het verlies terugverdienen door andere lopende beleggingen."
 
Wanneer beginnen met beleggen?
Het moment waarop u start met beleggen bepaalt volgens Mahler onder andere de uiteindelijke winst. Mahler: "Het juiste moment om te beginnen is altijd lastig. Op momenten dat koersen laag staan is het interessant om te kopen, maar het kan altijd nog minder waard worden. Anderzijds kunt u zelfs bijvoorbeeld cryptocurrency kopen met een al vrij hoge koers, en erop speculeren dat de cryptovaluta nog meer in waarde zal stijgen." Mahler voegt hier nog aan toe dat het door wisselende koersen minder risicovol wordt periodiek een vast bedrag te beleggen, dan met het hele beschikbare vermogen op een ongunstig moment te beginnen.

Ga met beleggen - net zoals met de risico’s die ondernemen met zich meebrengen - altijd verstandig om!
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.