Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Einde eenmanszaak in zicht'

24 april 2017 - Dankzij plannen van het nieuwe kabinet lijkt er een einde te komen aan de eenmanszaak als rechtsvorm. Na afschaffing van de zelfstandigenaftrek én de mkb-winstvrijstelling komen ruim een miljoen zelfstandigen in de knel.

De herziening van het belastingstelsel staat al langer bovenaan het verlanglijstje van diverse politieke partijen. Momenteel profiteren een miljoen Nederlandse zzp’ers van fiscale voordelen. De zelfstandigenaftrek ligt al jarenlang onder vuur. Ooit is de zelfstandigenaftrek in het leven geroepen om voor pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering te zorgen. Er zijn echter maar weinig zzp’ers die het geld hier ook écht voor gebruiken. Hierdoor is de concurrentie met de gewone werknemer te groot.

Fiscale voordelen zzp' ers
Er wordt druk gediscussieerd over het wel of niet afschaffen van de fiscale voordelen voor zzp’ers. Duidelijk is dat er wel iets gaat veranderen. Hoe en wanneer, daar kunnen zzp’ers alleen maar voor vrezen. Ondertussen heeft de overheid het voor zzp’ers niet eenvoudiger gemaakt met de invoering van de wet DBA. Bijna 30.000 zelfstandigen kwamen hierdoor zonder werk te zitten.

Nieuwe rechtsvorm: zzp-BV
Zzp’ers wachten niet af en zoeken naar een andere manier om hun bedrijf voort te kunnen zetten. Steeds vaker wordt de eenmanszaak omgezet naar een BV. De constructie is vrij eenvoudig. De zzp’er richt een BV als Payroll onderneming op. Hij zet zichzelf op de loonlijst en is hiermee in loondienst bij zijn eigen BV. "Een win-win situatie," aldus Pim van Rijswijk, directeur van VRB adviesgroep. De wet DBA knelt in deze situatie helemaal niet meer. Bovendien zijn de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling dan niet meer van toepassing. In plaats daarvan kan de BV gebruikmaken van verschillende aftrekposten voor de vennootschapsbelasting. Ook de persoonlijke aansprakelijkheid vervalt wanneer er sprake is van een BV. "Toch blijft het zaak om u vooraf goed te laten informeren," benadrukt van Rijswijk.
 

Doorsturen  |  6  |  Nieuwsbrief

Reacties

ramon

24-04-2017 10:01  |  

Wet DBA is ook van toepassing op DGA. Dat weet ik uit persoonlijke ervaring.

Arie

29-04-2017 09:18  |  

Peter

30-04-2017 16:56  |  

foppe

8-05-2017 10:03  |  

Voor mij werkt een BV prima. Voordelen zijn ook: Gemakkelijk zaken doen. Klanten lopen minder risico's en hebben minder rompslomp. Anders dan in box 3 wordt Vermogen in een bv niet belast.

9-05-2017 08:41  |  

Een advertorial brengen als nieuws??
NIET netjes, Brisk!

westerveld totaal af...

29-05-2017 17:35  |  

geen bv blijf gewoon eenmanszaak voordeel is je betaald je belasing direct...(rest is netto voorjezelf) heb er persoonlijk geen problemen mee dat de zefstandigen aftrek verdwijnt..is een makelijke oplossing voor gewoon 30% minder wit werken, en gewoon 30% zwart ...gaan ze vanzelf wel merken hoeveel dat gaat kosten aan belasting inkomsten...

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.