Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mkb steekt ruim een miljard per jaar in lokale verenigingen

23 november 2016 - Het midden- en kleinbedrijf is van onmisbaar belang voor lokale sportverenigingen, culturele instellingen en andere maatschappelijke organisaties. Bedrijven tot 100 medewerkers steunen deze clubs met een jaarlijks bedrag van ruim een miljard euro.

Dat is meer dan het bedrag dat de rijksoverheid jaarlijks in sport en cultuur steekt. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van MKB-Nederland, dat in het kader van de Dag van de Ondernemer is uitgevoerd.

Jaarlijkse bijdrage
Bijna 70 procent van de kleine en middelgrote bedrijven (tot 100 werknemers) levert jaarlijks een bijdrage aan maatschappelijke organisaties op lokaal niveau, zoals de plaatselijke voetbalvereniging, de dierenambulance of een culturele instelling, zo laat het onderzoek van Panteia zien. Bijna 54 procent steunt maatschappelijke activiteiten in de regio, zoals culturele evenementen en festivals, sportevenementen en activiteiten van scholen. Gemiddeld trekken deze ondernemers hiervoor een bedrag van 4.788 euro per jaar uit. Dat komt neer op een totaalbedrag van ruim een miljard euro per jaar. Ter vergelijking: de rijksoverheid geeft jaarlijks 126 miljoen uit aan sport en 802 miljoen aan cultuur, opgeteld  928 miljoen euro.

Betrokkenheid
"Je kunt dus gerust stellen dat mkb-ondernemers in hoge mate dit soort lokale organisaties in de benen houden," zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. "Het mkb is dus niet alleen de steunpilaar van onze economie en werkgelegenheid, maar levert ook een gigantische maatschappelijke bijdrage. En dit is dan alleen nog maar op lokaal en regionaal niveau."
Populairste bestemming voor de sponsor- of donateursgelden van mkb-ondernemers is de lokale sportclub; 78,8 procent geeft aan dit soort verenigingen te steunen. Culturele instellingen staan met 47,9 procent op de tweede plek.
Op de vraag waarom zij lokale organisaties en activiteiten ondersteunen, is betrokkenheid het meest genoemde antwoord; betrokkenheid bij hun omgeving, de lokale bevolking en uit sociaal/maatschappelijke oogpunt in het algemeen.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.