Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Allemaal lokaal

4 december 2015 - Steeds meer ondernemingen worden gerealiseerd dankzij lokale steun. Het gaat vaak om kleinere ondernemers die werken met streekproducten en maatschappelijke betrokkenheid in de buurt willen vergroten.

Zij kiezen er vaak voor om de buurt te betrekken bij de financiering van hun plannen. Dit werkt, want bewoners investeren enthousiast mee door middel van crowdfunding. "Ik denk dat misschien wel 70 procent uit de buurt komt," stelt Roos van Lokaal Spaanders.
 
Producten een gezicht geven
"Ik zie een omslagpunt, mensen interesseren zich weer voor hun eigen omgeving," aldus Hanneke Haites van BioLokaal, een winkel in spé in Coevorden. Ze gaat lokale voedingsmiddelen verkopen. Net als een ouderwetse kruidenier, maar dan in een modern jasje. Lokaal ondernemen betekent voor haar het stimuleren van kennis over diensten en producten uit de eigen streek: "In de buurt worden Bonte Bentheimers gefokt. Dat zijn varkens die vroeger hier in de moerassen rondliepen. Nu wordt er een tour georganiseerd, waarbij je eerst langs de boer gaat en daarna bij mij in de winkel komt het vlees komt proeven." Zo geeft Hanneke de producten een gezicht.
 
Bekend in de buurt en daarbuiten
Crowdfunding is voor ondernemers die lokaal gericht zijn een logische stap. Renée en Roos van Lokaal Spaanders verkopen ook producten uit de eigen regio. In hun geval zijn dat meubels gemaakt van spullen gevonden in het havengebied van Amsterdam Noord. Je kan er ook taart eten, gemaakt door een ondernemer verderop. Ook Roos is blij met de vele steun vanuit de buurt. "Ik zie dat veel mensen investeren die ik niet ken, maar wel uit de buurt komen." Dat de buurtbewoners mee investeren, werkt verbindend en zorgt gelijk voor klandizie. Lokaal Spaanders fungeert als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. "En met crowdfunding trek ik veel aandacht voor mijn bedrijf en de producten van de buurt." Zo komt de regio ook op de kaart voor buitenstaand publiek.
 
Populair
Mark Laagewaard, directeur van CrowdAboutNow: "We zien dat steeds meer ondernemers behoefte hebben om binding aan te gaan met hun buurt." Hanneke haalde 38.385 euro op voor haar Biolokaal, Lokaal Spaanders 7.000 euro. En op dit moment zijn er 35 ondernemers via hetzelfde platform aan het crowdfunden om hun plannen lokaal te financieren, waaronder veel ondernemers in de horeca- en dienstverleningsector. "Het zijn vaak concrete en tastbare ondernemingen, die de buurt verrijken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.