Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Ondernemer heeft last van stress'

2 april 2015 - Stress door ondernemen is een bekend probleem, maar de omvang blijkt onderschat. Ruim de helft van de ondernemers vindt dat stress het bedrijf afremt en een op de acht entrepreneurs ondervindt echt schade als gevolg van teveel stress.

Vooral het werven van klanten, omzet en liquiditeit zijn de oorzaken van stress. Bij ruim twintig procent is de druk zo hoog, dat men vlucht in het gebruik van harddrugs zoals XTC, om de situatie het hoofd te bieden. Dit blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet.nl naar stress onder MKB’ers en ZZP’ers. Aan het onderzoek deden 374 ondernemers mee.

Balans tussen privé en de zaak
Driekwart van de ondernemers hebben naast het bedrijf, ook de zorg voor een gezin met kinderen. Die krijgen in praktijk vaak niet de volle aandacht. Zo steekt een overgrote meerderheid meer dan 40 uur per week in zijn zaak.
Twee van de drie ondernemers werkt structureel meer dan 40 uur per week. En bijna een op de vijf zelfstandigen moet bijna op de zaak slapen, want die is meer dan 60 uur per week in de weer met zijn bedrijf. Nog geen 38 procent werkt maximaal 40 uur per week en kan daardoor meer ruimte vinden voor meer ontspanning.

Vakanties
Die gedrevenheid heeft onherroepelijk zijn weerslag op andere vlakken, zoals op de vakanties. Een op de tien gaat nooit op vakantie van minimaal 1 week. Ongeveer tweede derde heeft maximaal twee keer per jaar de ruimte om er even tussen uit te gaan. Echt weinig respondenten hebben de tijd om nog vaker een vakantie te boeken, of langer dan een week aaneengesloten niet te werken.  Compensatie door wat vaker een weekendje weg te gaan is er enigszins. 48 procent geeft aan tot twee keer per jaar een weekendje op pad te gaan om te ontspannen.

E-mail belangrijkste activiteit
Op een ander vlak blijkt eveneens dat ondernemers ijverige types zijn, soms op het neurotische af. Zo checkt een kwart zijn e-mail minimaal elk uur en 35 procent elke paar uur. Overigens bleek al uit eerder onderzoek van BC.nl dat ondernemers ook graag op vakantie hun e-mail checken. Waarmee het digitale contact met de zaak het stress-gevoel zeker niet zal laten afnemen.

Sporten
Hoe wordt dan al die stress gekanaliseerd? De indruk is er namelijk niet dat ondernemers als ‘labiele stresskippen’ door het leven gaan. Wat kennelijk helpt is niet roken en veel sporten. Slechts zeventien procent van de ondernemers rookt, tegenover 23 procent van alle Nederlanders die roken. Ruim de helft sport zeker een keer en meestal vaker per week. Maar een op de vijf zoekt helemaal geen ontspanning door fysieke inspanning. Zaken als naar muziek luisteren, thuis op de bank een filmpje kijken of social media worden vaak eveneens genoemd als uitlaatklep voor stress.

Drank en Drugs blijken populair
Ondernemers blijken niet vies van alcohol en zelf hard drugs. Een biertje of een glas wijn zijn dus ook populair bij MKB’ers. Meer dan de helft (51 procent) drinkt een paar keer in de week alcohol. Een op de tien (twaalf procent) drinkt tot drie glazen alcohol per dag. De drank heeft kennelijk weinig invloed op het functioneren. 84 procent vindt zichzelf geen probleemgeval. Ze kennen wel anderen met problemen door drank of drugs.
Een kwart van de ondernemers geeft aan een paar ondernemers te kennen, voor wie het gebruik van alcohol of drugs als problematisch wordt ervaren.  Wat in lijn ligt met de uitslag dat meer dan twintig procent hard drugs gebruikt, zoals XTC, paddo’s en cocaïne.

Personeel
Ondernemen vergt fysiek en geestelijk nogal wat van een baas. De meesten onderkennen de stress en gaan er op hun manier mee om. Het personeel gaat er in elk geval doorgaans niet onder gebukt. Tijd voor een koffie- of theepauze is meestal wel, zeventien procent geeft werknemers de tijd voor wandeling na de lunch.

Doorsturen  |  9  |  Nieuwsbrief

Reacties

bo bogaard

2-04-2015 09:33  |  

Het bovenstaande verhaal is heel herkenbaar. Veel ondernemers melden zich aan bij Bofit. Fysiek, emotioneel en mentaal in balans komen en blijven is het grootste goed voor gezond ondernemen en resultaat van onze werkwijze. Je gaat voor jezelf zorgen op alle vlakken en daardoor kun je veel beter genieten, ontspannen, doseren, omgaan met druk, grenzen stellen Het is een ontwikkelingsproces wat veel voordelen oplevert.

Henk

5-04-2015 04:37  |  

Dit is niet zo gek. Ook wij hebben hier geregeld last van. Het klimaat wordt stressvoller. Klanten betalen niet meer op tijd en rekeningen blijven doorgaan. En nu willen ze ook al rommelen aan de zelfstandingenaftrek.

Bert-Jan

6-04-2015 12:10  |  

Of de percentages kloppen weet ik niet. In de afgelopen 23 jaar dat wij ondernemers begeleiden zijn een aantal zaken wel herkenbaar. Ondernemers kunnen tegen een stootje en weten goed wat ze doen. Ze gaan ervoor en staan ervoor. Dat de balans in leven, wonen en werken wel eens (ernstig) in gevaar komt is een feit. Ondernemers moeten problemen en risico's herkennen en erkennen. Om die persoonlijke onbalans te herkennen en vervolgens ook te erkennen kost ze vaak meer moeite. ''Ik ben toch geen mietje''.
De verstandige ondernemer kiest voor zichzelf en voor zijn/haar gezin en neemt de regie stevig in eigen hand! Wij begeleiden ze daarin als organisatieregisseur en levensregisseur.

maarten

16-04-2015 10:44  |  

Ik maak animaties en visuals als zzp-er.Als er even geen opdrachten zijn ervaar ik ook wel eens stress. Op internet zijn overigens genoeg artikels te vinden op dit vlak en hoe ermee om te gaan. Het meest waardevolle dat ik heb gelezen is heel simpel. Het gaat om structuur die je jezelf dagelijks geeft.
Daar hoort ook aquisitie bij. Omgedraaid kan het natuurlijk ook zo zijn dat er zzp-ers zijn die teveel werk aannemen wat voor stress zorgt.

Reinoud Prins

27-05-2019 10:06  |  

Wij komen veel ondernemers tegen die worstelen met stress. Gelukkig is stress ook een keuze en kun je door de juiste keuzes te maken ook snel weer beter gaan voelen. Belangrijk is om goed je grenzen te leren herkennen en deze ook aan te geven.

peter zzp.boekhouder

6-06-2019 10:33  |  

Bij een werkgever van mij hadden we ooit een coffeeshop als klant. Nooit geweten dat zoveel mensen tussen of na het werk daar wat gingen halen om te ontspannen.

Ontspanning kan je op vee wijze bereiken. In de natuur, door ene goede planning, yoga, ademhalingsoefeningen en vooral ook door de lat hoog, maar niet te hoog te leggen.

Its not the destination but the journey that brings us happiness.

Krabpaal

11-06-2019 06:51  |  

Veel meer bedrijven hebben ook een bedrijfshond of kat. Veelal werkt dit ook stressverlagend!

Petra

3-02-2021 07:17  |  

Ik heb ook enorm met stress te maken gehad toen ik als zelfstandig ondernemer begon. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken! Ik ben toen CBD olie gaan gebruiken en dat werkte goed. Het zorgt er bij mij voor dat ik rustig ben in m'n hoofd en dat ik normaal kan slapen.

Christie Steenbergen

19-02-2021 09:06  |  

Ik denk dat zeker bij kleine bedrijven met een paar man personeel, de ondernemer nog veel hooi op zijn vork neemt. Delegeren en vertrouwen hebben in mensen dat ze hun werk goed doen kan ook helpen in het verlagen van stress. Al neemt dat stress over liquiditeit natuurlijk niet weg.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.