Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse bedrijfsruimtemarkt toont voorzichtig herstel

19 maart 2015 - De bescheiden groei van de Nederlandse economie in combinatie met de verbetering van het producentenvertrouwen vertaalde zich het afgelopen jaar in een grotere dynamiek op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt.

Zowel het aantal transacties als het aantal vierkante meters dat werd verkocht of verhuurd lag substantieel hoger dan in 2013. Daarnaast stabiliseerden zowel de koop- als huurprijzen zich. Dit blijkt uit cijfers van NVM Business over de bedrijfsruimtemarkt in ons land.

Meer vraag, maar aanbod stijgt nog wel
Gemeten in objecten vanaf 100 m2 werd er in 2014 circa 4,3 miljoen m2 bedrijfsruimte opgenomen. Een stijging van achttien procent ten opzichte van 2013. Er was vooral meer vraag naar logistieke bedrijfsruimten. De opname van logistiek vastgoed steeg met vijftien procent.
Desondanks nam het aanbod voor het zesde jaar op rij toe. Ook het aanbod van logistieke bedrijfsruimte steeg licht. Gemeten in objecten vanaf 100 m2 stond eind 2014 circa 15,6 miljoen m2 bedrijfsruimte te huur of te koop, een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van 2013. Ook het aantal objecten dat werd aangeboden liet een stijging zien.

Huur en koopprijzen uitgebodemd
De grotere vraag naar bedrijfsruimte leidde ertoe dat zowel de huur- als koopprijzen, na jaren van sterke daling, in 2014 stabiliseerden. Behalve de transactieprijzen stabiliseerden ook de vraagprijzen; een teken dat de prijzen de bodem hebben bereikt. De verwachting is dan ook dat de prijzen over geheel genomen niet verder zullen dalen. Opvallend was ook dat vorig jaar de huurprijzen van logistieke bedrijfsruimten een sterk herstel lieten zien.

Ook meer vraag naar verhuurde bedrijfsruimten
Behalve op de gebruikersmarkt was ook op de beleggingsmarkt sprake van een sterk verhoogde vraag. Vooral distributiecentra waren populair. In totaal werd er in 2014 voor circa 1,2 miljard euro in bedrijfsruimte belegd, waarvan ruim 800 miljoen euro in distributiecentra. Daarmee werd in 2014 bijna twee keer zoveel in bedrijfsruimte belegd als in het jaar ervoor. Met name buitenlandse investeerder waren actief.
De vooruitzichten voor 2015 zijn positief. De verwachting is dat de economische groei verder aantrekt, waardoor ook de vraag naar bedrijfsruimte zal toenemen en het aanbod zich zal stabiliseren.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Terese Bloem

26-03-2015 09:31  |  

Het is motiverend om te zien dat uit steeds meer signalen blijkt dat wij als land steeds meer uit de crisis kruipen. Zeker nu alle berichten goed zijn krijgt men meer vertrouwen in de economie waardoor alles nog meer in een stroomversnelling zal komen!

Henk

5-04-2015 04:37  |  

Dit is op zich wel gek want overla om je heen zie je zoveel te koop staan. Het lijkt me op dit moment toch niet echt een florisante investering.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.