Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nog geen herstel bedrijfsruimtemarkt

25 september 2013 - De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt ondervindt nog steeds hinder van de economische recessie. Hoewel het aanbod van bedrijfsruimte in de belangrijkste regio's over het algemeen is afgenomen, vertoont de opname van bedrijfsruimte nog geen tekenen van herstel.

De verhuisbewegingen die er zijn, worden veelal ingegeven door kostenbesparing; van een uitbreidingsvraag is vooralsnog geen sprake. Dit blijkt uit analyse van NVM Business op basis van door haar geregistreerde cijfers voor de veertien belangrijkste bedrijfsruimtemarkten van Nederland.

Een gedifferentieerd beeld
In de eerste zes maanden van 2013 vonden in de onderzochte gemeenten vooral kleine transacties plaats. Ondernemers wachtten over het algemeen op betere tijden en stelden verhuisbeslissingen
uit. Hoewel het marktsentiment over het algemeen nog niet positief is, had het merendeel van de onderzochte gemeenten desalniettemin te maken met een afname van het aanbod. Vooral in Zwolle, Enschede en Amersfoort ontwikkelde de bedrijfsruimtemarkt zich positief. Minder goed ging het in Amsterdam, Tilburg en Breda. In de eerste helft van 2013 bleef met name de opname er sterk achter bij voorgaande jaren en is het marktsentiment negatief.

Structureel aanbod in Almere het grootst
Van de onderzochte gemeenten heeft Almere het hoogste percentage structureel aanbod. Van de bedrijfsruimte die hier te huur of te koop wordt aangeboden, staat bijna 40 procent langer dan drie jaar leeg en bijna twintig procent langer dan vijf jaar. Het grote structurele aanbod is een erfenis uit het verleden, toen er veel op risico is gebouwd. De verwachting is dat dit aanbod geleidelijk door de markt zal worden opgenomen. Rotterdam heeft van de onderzochte gemeenten met negen procent het laagste percentage structureel aanbod.

Prijzen staan onder druk
Zowel de huur- als koopprijzen blijven sterk onder druk staan. Door de economische crisis worden eigenaren gedwongen om fors lagere prijzen te accepteren. Zo liggen op de huurmarkt de prijzen gemiddeld circa vijftien procent lager dan voor de crisis. Ook worden er huurincentives gegeven in de vorm van een tijdelijke huurkorting of inrichtingsbijdrage. Hoewel de huurincentives per gemeente en locatie sterk kunnen variëren, bedraagt de huurkorting of verhuisvergoeding over het algemeen circa tien procent van de contracthuur.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.