Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Staatssecretaris blijft goochelen met accijnsinkomsten'

23 september 2014 - Staatssecretaris Wiebes heeft zich de woede op de hals gejaagd van de Nederlandse slijters. "Door het achterhouden van cruciale info heeft hij het parlement op het verkeerde been gezet," aldus Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie.

Andes: "Op Prinsjesdag zou Wiebes een update te geven van de ontwikkelingen van de accijnzen, maar het enige dat hij heeft gedaan, is een onbegrijpelijke presentatie van cijfers. In plaats van de eerder opgegeven 321 miljoen inkomsten op gedistilleerd wordt er door het Ministerie van Financiën nu ineens nog maar melding gemaakt van 313 miljoen, terwijl er voor de twee verhogingen nog 319 geïncasseerd werd."

Accijnjsdebat
Eerder weigerde Wiebes in te gaan op het verzoek van Pieter Omtzigt, die in juni in het accijnsdebat had gevraagd om inzage van de cijfers, omdat de CDA-er harde bewijzen had dat de verhoging een averechts effect had op de staatsinkomsten. Wiebes verweet de oppositie te ‘jojoën op een trampoline’. De cijfers van de slijters en Bovag over de dalende accijnsopbrengst rijmden niet met zijn eigen gegevens. "Losse maandcijfers leren ons niks," zei hij minachtend en antwoordde dat er gebruik gemaakt werd van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Belastingdienst.
Andes: "Echter als we deze cijfers bekijken komen we tot een andere conclusie. CBS komt in haar berekening niet hoger uit dan 306 miljoen euro, hetgeen een verlies betekent van ruim dertien miljoen ten opzichte van 2012. In tegenstelling tot zijn antwoord aan Omtzigt blijkt de Staatssecretaris als het hem beter uitkomt ineens andere cijfers te hanteren, die van het Ministerie van Financiën. Deze zijn volgens de SlijtersUnie pertinent onjuist , want alleen het CBS heeft de werkelijke inkomsten per jaar berekend, terwijl MvF de inkomsten van de maand december 2012 gewoon opgeteld heeft bij 2013."

Meer belastinginkomsten
Wiebes blijft antwoorden dat de accijnsverhogingen niet nadelig gebleken zijn voor de staat en dat per saldo de belastinginkomsten zijn gestegen. De meeromzet die behaald wordt door de verkoop van bier en wijn, wordt teniet gedaan door het verlies op gedistilleerd. Slijters zijn getroffen op vier producten waarop een accijnsverhoging van toepassing is, maar gedistilleerd wordt onevenredig zwaar getroffen waardoor de omzetten tot een dramatisch dieptepunt zijn gedaald. Met de verhogingen van 2013 en 2014 is de staat 40 miljoen misgelopen en zijn circa 230 slijters werkeloos geraakt.
Wiebes gaf bij zijn aantreden aan dat het zijn beroep is om op basis van objectieve feiten besluiten te nemen. De cijfers van CBS zijn beschikbaar en de Staatssecretaris zou hiermee werken. Nu gebleken is dat de verhoging op gedistilleerd inderdaad geld heeft gekost, is het afwachten of Wiebes zijn woord houdt en echt gaat kijken wat er gedaan moet worden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.