Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Slijters verbijsterd over accijnsverhoging gedistilleerd

19 september 2013 - In het Regeerakkoord stond een accijnsverhoging voor bier en wijn gepland van veertien procent en vijf procent voor sterke drank. Om niet teveel uit de pas te lopen met de accijnstarieven in onder meer Duitsland heeft het kabinet besloten in plaats daarvan de accijns op alle alcoholhoudende dranken te verhogen met 5,75 procent.

Het kabinet stelt dat hiermee de in het regeerakkoord voorziene opbrengst van deze accijnsverhoging wordt gehalveerd.

Minder opbrengsten
"Dat geldt niet voor gedistilleerd," aldus de voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie Ron Andes. "Door de verhoging op gedistilleerd kan niet gesproken worden over een halvering van de meeropbrengst, er is namelijk geen meeropbrengst, maar enkel een afname van opbrengst. Uit recent onderzoek is gebleken dat de al aangekondigde verhoging van accijns op gedistilleerd per 1 januari 2014 van vijf procent tot een verlaging van de opbrengsten zal leiden en tot massale sluiting van slijterijen in de grensstreek. Niettemin heeft het kabinet aangekondigd de accijns nog verder te verhogen 5,75 procent. Onbegrijpelijk," aldus Andes. "Het kabinet lijkt blind te zijn voor de grenseffecten en het feit dat de verhoging juist minder in plaats van meer accijns oplevert."

Grenseffecten
De staatsecretaris had toegezegd om de uitkomsten van een onderzoek naar grenseffecten accijns, uiterlijk bij het Belastingplan 2014 bekend te maken. Dat is niet gebeurd. In juni van dit jaar heeft onderzoeksinstituut Panteia berekend dat de aangekondigde verhoging in 2013 en 2014 zal leiden tot een afname van accijns- en BTW-opbrengsten van 13,6 miljoen euro. De uitkomsten van dit onderzoek heeft de staatsecretaris niet weerlegd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.