Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Verhagen: Gemeenten jagen bouwkosten op

5 februari 2014 - "Op het gemeentehuis moet u nog steeds duizenden euro's betalen voor volstrekt ondoorzichtige bouwleges. Vaak is er ook een flink verschil in de hoogte daarvan, tussen gemeenten. En dat voor papieren exercities, die weinig echte waarde hebben. Bijzonder ergerlijk voor burgers en bedrijven en slecht voor de bouw."

Dit stelt aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. "Het mes moet in de leges. Nog beter is 't om het bouwtoezicht door de markt te laten doen ."

Grote bouwergernis
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart heeft Verhagen geen goed woord voor over voor deze grote ergernis van iedereen die bouw- of verbouwplannen een stap verder wil brengen: "Bijna alle gemeenten verhogen jaar in, jaar uit de leges. Alsof er geen crisis is! Bovendien mogen leges hooguit kostendekkend zijn. Dus om de kosten te dekken van de werkzaamheden voor de te verstrekken vergunning. Hogere leges zijn dus niet uit te leggen. Het huis is nu een melkkoe, net als de auto.
Als bouwers verwachten we dus van nieuwe gemeenteraden dat ze allereerst snel en diep het mes zetten in die bouwleges. En dat transparant, zodat we kunnen zien dat het echt alleen de kosten dekt. Die honderden tot vele duizenden euro's van de kiezers kunnen veel beter besteed worden. Niet aan onbegrijpelijke, onnodige administratiekosten per verbouwing of bouwproject, maar bijvoorbeeld om uw huis echt energiezuinig te laten maken. Dit jaar kan dat nog voor het lage BTW-tarief op arbeid."

Bouwexperts buiten het stadhuis
Verhagen: "Maar het kan nog veel beter. Gemeenteraden die hun kiezers echt waar voor hun geld bieden, schakelen over op bouwexperts buiten het stadhuis. Want de gemeente biedt hooguit schijnzekerheid met haar bouw- en woningtoezicht. Het gaat in de praktijk niet verder dan vooraf bouwtekeningen bekijken met heel soms een steekproef. Werkelijke inspectie van de bouwkwaliteit kan veel efficiënter uitgevoerd worden door gespecialiseerde bureaus, die veel meer doen en bovendien elkaar scherp houden. Zo krijgt de burger veel meer inzicht en zekerheid over de kwaliteit van zijn nieuwe huis, aanbouw of andere verbouwing. Maar ook over de kwaliteit van het nieuwe viaduct dat bijvoorbeeld vlak bij zijn huis wordt gebouwd. Dan is het ook in een klap afgelopen met de enorme en ergerniswekkende ongelijkheid in bouwleges tussen de gemeenten. Het kan dus anders, beter. We moeten snel af van dit oncontroleerbare, volkomen ondoorzichtig leges-systeem. Bij burgers en bedrijven heeft het geen enkel draagvlak meer."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.