Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Maxime Verhagen: ‘Nu bouwblokkades opruimen bij gemeenten’

3 februari 2014 - "Voor de middellange termijn hopen we natuurlijk van harte dat de prognoses uitkomen. Dan komt eindelijk het herstel waar wij als bouw- en infra sector zo naar snakken," aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland

Hij reageert daarmee op de verwachtingen voor bouwproductie en werkgelegenheid, die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) presenteerde. Verhagen: "Voor 2014 is het helaas voor de woningbouw nog heel droevig, met –zeven procent of 5000 woningen minder. Dat zijn dus 10.000 banen minder, terwijl we er in de bouw-cao al 60.000 kwijt zijn," aldus Verhagen. "Dat geeft opnieuw grote onzekerheid en veel persoonlijk leed bij heel veel van onze leden, hun werknemers en hun gezinnen. Prognoses over grote groei vanaf 2015 bieden geen soelaas als je nu, na dik vijf jaar overleven alsnog aan de crisis failliet dreigt te gaan."

BTW
"Gelukkig komt er wel licht aan het einde van de tunnel," stelt Verhagen. "Terugkijkend op 2013 is er per saldo helaas nog een daling voor herstel en verbouw. Maar toch doet de verlengde btw-verlaging voor arbeid gelukkig z'n dempende werk, ook dit hele jaar nog. Juist daardoor komt de prognose voor dat deel van de markt op +2,5%. Het kabinet nam onze argumenten voor de btw-verlaging indertijd over en heeft de bouwsector daarom deze hand toegestoken. Particuliere woningbezitters en corporaties doen er dan ook goed aan om daar dit jaar nog gebruik van te maken. Bijvoorbeeld voor het energiezuinig maken van je woning. Vanuit het SER Energieakkoord zijn daar nu ook gunstige leningen voor te krijgen.
Kijken we met het EIB ver vooruit, naar 2019, dan stellen we vast dat we tien jaar na aanvang van de crisis er pas echt weer bovenop kunnen zijn. Tenminste, als het kabinetsbeleid stabiel blijft en het herstel in de overige sectoren doorzet. Dat is hard nodig. De jaren van fnuikende onduidelijkheid over bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek maakten het glashelder dat de woningmarkt politieke rust nodig heeft om te kunnen groeien."

Grondprijzen en startersleningen
Verhagen: "Maar de politiek mag er niet vanuit gaan dat herstel nu wel vanzelf komt. Vooral op gemeentelijk niveau zijn er nogal wat blokkades op te ruimen. We hopen op beter beleid, na de verkiezingen in maart. Want bijna overal zijn de grondprijzen voor al die voorspelde nieuwe woningen nog veel te hoog. Gemeenten die aantrekkelijk willen zijn voor een jonge, werkende bevolking, brengen dus nu snel de grondprijzen omlaag. Tegelijk zouden ze ruimhartig startersleningen moeten geven, zonder allerlei extra eigen regeltjes. Daarbij moeten de leges flink teruggeschroefd worden. Want bouwleges zijn ervoor om de kosten te dekken die de gemeente maakt voor woningbouw. Niet om allerlei andere zaken mee te subsidiëren, of om een te groot ambtenarenapparaat mee te bekostigen. Dat helpt de woningmarkt, zodat duizenden jongeren eindelijk verder kunnen, en zo de hele woningmarkt in beweging brengen. We dringen er bij hypotheekverstrekkers op aan dat er voldoende kredietruimte voor die nieuwe aanvragers komt. Zeker bij degenen met goede perspectieven op de arbeidsmarkt moet er maatwerk geboden worden, qua financiering. We moeten dit herstel niet laten afremmen door nu verouderde, te strikte regels."

Niet knijpen op infra
"Meer woningen betekent natuurlijk meer infrastructuur. En bovendien is er hier nog heel veel te renoveren en onderhouden. Daar moeten gemeenten in investeren, samen met gww-marktpartijen. Maar op Rijksniveau moet ook de koers verlegd worden. Een ontoereikende infrastructuur remt anders overal het brede economische herstel en de mobiliteit. Na jarenlang knijpen is het hoog tijd voor investeren," besluit Verhagen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.