Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nieuwbouwproductie daalt nog tot 2015

24 september 2013 - De nieuwbouwproductie in Nederland zal in 2014 waarschijnlijk zijn dal bereiken. Zowel de woningnieuwbouw als de utiliteitsnieuwbouw noteert volgend jaar het dieptepunt. Beide sectoren hebben last van de nog altijd dalende vergunningverlening.

Dit blijkt uit de meest recente prognoses van BouwKennis die bekend werden gemaakt op de BouwKennis Jaarbijeenkomst. BouwKennis directeur Boudewijn Goedhart stond in zijn visie op de toekomstige bouwketen uitgebreid stil bij de nieuwste cijfers. Goedhart: "De nieuwbouwproductie laat in 2015 naar verwachting een licht herstel zien. Op de lange termijn hebben we echter te maken met een structureel lager nieuwbouwvolume. Dit brengt uitdagingen met zich mee maar ook kansen voor innovatieve bedrijven binnen de sector."

30 procent minder vergunningen
Het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend daalt al sinds 2006. Tussen 2006 en 2012 is de jaarlijkse vergunningverlening met circa 61 procent gedaald. Van deze terugloop vond bijna eenderde vorig jaar plaats.
In 2013 valt de vergunningverlening voor woningnieuwbouw opnieuw tegen. Uit het cumulatieve verloop van de vergunningverlening tot en met juni 2013 blijkt dat het niveau bijna 30 procent onder dat van de eerste zes maanden van 2012 ligt. Niets wijst er momenteel op dat de vergunningverlening in de tweede helft van het jaar zal herstellen zodat deze boven het niveau van 2012 uitkomt.
Problemen doen zich voor bij alle typen opdrachtgevers. Corporaties schroeven hun bouwplannen terug door de plannen rondom de verhuurdersheffing, bouwers voor de markt krijgen hun bestaande plannen nauwelijks verkocht en particulieren zetten hun individuele bouwplannen in de ijskast door de reële inkomensdalingen.
De aanhoudende dalende vergunningverlening mist zijn uitwerking op het aantal op te leveren woningen niet. Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen zal in 2013 naar verwachting uitkomen op 40.000. Het dieptepunt valt volgend jaar met 38.000 nieuwe woningen. Pas vanaf 2015 zal de nieuwbouw weer de weg omhoog vinden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de stijging van de bouwproductie in 2015 onder andere zal komen van het uitvoeren van bouwplannen die nu op de plank liggen te wachten op marktherstel.

Utiliteitsnieuwbouw daalt naar 3,8 miljard euro
Nog meer dan de woningnieuwbouw voelt de utiliteitsnieuwbouw het uitblijven van de economische groei. Het Centraal Planbureau voorspelt dat het BBP-volume in 2014 uitkomt op het niveau van 2007, dat is nog altijd onder het niveau van 2008. Dat betekent dat het bedrijfsleven tot die tijd nog geen reden heeft om de productiecapaciteit uit te breiden. Individuele bedrijven kunnen natuurlijk wel sterk groeien of dalen, maar op macroniveau zal er waarschijnlijk pas in 2015 behoefte zijn aan uitbreiding van de productiecapaciteit.
De cumulatieve waarde van de verleende vergunningen tot en met juni 2013 ligt in de marktsector 31 procent onder het niveau van dezelfde periode in 2012. Naar verwachting zal de vergunningverlening de rest van het jaar onder het niveau van 2012 blijven.
In de budgetsector ligt de waarde van de verleende vergunningen in juni 2013 cumulatief 30 procent onder het niveau van dezelfde periode in 2012. Met name in de zorgsector wordt het aantal bouwplannen de laatste jaren flink teruggeschroefd. Cumulatief tot en met juni 2013 ligt het niveau 65 procent onder dat van vorig jaar, in het onderwijs komt deze daling uit op vijfrien procent.
In 2012 is de nieuwbouwproductie van utiliteitsgebouwen met 13,6 procent gedaald ten opzichte van 2011. Naar verwachting zal in 2014 het dal bereikt worden op een niveau van 3,8 miljard. De klap zal in 2013 het hardst zijn in de marktsector (-negentien procent), maar ook de budgetsector wordt flink geraakt (-negen procent). In 2014 zal de utiliteitsbouw nog iets verder krimpen. BouwKennis raamt een afname van 6,2 procent op totaalniveau, verdeeld over een krimp van 3,4 procent in de marktsector en 9,6 procent in de budgetsector. Met name de daling in de zorg laat zich gelden. In 2015 zal er pas sprake zijn van overgangsjaar, waarin de productie grofweg stabiliseert.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Aannemer amsterdam

24-09-2013 19:39  |  

Als een aannemer in Amsterdam ben ik van mening dat de huizen prijzen weer zullen gaan stijgen in 2014. Achterstallige renovatie is enorm (alleen al in de randstad zijn er meer dan 16000 woning die funderingsherstel nodig hebben) en de nieuwbouw huizen zijn in de lift. Dit merk ik duidelijk omdat men nu weer geld gaat uitgeven, met name voor aanbouw of uitbouw. Dus men ziet al het nut van investering! In 2015 zullen wij weer de prijzen van 2008 gaan bereiken, denk ik.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.