Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zelfstandige tolken en vertalers ondergewaardeerd

6 december 2013 - Het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers heeft besloten de regering, politieke partijen, vakbonden en organisaties van zzp'ers op te roepen om te bewerkstelligen dat vrijstelling van de bepalingen in de Mededingingswet wordt verleend aan zelfstandige beëdigde tolken en vertalers.

Hierdoor zal het mogelijk zijn minimum- en adviestarieven vast te stellen en boycots te organiseren van bedrijven en instellingen die bijvoorbeeld misbruik maken van hun macht op inkoopmarkten. Het NGTV is van mening dat geen verstoring van de Europese markt hierdoor zal ontstaan

Verschil in rechten
Werknemers in loondienst mogen collectieve afspraken maken over looneisen en zich daar via collectieve acties hard voor maken. Het is zzp'ers echter verboden minimum- en/of adviesprijzen af te spreken en voor de maatschappelijke acceptatie ervan campagne te voeren.
Dit verschil in rechten van deze twee groepen, de ZZP'ers en mensen in loondienst, is onrechtvaardig en dient naar de mening van het NGTV niet alleen in Nederland maar in heel Europa te worden opgeheven.
Het argument van de mededingingsautoriteit, ACM, dat hierdoor diversiteit in prijzen en kwaliteit zou worden ondermijnd, snijdt geen hout. Als de collectief vastgestelde tarieven van zzp'ers, en in het bijzonder beëdigde tolken en vertalers te hoog worden, dan heeft iedere afnemer het recht mensen in loondienst te nemen om dezelfde arbeid te verrichten. Als dit niet mogelijk is, dan zullen er ongetwijfeld bedrijven ontstaan die met mensen in loondienst dezelfde diensten van dezelfde of betere kwaliteit goedkoper of op efficiëntere wijze kunnen leveren. De dynamiek van de markt zal wel veranderen, maar er blijven volop kansen voor concurrentie en marktwerking. De concurrentie zal echter plaatsvinden tussen groepen bedrijven, zoals het hoort, en niet tussen zzp'ers en mensen in loondienst, zoals nu het geval is.

Ontevredenheid
Deze stap die door het NGTV is genomen, volgt na jaren van ontevredenheid met het optreden van de ACM (voorheen NMa) die consequent, naar de mening van het NGTV op basis van dogmatische en ideologische overwegingen, nagelaten heeft grondig onderzoek te verrichten naar de situatie op de markt voor vertaal- en tolkdiensten en in het bijzonder de markt voor beëdigde tolk- en vertaaldiensten. Het uitblijven van actie van de ACM heeft naar de mening van het NGTV niet geleid tot meer concurrentie, maar juist tot grotere concentraties, verlaging van kwaliteit en het ondermijnen van het beroep van vertaler en tolk.
De werkwijze van de ACM heeft het NGTV echter wel tot het inzicht gebracht dat ook voor zzp'ers het stakingsrecht, als grondrecht moet gelden en zeker ook het recht om collectief de waarde van hun arbeid te bepalen en te beïnvloeden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.