Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zelfstandigen komen moeilijker rond

11 september 2013 - Ruim 32 procent van de hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwacht dit jaar financieel niet op eigen kracht rond te kunnen komen. Daarnaast merkt 78,6 procent van de ondervraagde zzp’ers dat de uurtarieven onder steeds meer druk komen te staan door de economische crisis. 

Dat blijkt uit de ZZP monitor van Myler, dat de financiële situatie onder 2.011 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ICT onderzocht. Door de kabinetsplannen om de zelfstandigenaftrek af te schaffen zullen steeds meer zzp’ers terug moeten vallen op hun spaargeld.

Persoonlijk tevreden
Ondanks het negatieve sentiment geeft het merendeel van de ondervraagden de persoonlijke situatie als zelfstandig ondernemer een rapportcijfer acht. Slechts 9,2 procent van de zzp’ers is ontevreden over de persoonlijke situatie en staat weer open voor loondienst. Ook zorgt de economische crisis er niet voor dat zomaar iedere opdracht wordt aangenomen. Zo’n 69,5 procent van de zelfstandigen blijft kieskeurig over de opdrachten die ze aannemen.

Declarabele uren
Opvallend is dat de zzp’ers wekelijks 29 uur kunnen declareren aan de werkgever, wat 3,5 uur minder is dan in 2012. Tevens moeten de zelfstandigen langer wachten voor ze een nieuwe opdracht hebben gevonden. Momenteel duurt het gemiddeld 5,5 week voor de zzp’er weer aan de slag kan, terwijl het vorig jaar nog vier weken kostte om bij een nieuwe opdrachtgever te beginnen.

Jaaromzet
Dit jaar ligt de verwachte jaaromzet van hoogopgeleide zzp’ers 1,3 procent lager ten opzichte van 2012, namelijk op  92.481 euro. Vorig jaar verdienden de zelfstandigen nog een omzet van  93.690 euro. Veel zelfstandigen hebben een financiële buffer opgebouwd om tegenslagen op te vangen. Bijna 60 procent komt pas na een half jaar zonder opdrachten in financiële moeilijkheden.

Toekomstperspectief
Toch blijft een groot deel van de zelfstandigen optimistisch. Door de huidige economische situatie is 41 procent van de ondervraagden positief over de toekomst en zien dat juist nu gevraagd wordt naar specifieke kennis en expertise (80 procent).
Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler: "Voor veel zelfstandigen zal het ondanks de financiële buffer moeilijker worden rond te komen door de kabinetsplannen voor versobering van diverse aftrekposten. Het klopt dat de zzp’ers minder sociale premies betalen dan reguliere werknemers maar deze extra financiële ruimte hebben ze nodig om in slechte tijden van werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid het hoofd boven water te kunnen houden."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.