Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bergambacht weer mkb-vriendelijkst, Zwolle beste ondernemersstad

2 december 2013 - Bergambacht en Zwolle hebben volgens ondernemers het beste mkb-beleid van alle gemeenten/de 36 grootste steden van Nederland. Deze twee zijn daarom de winnaars van de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente, een onderzoek van MKB-Nederland.

Bergambacht scoort goed op het onderdeel communicatie richting ondernemers. Begrip voor ondernemerszaken wordt veel genoemd, en ook de snelheid van werken. Zwolle wordt geprezen om de vriendelijkheid en beleefdheid van de ambtenaren en om de veiligheid. In totaal hebben ruim 18.000 ondernemers hun stem uitgebracht.

Sterk in communicatie
Het totaalcijfer dat ondernemers uit Bergambacht hebben uitgebracht is een 8,4, goed voor de eerste plaats. Vergeleken met het gemiddelde van Nederland - een 6,4 -doet de Zuid-Hollandse gemeente het beduidend beter. Ook op de verschillende onderdelen staat Bergambacht bovenaan. Als pluspunt noemen ondernemers dat zij een lokaal aanspreekpunt hebben en dat de gemeente regelmatig investeert in maatregelen voor het bedrijfsleven. Ondernemers krijgen snel antwoord op vragen, de lijnen zijn kort en het mkb voelt zich serieus genomen. Kritiekpunten lijken samen te hangen met de omvang van de gemeente. Zo ontbreekt soms deskundigheid, menen ondernemers, en vinden ze de gemeente te klein. Dit laatste zal in 2015 over zijn; Bergambacht vormt dan samen met vier omliggende plaatsen de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.
Ook in 2011 was Bergambacht nummer 1 in deze verkiezing. Het gemeentelijke bestuur heeft echter niet achterover geleund, maar is zijn ondernemers blijven steunen. Ondernemers zien en waarderen dit door hun gemeente wederom op de eerste plaats te zetten. Bergambacht laat Rijssen-Holten, Stadskanaal en Roermond achter zich.

Goed parkeerbeleid
Zwolle eindigde bovenaan bij de 36 grootste steden. Daarmee is de stad twee plaatsen gestegen ten opzichte van 2011. Ondernemers hechten veel waarde aan goede communicatie met hun gemeente. Gevraagd naar sterke punten wordt dit bij Zwolle vaak genoemd. Zwolle heeft de laatste jaren ook geïnvesteerd in het opknappen van oudere bedrijventerreinen. De bereikbaarheid van Zwolle midden in het land over de weg en per spoor zien ondernemers als pluspunt. Ze prijzen, maar bekritiseren tegelijkertijd de gemeente om het parkeerbeleid. De buspendel vanaf parkeerplaatsen buiten het centrum wordt gewaardeerd, maar zorgen zijn er om de bereikbaarheid van speciaalzaken. De afhandeling van vergunningen gaat ondernemers verder te traag. Het rapportcijfer voor Zwolle komt uit op een dikke voldoende: 7,4. De winnaar van 2011, Helmond, is dit jaar gezakt naar een vijfde plek. Zoetermeer en Enschede staan op twee en drie.

Waakhond
MKB-Nederland organiseerde dit jaar voor de derde keer de tweejaarlijkse landelijke verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Lexnova en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. Ruim 18.000 ondernemers hebben hun stem uitgebracht in de periode maart-augustus via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl. Het doel van het onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente is het prikkelen van lokale overheden en deze stimuleren om het ondernemersklimaat te verbeteren. Feitelijk behelst het onderzoek het vaststellen van een ranglijst van gemeenten. Deze ranglijst maakt de positie van iedere gemeente in Nederland zichtbaar als het gaat om het ondernemersklimaat. Het onderzoek geeft dus inzicht in de relatieve kwaliteit van dat klimaat, de prestaties van gemeenten in vergelijking met andere, en niet zozeer in de absolute prestaties van gemeenten. Door deze verkiezing tweejaarlijks te herhalen is het een belangrijke waakhond richting gemeenten zich te blijven inspannen voor het mkb.

Vier pijlers
De rangorde is gebaseerd op vier pijlers:
- De tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
- Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
- De gemeentelijke communicatie en het gemeentelijke beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
- De beleving van gemeentelijke lasten (prijs/kwaliteitsverhouding).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.